Την Πέμπτη 25η Μαρτίου, θα γιορτάσει ολόκληρη η χώρα τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Και είναι εύλογο να αναρωτηθούμε, πως γιορτάστηκαν τα αντίστοιχα εκατό χρόνια.
Λίγο διαφορετικά, καθώς λόγω της Μικρασιατικής εκστρατείας, τελικά γιορτάστηκε το 1930, όχι η έναρξη της επανάστασης, αλλά η υπογραφή του Πρωτόκολλου της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (Πρωτόκολλο του Λονδίνου, 1830), από την Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Βέβαια το κράτος που αναγνωρίστηκε δεν περιέλαμβανε τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θράκη, αλλά επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.
Φυσικά γιόρτασε και η Καβάλα που είχε τότε δήμαρχο τον Κλεάνθη Τερμεντζή, ενώ το Δημαρχείο της στεγαζόταν στο Μέγαρο Τόκου. Από τον εορτασμό διασώθηκαν δύο υπέροχες φωτογραφίες, φιλοτεχνημένες ως κάρτες, από τον εξαιρετικό φωτογράφο του μεσοπολέμου Σαδήκ Λάκε (Κορυτσά 1897-Καβάλα 1972). Το επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Δημοτικός Κήπος ο οποίος σημαιοστολίστηκε ενώ τοποθετήθηκαν περιμετρικά του και γιρλάντες. Η παρέλαση έγινε στην οδό Βενιζέλου. Την παρακολούθησαν όλοι οι Καβαλιώτες που γέμισαν τους γύρω δρόμους. Λίγοι τυχεροί παρακολούθησαν την τελετή από τα σημαιοστόλιστα μπαλκόνια του Δημαρχείου και της Μεγάλης Λέσχης.
Το βράδυ, για πρώτη φορά φωταγωγήθηκε το Κάστρο, τις Φυλακές και το κτίριο της Μεραρχίας. Το δημοτικό ηλεκτρικό της εργοστάσιο στο Βύρωνα, λειτουργούσε ήδη από το 1925. Η Καβάλα πρωτοπόρος στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας το σωτήριο έτος 1930!
Ευχόμαστε φέτος να πρωτοπορήσει και πάλι. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους, η επέτειος των διακοσίων ετών είναι μοναδική!
Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα