Γράφει ο Μπάμπης Παναγιωτίδης
Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού -με τη συμπλήρωση 104 χρόνων- πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου στην πόλη της Καβάλας. Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 353.000 ψυχών, των αναιρεθέντων κατά την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτου Πατέρα Παύλου Κίτσου.
Στον Ιερό Ναό παρέστησαν μέλη Ποντιακών σωματείων που εδρεύουν στον Δήμο Καβάλας οι Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων που είναι άρρηκτα δεμένα με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.
Επιμνημόσυνη δέηση – ομιλία και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου
Στη συνέχεια ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου – υπό συνεχή βροχή- όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων- Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης, ο Βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Πασχαλίδης, ο Στρατηγός- Διοικητής της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Αξιωματικός της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καβάλας, ο Κεντρικός Λιμενάρχης, υποψήφιοι Βουλευτές- υποψήφιοι Δήμαρχοι/ Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθους κόσμου.
Με το πέρας της δέησης, ακολούθησε η ομιλία για την Γενοκτονία και τα θύματα αυτής, από τον Βασίλη Βεργόπουλο εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού σχολείου Ελευθερούπολης. Έγινε κατάθεση στεφάνων παρουσία όλων των Πολιτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας καθώς επίσης των Ποντιακών και λοιπών σωματείων, ενώ ακολούθησε η προσφώνηση “Της Καμπάνας του Πόντου”.
“Η καμπάνα του Πόντου” είναι ένα μακροσκελές επικολυρικό ποίημα, που δημιούργησε η ποιητική φαντασία του Πόντιου λογοτέχνη Φίλωνα Κτενίδη. Είναι η ελεγεία που εκφράζει την οδύνη και τον πόνο του ποιητή για τη συμφορά και τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες και γράφτηκε γύρω στο έτος 1950.
Ακολούθως μέλη των Ποντιακών σωματείων απέδωσαν το παραδοσιακό Ποντιακό ποίημα ” Πάρθεν η Ρωμανία “, ενώ το τελετουργικό έκλεισε με τον χορό Σέρρα, που χορεύτηκε επίσης από μέλη Ποντιακών σωματείων που υπάγονται στο Δήμο Καβάλας.
Ο χορός Σέρρα είναι ο εμβληματικότερος χορός των Ποντίων. Ως μορφή Πυρρίχιου χορού, προήλθε από διασταυρώσεις μοτίβων αρχαίων πυρρίχιων χορών και μετασχηματίστηκε ως Σέρρα στην παραδοσιακή κοινωνία. Η λήξη της τελετής πραγματοποιήθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.