Dark Mode Light Mode
Προβάδισμα η Γιουνάιτεντ
Κείμενο του Χρήστου Ποτόλια για τη ζημιά στη Ραψάνη και τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο
H αποστολή του ΑΟΚ έφτασε στην Αθήνα (Φωτογραφία)

Κείμενο του Χρήστου Ποτόλια για τη ζημιά στη Ραψάνη και τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο

Από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ποτόλια λάβαμε το δελτίο τύπου:

ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 250.000 € (συμπ/μένου ΦΠΑ)

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟ…ΜΗΝΙΕΣ

Έβδομο (7ο) θέμα της ημερήσιας διάταξης της 10ης (10/05/2018) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου:‘‘Διαβίβαση γιαέγκριση του υπ’ αρ. 9698/9-3-2018 Πρωτόκολλου διαπίστωσης βλαβών από θεομηνία του έργου «Έργα προστασίας διαμόρφωσης ακτής Ραψάνης», της ένστασης της αναδόχου Κ/ξιας και γνωμοδότηση επ’ αυτής’’.

Με την πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι είναι ένα θέμα απλό, για ένα έργο σημαντικό, δύσκολο και πολύ χρήσιμο, που η κατασκευή του τελείωσε αισίως, έστω με πολλά προβλήματα και με πολλές καθυστερήσεις.

Διαβάζοντας όμως τις εισηγήσεις και ακούγοντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν βγήκαν στην επιφάνεια τα εξής:

  1. Οι βλάβες αφορούσαν τη «βουτιά» του φάρου κάτω από την επιφάνεια του νερού, που τοποθετήθηκε στα ανοιχτά της παραλίας της ‘‘Ραψάνης’’ για να προειδοποιεί τα σκάφη που κινούνται στην περιοχή, καθώς και τους κολυμβητές, για την ύπαρξη τεχνικού ύφαλου που μπήκε στην περιοχή για την προστασία της παραλίας.
  2. Η «βουτιά» του φάρου «διαπιστώθηκε» ότι έγινε λόγω του «κακού μας του καιρού», θεομηνία το λένε επιστημονικά και όχι από την κακή κατασκευή του έργου.
  3. Ο «κακός μας ο καιρός» (θεομηνία), ήταν τόσο κακός που έφτανε τα 9 μποφόρ, ενώ η μελέτη του έργου υπολόγισε την αντοχή του μέχρι τα 8 μποφόρ, οπότε ο κατασκευαστής το «έκτισε» για να αντέχει μέχρι τα 8 μποφόρ.
  4. Πάλι λόγω του «κακού μας του καιρού», όταν ο πύργος χάθηκε κάτω από τη επιφάνεια του νερού, η ένταση του ανέμου ήταν στα 9 μποφόρ και όχι στα 8 που μελέτη και κατασκευαστής έκαναν το έργο, οπότε την ευθύνη την έχει φυσικά ο «κακός μας ο καιρός» και κανείς άλλος.
  5. Ο «κακός μας ο καιρός» όμως έψαξε να βρει και τον υπεύθυνο για να πληρώσει τη ζημιά που προκλήθηκε, η οποία φτάνει το ποσό των 250.000 €.
  6. Και ο υπεύθυνος βρέθηκε, είναι η θεομηνία που επικρατούσε εκείνη την ημέρα και σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή με το θεό δεν μπορείς να τα βάλεις, ήρθε «η κακιά μας η ώρα» και ο λογαριασμόςέφτασε στο δήμο, ο οποίος βέβαια θα τον φορτώσει στα συνήθη υποζύγια, τους δημότες.

 

Και οι τέσσερις Δημοτικές Παρατάξεις, εκτός της ΛΣ, αυτές δηλαδή που «αντιπολιτεύονται» με «ένταση» τη διοίκηση του Δήμου, συμφώνησαν μαζί της, ότι πράγματι φταίει ο «κακός μας ο καιρός» και ψήφισαν,με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το έργο να το πληρώσουν, σαν χουβαρντάδες που είναι….. οι καβαλιώτες.

Φυσικά δεν δέχτηκαν ότι «ενδεχομένως» να φταίει ο τρόπος που γίνονται τα δημόσια έργα, π.χ.οι μεγάλες εκπτώσεις που «χτυπιούνται» από τους εργολάβους (έκπτωση έως και 67%). Φυσικά δεν δέχτηκαν επίσης ότι τέτοια έργα χρειάζεται να «λειτουργούν» στις θεομηνίες, γιατί κατασκευάζονται ακριβώς για να μας προστατεύουν από αυτές.

Βέβαια δεν μπορούσε και σε αυτή την περίπτωση να μην είναι αιτία ο «κακός μας ο καιρός», αφού ισχύει στην ευρωπαϊκή και ισχυρή Ελλάδα αυτό που ζούμε κάθε χρόνο, όταν βρέχει να πνιγόμαστε, να καιγόμαστε με τον καύσωνα, να παραλύουμε με το χιονιά,με υπεύθυνα πάντα τα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Όσο τα δημόσια έργα δεν θα μελετώνται και δεν θα κατασκευάζονται από δημόσιες υπηρεσίες στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμό με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα για την προστασία από θεομηνίες και άλλες καταστροφές, με αντιπλημμυρικά έργα, με αντισεισμική θωράκιση, με αντιπυρική προστασία, τότε ο «κακός μας ο καιρός» θα μας «χτυπάει» τακτικά την πόρτα.

Να ξέρουν όμως όλοι αυτοί που επικαλούνται κάθε φορά τον «κακό τον καιρό» ότι «ο καιρός έχει και γυρίσματα».

Καβάλα 19-05-2018

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθρο

Προβάδισμα η Γιουνάιτεντ

Επόμενο άρθρο

H αποστολή του ΑΟΚ έφτασε στην Αθήνα (Φωτογραφία)