Με δύο δράσεις συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Καβάλας (μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων).
Πρόκειται για το «Με βλέπεις;» και το «StandByHer» που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και την αφύπνισή της απέναντι σε φαινόμενα βίας των γυναικών.
Φέτος συμπληρώνονται 21 χρόνια από την ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προς τιμήν των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
«Με βλέπεις;»
Το μήνυμα για μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών θα μεταδοθεί φέτος από τις ίδιες τις γυναίκες της Καβάλας καθώς, όπως τονίζουν τα στελέχη του Κέντρου, «η βία ακόμη και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει πολύ κοντά μας».
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Καβάλας και η εθελοντική οργάνωση νέων Actionteam παρουσιάζουν την καμπάνια που φέρει το τίτλο «Με βλέπεις;». Δέκα αναγνωρίσιμες γυναίκες της πόλης, δυναμικές και πετυχημένες η καθεμία στον τομέα της, πρωταγωνιστούν σε μια σειρά φωτογραφιών του Γιάννη Μαγδαλασίδη, αναπαριστώντας γυναίκες θύματα βίας.
Οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και παράλληλα παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόσο η ψυχολόγος του Κέντρου Μαρία Στεργίδου όσο και ο υπεύθυνος της Actionteam Νίκος Βουγιούκας, η καμπάνια στόχο έχει να παρουσιάσει στο κοινό τα διαφορετικά είδη βίας που μπορεί να δεχθεί μια γυναίκα ενώ ο τίτλος «Με βλέπεις;» παρακινεί τον θεατή να «δει» τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, ενθαρρύνοντας παράλληλα και τις ίδιες να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη.
«StandByHer»
Η δεύτερη δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών φέρει την ονομασία «StandByHer». Είναι ένα βιντεάκι διάρκειας τριών λεπτών που προβάλλεται μέσα από το youtube και σ’ αυτήν πρωταγωνιστούν δεκαεπτά αγαπημένα και δημοφιλή πρόσωπα από τον χώρο της τέχνης, της τηλεόρασης και του αθλητισμού.
Μεταξύ αυτών η Μελίνα Μακρή, η Ταμίλα Κουλίεβα, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ο Πέτρος Πολυχρονίδης, η Κατερίνα Τσάβαλου, η Βασιλική Ανδρίτσου, η Βάσω Γουλιελμάκη, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, o Θανάσης Τσαταλμπάσης, η Δήμητρα Στογιάννη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης, ο Στέλιος Κρητικός κ.α. Ο καθένας στέλνει το δικό του δυνατό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών.
Η κ. Στεργίδου δεν κρύβει την ικανοποίηση όλων των στελεχών του Κέντρου που οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα – προσέγγιση της κοινωνιολόγου Σοφίας Μπένου, για να συμμετάσχουν μέσω instagram στην καμπάνια «StandByHer», ευαισθητοποιώντας το κοινό για το σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα. «Ειλικρινά, τους ευχαριστούμε θερμά για τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν».
Το μήνυμα που συνοδεύει το βιντεάκι είναι μια έκκληση προς όλους και τον καθένα ξεχωριστά: «Αν εσύ λοιπόν που θα δεις και θα διαδώσεις το βίντεο αυτό, αναγνωρίσεις τα σημάδια, μη διστάσεις να μας μιλήσεις! Αν γνωρίζεις κάποια γυναίκα που υποφέρει, μη μένεις αμέτοχος! Στάσου στο πλάι της και βοήθησέ την να αναζητήσει υποστήριξη!
«Οι περιγραφές των ασθενών covid συγκλονίζουν»
«Σε αυτή τη πρωτόγνωρη παγκόσμια συνθήκη της πανδημίας που βιώνουμε και εν μέσω καραντίνας», υπογραμμίζει η κ. Στεργίδου, «το μήνυμα για μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς για χιλιάδες Ελληνίδες, το σπίτι δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο.
Κατά το διάστημα της προηγούμενης καραντίνας διαπιστώθηκε έξαρση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα μας, ενώ η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις».
«Την κρίσιμη αυτή περίοδο του lockdown», συνεχίζει η κ. Στεργίδου, «το Συμβουλευτικό Κέντρο συμμετέχει μαζί με το Κέντρο Κοινότητας Καβάλας στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης πολιτών του δήμου Καβάλας για τον κορονοϊό.
Παρέχεται ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και σε όλους τους πολίτες που έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό και δε σας κρύβω ότι οι περιγραφές τους συγκλονίζουν.
Είναι γεγονός πάντως πως υπάρχουν αρκετές γυναίκες μεγάλης ηλικίας που στη διάρκεια της προηγούμενης καραντίνας έπεσαν θύματα κακοποίησης στο οικογενειακό τους περιβάλλον όχι μόνο από τους συζύγους τους αλλά και τα παιδιά τους που εποφθαλμιούσαν τη σύνταξή τους και τώρα έχουν κλειστεί στο σπίτι λόγω του κορονοϊού οπότε χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια.
Πάντως, ας μην ξεχνάμε πως ειδικά αυτή την περίοδο η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική».
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας συμπληρώνει φέτος επτάμισι χρόνια πετυχημένης και δραστήριας λειτουργίας εξυπηρετώντας συνολικά 900 γυναίκες θύματα κακοποίησης και κοινωνικών διακρίσεων κι έχοντας πάντα την έμπρακτη υποστήριξη και βοήθεια της διοίκησης του δήμου Καβάλας.
Στελεχώνεται από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό (Αθηνά Μπενάζη), νομική σύμβουλο (Θεανώ Κιρκασιάδου) και ψυχολόγο.
πηγή: ΑΠΕ – Βασίλης Λωλίδης