Dark Mode Light Mode

ΚΑΒΑΛΑ. Μια πόλη, με πολίτες που οι περισσότεροι δεν αγαπούν το πράσινο

φωτογραφία αρχείου

Σάββατο 15 Ιουνίου, με τον καύσωνα να μας ταλαιπωρεί ανηλεώς και την κλιματική αλλαγή σε πλήρη εξέλιξη, αναρωτιέμαι πως φτάσαμε εδώ. Η πόλη μας μέχρι το 1864 ψηνόταν κυριολεκτικά εντός των τειχών, καθώς οι γύρω λόφοι ήταν πετρώδεις. Το κακό συνεχίστηκε κι όταν βγήκε από τα τείχη, την έσωσαν όμως οι δήμαρχοι του μεσοπολέμου: Ο Αιγυπτιώτης Ευγένιος Ιορδάνου και ο Κλεάνθης Τερμεντζής, κυρίως ο πρώτος, που τους φύτεψαν συστηματικά, με αποτέλεσμα οι χειμώνες μας να είναι υποφερτοί και τα καλοκαίρια μας δροσερά. Μάλιστα στον Ιορδάνου οφείλουμε και την εισαγωγή από την Αίγυπτο της ακακίας της ροδόχρου…

 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας η μόνη δροσερή περιοχή είναι ο δημοτικός κήπος κι αυτό χάρις στα δένδρα που φυτεύτηκαν πάλι στο μεσοπόλεμο και στην ήπια επέμβαση του συμφοιτητή μου Μηνά Χεδιέογλου. Θα προσθέσω σαν επιτυχημένη επέμβαση και την οδό Τενέδου, επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη, η οποία δυστυχώς σήμερα πνέει τα λοίσθια, αφρόντιστη και διψασμένη.

 

Όσο για την υπό κατασκευή πλατεία Καπνεργάτη, χάσαμε την ευκαιρία απλώς να επεκτείνουμε ως την δημοτική καπναποθήκη το δημοτικό κήπο, χωρίς τσιμέντα. Όσο για την επέμβαση στον Άγιο Νικόλαο, ο θρίαμβος του κυβόλιθου πάνω σε μπετόν (το λατρεύουμε) και όχι σε άμμο που εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα σ’ όλη την Ευρώπη και επιτρέπει την εύκολη διέλευση των δικτύων. Όσο για το πράσινο, το ψάχνεις με το κιάλι, στην καλλίτερη περίπτωση βρίσκεις μερικές τρύπες για δένδρα, ενώ όπου υπήρχε περισσότερο, όπως δίπλα στο βήμα του Αποστόλου Παύλου, εξαφανίστηκε. Κάτι παρόμοιο και στην περιοχή Κρέη, μόνο δύο δένδρα και εκτεταμένη πλακόστρωση.

 

Παρ’ όλα αυτά επειδή είναι βεβαιωμένο ότι γράφοντας για τα κακά της πόλης, περιέργως σε αγνοούν όλοι, ενώ οι συμπολίτες μας δεν αγαπούν εκτός από εξαιρέσεις το πράσινο, καθώς κόβουν τα δένδρα μπροστά από τα σπίτια τους και τσιμεντοστρώνουν τις αυλές τους, οφείλουμε να σώσουμε το δημοτικό κήπο από τη νέα πρόταση, να περάσει από τα ανατολικά του δρόμος για την εξυπηρέτηση της πιάτσας ταξί.

 

Όσο κι αν πρόκειται Αλεξάνδρα και Ευαγγελία για ευφυή πρόταση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αφαιρέσουμε έστω και μια ρίζα πρασίνου απ΄ αυτόν. Σκεφτείτε ότι παλιά αυτός έφτανε ως το Γαλαξία, ενώ τα δένδρα που υπάρχουν μπροστά από το Παλάδιο φυτεύτηκαν ως το μέγαρο Τερμεντζή, αλλά σιγά σιγά τα εξαφάνισαν οι καταστηματάρχες και γέμισαν την περιοχή τέντες….

Πραγματικά, σε λίγο στην πόλη θα αναρτούμε φωτογραφίες δένδρων, όπως συμβαίνει ήδη με τα κατεδαφισμένα αξιόλογα κτίρια. Δυστυχώς όμως, οι φωτογραφίες κιτρινίζουν και κοστίζουν περισσότερο από ένα δένδρο. Εμείς όμως δεν παραδειγματιζόμαστε ούτε καν από την Αλβανία που φυτεύει συστηματικά στους ελεύθερους χώρους δένδρα και σε λίγο θα έχει ολοκληρώσει τις κατεδαφίσεις και το εκτεταμένο πράσινο και στα Τίρανα. Θα το κατανοήσουμε το πρόβλημα, φοβάμαι σύντομα, καθώς αρχίζουν να προτιμούν τη χώρα οι τουρίστες μας… Και μία ερώτηση, όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και γυρίζουμε στην Καβάλα, η σύγκρισή της με οποιαδήποτε πόλη ως προς τα πράσινο δεν μας ανησυχεί; Κυρίως οι αιρετοί, δεν στεναχωριέστε;

Σαπφώ Αγγελούδη – Ζαρκάδα

Προηγούμενο άρθρο

Τελετή παράδοσης -παραλαβής Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου

Επόμενο άρθρο

Σε εξέλιξη το ποδοσφαιρικό τουρνουά της Περιφέρειας ΑΜΘ  στα γήπεδα του Δήμου Παγγαίου (φωτογραφίες)