Παρά τη φαινομενικά χαμηλότερη βραδινή θερμοκρασία σε σχέση με προχθές η αισθητή θερμοκρασία κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην πόλη της Καβάλας και σε μεγάλο κομμάτι της παράκτιας ζώνης.
Ο υδράργυρος ενδεικτικά στην περιοχή της Ραψάνης έδειξε χθες το βράδυ τους 27.4°C αλλά με αισθητή θερμοκρασία στους 38°C καθώς η σχετική υγρασία ήταν περίπου στο 80% και επικρατούσε άπνοια. Περισσότερα δείτε στο www.meteokav.gr.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο κεντρικό και δυτικό κομμάτι της πόλης οπού υπάρχει πλήρη απουσία κάποιας απόγειας αύρας, ενώ στο ανατολικό κομμάτι της πόλης ένα υποπνέων ανατολικό ρεύμα έχει μεταφέρει ελαφρώς πιο ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες (προς το ξημέρωμα στο κεντρικό δυτικό κομμάτι της πόλης αναμένεται ασθενές δυτικό-βορειοδυτικό ρεύμα που θα βελτιώσει την κατάσταση).
Το φαινόμενο ισχυροποιείται από την αστική θερμονησίδα. Η δυσφορία θα μειωθεί ελαφρώς τα 2 επόμενα βράδια ενώ από την Δευτέρα θα επανέλθουμε σε φυσιολογικές τιμές. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά την εξήγηση.
Η απουσία απόγειας αύρας (ασθενές ρεύμα στην κατώτερη τροπόσφαιρα από τις ηπειρωτικές προς τις παράκτιες περιοχές) έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στο παράκτιο κομμάτι του νομού μας (εξαίρεση ο δήμος Νέστου και το νοτιοδυτικό άκρου του νομού όπου παρατηρείται απόγειος αύρα).
Αυτό συμβαίνει καθώς εν απουσία αυτού του μηχανισμού πτώσης της θερμοκρασίας μετά το μεταμεσημβρινό μέγιστο η θερμοκρασία στα παράκτια λόγω των χαρακτηριστικών μιας παράκτιας περιοχής (χαμηλή «ηπειρωτικότητα» άρα μικρή θερμοκρασιακή διακύμανση) πέφτει με πολύ αργούς ρυθμούς.
Αυτή η αργή πτώση της θερμοκρασίας είναι ακόμα εντονότερη στην πόλη της Καβάλας σε σχέση με άλλες παράκτιες περιοχές λόγω της επίδρασης της αστικής θερμονησίδας, φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρείται θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα σε μια αστική περιοχή και τις γύρω μη αστικές περιοχές.
Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο τις νυχτερινές ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν το ανεμολογικό πεδίο είναι ασθενές. Όπως είναι σαφές οι συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα για την ανάπτυξη ισχυρής αστικής θερμονησίδας.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη παρεμβάσεων στην πόλη μας έπειτα από τις κατάλληλες έρευνες ώστε να μειωθεί η ένταση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας ειδικά εν’ όψει της κλιματικής αλλαγής που θα αυξήσει περαιτέρω την συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών συνθηκών (π.χ. θερμές νύχτες).
Ωστόσο να τονίσουμε ότι είναι αντιεπιστημονική η σύνδεση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή χωρίς την πραγματοποίηση κατάλληλης επιστημονικής έρευνας, αλλά πλέον η πλειοψηφία των ερευνών καταλήγουν στο ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί και θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» από οποιαδήποτε αρχή για τη μη ύπαρξη πρόληψης, αλλά αντιθέτως πρέπει να υπάρξει πραγματική μέριμνα για την πρόληψη και την κατάλληλη αντιμετώπιση των φαινομένων, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις κατάλληλες έρευνες και παρεμβάσεις για τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας.