Dark Mode Light Mode
Απολυμένοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο (φωτογραφίες)
Κείμενο του Μπάμπη Παναγιωτίδη για τις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτογραφίες)
Στοίχημα: Χάλιφαξ για πρόκριση

Κείμενο του Μπάμπη Παναγιωτίδη για τις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτογραφίες)

Τιμήθηκε στην Καβάλα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου της Καβάλας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθώς επίσης όλων των πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών της πόλης –  όλων των Ποντιακών σωματείων καθώς και των Πολιτιστικών σωματείων που είναι άρρηκτα δεμένα με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, τιμήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τις ψυχές των 353.000 και πλέον αδικοχαμένων και εκδιωχθέντων αδερφών μας από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η γενοκτονία των Ποντίων, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η ιστορία της καταστροφής, το χρονικό της συγκλονιστικής γενοκτονίας, έχει φτάσει στις μέρες μας μόνο με τον λυγμό των ξεριζωμένων.

Εκατόν τρία χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν παραμένει ζωντανή.

 

Σιωπηρή πορεία

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Σιωπηρή πορεία από τον Ιερό Ναό μέχρι το Μνημείο Ηρώων της πόλης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 353.000 και πλέον αδικοχαμένων Ποντίων αδελφών μας και κατατέθηκαν στεφάνια.

 

Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ακρίτα

Στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στο Άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων, ενώ ο καθηγητής Γιώργος Κυριακίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ημέρα μνήμης, ο οποίος αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου λέγοντας πως έγιναν με σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου και πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914 – 1923.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν -όπως τόνισε- ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.

Ο Γιώργος Δημαρίδης τραγούδησε με την συνοδεία του λυράρη Σάββα Χατζηβασιλειάδη και το νταούλι του Νίκου Ουζούνη, τραγούδια που έφεραν στη μνήμη μας μελανές στιγμές που έζησαν οι πρόγονοι μας την ίδια περίοδο.

 

Προβολή ντοκιμαντέρ «Η ΜΠΑΝΤΑ» του Νίκου Ασλανίδη – Υπόσχεση επανέκδοσης του βιβλίου του Ιωάννη Παπαδόπουλου

Οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, έλαβαν τέλος το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Η ΜΠΆΝΤΑ” του δημοσιογράφου-ερευνητή Νίκου Ασλανίδη, με πρωταγωνιστή τον Ιωάννη Παπαδόπουλο και την προσωπική του μαρτυρία, την οποία κατέγραψε στο βιβλίο του με τίτλο “Σελίδες από την ιστορία της Κερασούντος και τα τερατουργήματα του αιμοσταγούς Τοπάλ-Οσμάν ” το έτος 1965.

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος μετά την περιπέτεια -διάσωσή του- ως ο μόνος που έζησε από την Μπάντα που είχε δημιουργήσει ο δήμιος των Ποντίων Τοπάλ-Οσμάν, ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα όπου δημιούργησε οικογένεια του και έζησε εδώ μέχρι το θάνατο του.

Μάλιστα το βιβλίο του θα επανεκδοθεί από τον Δήμο Καβάλας -για να μη λησμονούμε- όπως υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης τόσο στον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο -γιο του Ιωάννη- που ζει στην πόλη μας, όσο και στους παριστάμενους της όμορφης εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καβάλας και την Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας.

Μπάμπης Παναγιωτίδης

Προηγούμενο άρθρο

Απολυμένοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Στοίχημα: Χάλιφαξ για πρόκριση