Dark Mode Light Mode

Καβάλα: Ένα ταξίδι στον χρόνο!

Μια πόλη αμφιθεατρικά απλωμένη δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστή ομορφιά, πύργο και Καμάρες, οθωμανικά μνημεία, καπναποθήκες και αρχοντικά. Η Καβάλα, με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, παραμένει δελεαστικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου.

Με την πρώτη ματιά, τα μνημεία και τα κτίρια φανερώνουν την πλούσια ιστορία της πόλης. Όμως, η Καβάλα έχει πολλά ακόμα να διηγηθεί στους δρόμους και τα σοκάκια της. Ονομαζόταν Νεάπολη από τον 7ο μέχρι τον 9ο μ.Χ. Μετονομάστηκε σε Χριστούπολη στα βυζαντινά χρόνια και αργότερα πήρε το σημερινό όνομά της. Εδώ ο Απόστολος Παύλος δίδαξε για πρώτη φορά το μήνυμα του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, το 49 μ.Χ., ενώ στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, βάφτισε τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή.

Στην οθωμανική εποχή, η πόλη ισοπεδώθηκε, όμως τον 18ο αιώνα κατάφερε να γίνει πάλι σημαντικό εμπορικό λιμάνι και σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων Ανατολής και Δύσης. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Καβάλα έγινε η «Μέκκα του καπνού». Συγκέντρωνε την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής, καθώς γειτονικές της περιοχές καλλιεργούσαν την εξαιρετική ποικιλία καπνού «μπασμάς» και το λιμάνι της μπορούσε να εξυπηρετήσει μεγάλα πλοία. Εμπορικοί οίκοι της Ευρώπης, ακόμα και προξενεία ευρωπαϊκών κρατών έρχονταν στην Καβάλα για να εξασφαλίσουν τα συγκεκριμένα καπνά.

Τεράστιες καπναποθήκες είναι διάσπαρτες στην πόλη, θυμίζοντας την εποχή της ανάπτυξης του καπνεμπορίου. Σε μία άλλη εποχή παραπέμπει το έμβλημα της Καβάλας, το τοξωτό υδραγωγείο της, οι λεγόμενες Καμάρες. Κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας στις αρχές του 16ου αιώνα και εκτιμάται ότι είναι χτισμένες πάνω στα ερείπια ενός ρωμαϊκού και ενός βυζαντινού υδραγωγείου. Οι Καμάρες ήταν μέρος συστήματος άρδευσης, μήκους 6,4 χλμ., που μετέφερε νερό στον βράχο της Παναγίας.

Ο Άγιος Νικόλαος, μια παραδοσιακή συνοικία με μακρά ιστορία στην αγορά της Καβάλας, απλώνεται μεταξύ της πλατείας Ελευθερίας και της χερσονήσου της Παναγίας. Στο κέντρο της θα δείτε τον ομώνυμο ναό, ο οποίος μετατράπηκε από τζαμί σε ορθόδοξη εκκλησία. Στη νότια πλευρά της βρίσκεται ένα μνημείο προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου.

Στη βόλτα σας στην πόλη θα βρείτε ένα όμορφο κτήριο που στεγάζει το Δημαρχείο της Καβάλας. Είναι μικρογραφία ουγγρικού πύργου που έχτισε ο Ούγγρος καπνέμπορος Pierre Herzog στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κτήριο αγόρασε ο Δήμος Καβάλας το 1937.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που λειτουργεί και ως μουσείο της Καβάλας, και να δείτε εκθέματα από την ευρύτερη πολιτιστική ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

«Ο θησαυρός» της παλιάς πόλης

Ο περίπατος στη λεγόμενη συνοικία της Παναγίας μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο, καθώς διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν αφήσει εδώ τα αποτυπώματά τους σε κάθε γωνιά. Στα στενά της, θα δείτε υπέροχα σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής με έντονα χρώματα και ανατολίτικες επιρροές, τις οποίες έφεραν οι μάστορες από τα ταξίδια τους, όπως η τεχνοτροπία του μπαγδατί στους τοίχους με ξύλο και άλλα φυσικά υλικά, που έρχεται από τη Βαγδάτη, και τα σαχνισιά, προεξοχές που στηρίζονται πάνω σε ξύλινα δοκάρια στις προσόψεις των κτηρίων.

Στην παλιά πόλη θα βρείτε πολλά εντυπωσιακά μνημεία, όπως το επιβλητικό κάστρο και την Ακρόπολη, το Ιμαρέτ, κομψοτέχνημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, την πλατεία του Μεχμέτ Αλή, με το άγαλμα και το κονάκι του, την εκκλησία της Παναγίας, το τζαμί του Χαλίλ Μπέη, τον Μεντρεσέ του 17ου αιώνα και τον παλιό φάρο.

Το ιστορικό Ιμαρέτ

Το εντυπωσιακό μνημείο είναι το μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα οθωμανικού τουρκομπαρόκ στην Ελλάδα. Απλώνεται σε έκταση 4.200 τ.μ. στη δυτική πλευρά του ακρωτηρίου της Παναγίας. Το τεράστιο οικοδόμημα ανέγειρε ο ιδρυτής της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας, Μεχμέτ Αλή, το 1817. Το Ιμαρέτ λειτούργησε αρχικά ως ιεροδιδασκαλείο και στη συνέχεια ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μέχρι το 1923, τότε που βρήκαν εκεί καταφύγιο Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο κτηριακό συγκρότημα στεγάζεται πλέον ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί σε ιστορικό χώρο.

Το κάστρο και η Ακρόπολη

Πανοραμική θέα της πόλης και του λιμανιού μπορείτε να απολαύσετε από το κάστρο, που δεσπόζει στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγίας. Χτίστηκε την πρώτη οθωμανική περίοδο πάνω στα ερείπια της βυζαντινής ακρόπολης. Ο οχυρωμένος περίβολος χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος, στο οποίο έχει ενσωματωθεί ο κεντρικός πύργος.

Μη φύγετε χωρίς:

  • Να επισκεφθείτε το ενδιαφέρον Μουσείο Καπνού, που εκθέτει αντικείμενα και αρχειακό υλικό για την ιστορία της καπνοπαραγωγής στην Καβάλα.
  • Να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που απέχει 16 χλμ. από την Καβάλα. Εκεί θα δείτε ερείπια από την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή και την Παλαιοχριστιανική περίοδο και ένα καλοδιατηρημένο θέατρο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το προσκύνημα της Αγίας Λυδίας, στο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος βάφτισε την πρώτη χριστιανή Ευρωπαία.

Πηγή : zougla.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ενωμένοι κατά των περιστατικών βίας

Επόμενο άρθρο

Έκοψε πίτα και ο Σύλλογος "ΠΝΟΗ"