Dark Mode Light Mode
Famagusta με συνταγή "Γη της ελιάς"
Καβάλα: Η παλιά της πόλη ταξιδεύει σε εποχές αλλοτινές (φωτογραφίες)
Η τοπική ΝΙΚΗ επισκέφθηκε τον Δήμο Καβάλας

Καβάλα: Η παλιά της πόλη ταξιδεύει σε εποχές αλλοτινές (φωτογραφίες)

Ένα κράμα πολιτισμών σε περίοπτη θέση


Η παλιά πόλη της Καβάλας ενδείκνυται για ένα ταξίδι σε εποχές αλλοτινές, που ξυπνά τα πιο νοσταλγικά συναισθήματα. Ένα κράμα πολιτισμών, σημείο αναφοράς για την όμορφη πόλη της Μακεδονίας, η συνοικία της Παναγίας όπως είναι διαφορετικά γνωστή, προσφέρει υπέροχη θέα αγναντεύοντας τον ορίζοντας της θάλασσας αλλά και την πόλη από λίγο πιο ψηλά.

Γύρω από τα τείχη της πόλης και πάνω σε ένα μικρό, βραχώδες ακρωτήριο η συνοικία της Παναγίας, προσφέρεται για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια χαρακτηριστικής, τοπικής αρχιτεκτονικής, χρωματιστές αυλές και ευωδιαστοί κήποι και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης συναντώνται στην παλιά πόλη της Καβάλας.

Τι να δείτε στην παλιά πόλη της Καβάλας

Ανάμεσα στα όσα σίγουρα εντυπωσιάζουν το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο μνημείο του 19ου αιώνα, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Άλη.

Χτίστηκε με σκοπό να αποτελέσει μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο- οικοτροφείο και πτωχοκομείο, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Καβάλα, καθώς λειτουργεί ως πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

Προς το άκρος της Χερσονήσου της Παναγίας συναντάται η πλατεία Μωχάμετ Άλη με το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη -ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα– που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, καθώς και το άγαλμά του.

Σημείο αναφοράς της περιοχής ο Ιερός Ναός της Παναγίας που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, καθώς και ο Φάρος του 19ου αιώνα, στο σημείο της χερσονήσου όπου τα βράχια με τη θάλασσα γίνονται ένα. Καιρού επιτρέποντος από εδώ η θέα φτάνει από τη Θάσο στο βάθος μέχρι το Άγιο Όρος στα δυτικά.

Άξιο αναφοράς και το συγκρότημα του Χαλίλ Μπέη, με το ομώνυμο τέμενος του 16ου αιώνα, όπου μεταξύ 1930-1940 φιλοξενήθηκε η φιλαρμονική της Καβάλας. Στο ψηλότερο σημείο της Παλιάς Πόλης στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου το επιβλητικό Φρούριο της Καβάλας, απ’ όπου η πανοραμική θέα στην πόλη κόβει την ανάσα.

πηγή: newsbeast.gr

Προηγούμενο άρθρο

Famagusta με συνταγή "Γη της ελιάς"

Επόμενο άρθρο

Η τοπική ΝΙΚΗ επισκέφθηκε τον Δήμο Καβάλας