Την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ελλάδα, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και φιλοξενήθηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο Ιμαρέτ, με αφορμή την πρόσφατη μετάφραση και στα ελληνικά του οδηγού που εξέδωσε το γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, με τίτλο «Κατανόηση των Εγκλημάτων Μίσους κατά των Μουσουλμάνων- Αντιμετώπιση των Αναγκών Ασφάλειας των Μουσουλμανικών Κοινοτήτων» (Understanding Anti-Muslim Hate Crimes – Addressing the Security Needs of Muslim Communities).
Τόσο ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, όσο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, παρουσίασαν τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού, βίας και ξενοφοβίας που πηγάζει από τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις και αποτελεί απειλή τόσο για τους πολίτες όσο και για τη συνοχή της κοινωνίας.
Στην ομιλία του, ο κ. Οικονόμου τόνισε -μεταξύ άλλων- πως είναι υποχρέωση και ευθύνη της Πολιτείας να εξασφαλίσει την ισότητα, την προστασία και την ασφάλεια όλων των πολιτών που διαμένουν στη χώρα, πέρα και έξω από κάθε μορφής διαχωρισμό που βασίζεται στη φυλή, το θρήσκευμα και την ιδεολογία, επισημαίνοντας πως αυτό κάνει η ελληνική Πολιτεία. Αναφέρθηκε δε, στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται, όπως ανέφερε, από την ΕΛΑΣ, με στόχο να καταγγελθούν, να καταγραφούν και ν’ αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Καλαντζής, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι η αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζοντας μάλιστα πως σε περιόδους κρίσης δεν παρουσιάστηκαν περιστατικά τρομοκρατίας και βίας, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή αναφέρθηκαν και οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομονητής, οι οποίοι παρέστησαν στην εκδήλωση, λέγοντας ότι η συνύπαρξη αυτή, η οποία ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελλάδα, αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη,.
Παράλληλα, σε κοινή επιστολή των τεσσάρων μητροπολιτών της Θράκης (Ξάνθης και Περιθεωρίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδος και Σουφλίου), που αναγνώστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρεται ότι οι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, απολαμβάνουν των ίδιων ευεργετημάτων με τους χριστιανούς, ενώ τα μνημεία (χριστιανικά και μουσουλμανικά), όπως και οι χώροι λατρείας, αποτελούν μέρος της κοινής πολιτιστικής παράδοσης, στέλνοντας σε όλη την Ευρώπη ηχηρό μήνυμα ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος.
Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ, τη Γενική Γραμματεία Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και το ερευνητικό κέντρο MOHA, μίλησαν ακόμα ο Άκης Καρατράντος, σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας στον υπ. Επικράτειας, ο Mohamed Elzahabi, πρόεδρος της θρησκευτικής επιτροπής του τεμένους Αθηνών, η δασκάλα Ιλκνούρ Κιγκιντζή, η δασκάλα κορανίου Αϊτέν ∆αμάντογλου και η πρόεδρος του ΜΟΗΑ (ερευνητικό κέντρο Μοχάμεντ Αλι) Άννα Μισιριάν.
Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του πρακτικού οδηγού του ODIHR από τη Sabrina Saoudi, σύμβουλο για την Καταπολέμηση της Μισαλλοδοξίας και των ∆ιακρίσεων κατά των Μουσουλμάνων (τμήμα ανοχής και μη διακρίσεων).
πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Ρεπορτάζ: Βασίλης Λωλίδης