Dark Mode Light Mode
Έκοψε πίτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων (φωτογραφίες)
Κείμενο του Παναγιώτη Φώτου για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Δήμος & Πνοή για το Θανάση Συρόπουλο

Κείμενο του Παναγιώτη Φώτου για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η 4Η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ πριν από 20 χρόνια  σαν Παγκόσμια  Ημέρα  κατά του Καρκίνου . 

Σήμερα λοιπόν την  Παγκόσμια Μέρα  κατά  του καρκίνου η σκέψη μας  πηγαίνει   πρώτα σε  όλους εκείνους  τους συνανθρώπους  μας  που βρίσκονται μέσα  στην νόσο ,μέσα στις ανασφάλειες  και τους φόβους και κάνουν τον αγώνα  τους για να απαλλαγούν  από  αυτήν.

Έναν  αγώνα  δύσκολο με πολύ ταλαιπωρία  και πόνο όχι μόνο για τον άρρωστο  αλλά  και για ολόκληρη την οικογένεια του  . Δυστυχώς η αρρώστια αυτή δεν χτυπά μόνο τον άρρωστο αλλά και όλη την οικογένεια . Τον άρρωστο ψυχοσωματικά , τα άλλα  μέλη όμως της οικογένειας  ψυχικά .   Τα 20 αυτά χρόνια  γίνεται ένας  αγώνας από την ανθρωπότητα  ενάντια σ  αυτήν την αρρώστια  με  πάρα πολλά  επιτεύγματα που στο παρελθόν δεν υπήρχαν και οδηγούσαν στον θάνατο πολλούς ανθρώπους .  Παρά τα επιτεύγματα  αυτά  όμως  η ασθένεια  αυτή δεν νικήθηκε  .Μοιάζει σαν την Λερναία  Ύδρα.

Την νικάμε  στον ένα τομέα  ανακαλύπτεται   κάτι άλλο ,ένα καινούργιο αίτιο που δημιουργεί  την νόσο . Οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οικονομικούς πόρους  είναι πολύ μεγάλη για τον λόγο αυτό και η ΕΕ  με πρωτοπόρο την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  την  Κύπρια κυρία Στέλλα Κυριακίδη  έβαλε σαν στόχο   για το 2020  την καταπολέμηση του Καρκίνου  προβλέποντας ένα μεγάλο κονδύλιο για την έρευνά .

Η κυρία Κυριακίδου είναι  ευαισθητοποιημένη σχετικά με τον καρκίνο  γιατί και η ίδια είναι καρκινοπαθής και γνωρίζει από πρώτο χέρι  τα θέματα  αυτά και   προτείνει λύσεις εφικτές . Έτσι  η Ευρώπη ξεπερνά  το  προηγούμενο σχέδιο «Καλύτερη πρόσβαση στην θεραπεία του καρκίνου »  γιατί έχουν αλλάξει και τα δεδομένα .  Από τα στατιστικά  στοιχεία που υπάρχουν  φαίνεται    ότι  ένα 40% των Ευρωπαίων πολιτών σε κάποια στιγμή της ζωής του θα νοσήσει  από καρκίνο . Μετά από αυτό το καινούργιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου θα βασιστεί σε άλλους πυλώνες .

Βέβαια θα στηριχθεί στα μέχρι τώρα επιτεύγματα αλλά επειδή  η τεχνολογία κινείται με ιλιγγιώδεις  ρυθμούς και στον τομέα της υγείας ,  θα είναι ένα καινούργιο  όχημα που  υπόσχεται  πολλά για την αντιμετώπιση της νόσου . Το βέβαιο πια  είναι ότι πρώτα από όλα θα πρέπει  να στοχεύσουμε  στην πρόληψη που σώζει ζωές και η οποία  πρέπει να αρχίσει από πολύ νωρίς στην ζωή του ανθρώπου και  στην οποία  εμπλέκονται πολλοί  τομείς  και όχι μόνο ο τομέας της υγείας .

Για παράδειγμα για τον καρκίνο του Πνεύμονα   μεγάλο ρόλο παίζει και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και για αυτό η συνεργασία με τις βιομηχανίες θα πρέπει να  είναι άμεση και αποφασιστική. Ένας άλλος τομέας που θα πρέπει να συμμετάσχει στον αγώνα για την πρόληψη είναι η εκπαίδευση που οφείλει να διδάξει  σε συνεργασία με φορείς υγείας προληπτικές διαδικασίες  απαραίτητες για την υγεία  στις οποίες θα πρέπει να εθισθούν τα παιδιά . Άλλος ένας τομέας που θα πρέπει να συνεργαστεί  για να υπάρξει  αποτέλεσμα είναι ο τομέας των τροφίμων. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει αυστηρός έλεγχο όλης της διαδικασίας της παραγωγής τροφίμων  «Από το χωράφι μέχρι το πιάτο»

Επιγραμματικά θα αναφέρουμε εδώ τους 7 άξονες στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ που πρότεινε η Επίτροπος

1.    Η συμμετοχή  πολλών παραγόντων για την Καταπολέμηση του καρκίνου. Μερικούς αναφέραμε παραπάνω .

2.    Η Πρόληψη  είναι η καλύτερη θεραπεία όλων και μάλιστα η απροσυμπτωματική. Είναι γνωστό ότι το 40% των καρκίνων όταν εντοπισθούν στην αρχή θεραπεύονται .

3.    Η έγκαιρη διάγνωσή  σώζει ζωές . Ο Σύλλογος μας στον τομέα αυτό με την προσφορά Δωρεάν προληπτικών  εξετάσεων βοήθησε πολλούς συμπολίτες μας να μη μπουν  στον λαβύρινθο  της νόσου επειδή εντόπισαν το πρόβλημα στην αρχή .

4.    Όλοι οι ασθενείς  με  καρκίνο έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην   πρόσβαση στην ίδια  ιατρική παροχή  και στις ίδιες καινοτόμες διαδικασίες  για την θεραπεία τους .

5.     «Η ποιότητα ζωής στην επιβίωση των ασθενών» ,ώστε να διασφαλιστούν οι επιζώντες  ασθενείς ,οι οικογένειές  και οι φροντιστές τους  ώστε να έχουν  ιατρική ,ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα για την αποκατάσταση τους .Θα πρέπει ακόμα να καταπολεμηθεί κάθε σχετικό στίγμα  διάκρισης στην εργασία και στις ασφαλιστικές πολιτικές .

6.    Η παρηγορητική φροντίδα .  Θα υπάρξει  μέριμνα για τους ασθενείς που έμειναν πια στο κρεβάτι και χρειάζονται αυτοί και οι οικογένειές τους ειδική μέριμνα  .

7.    Η ηλεκτρονική σύνδεση και εξυπηρέτηση  του ασθενή με τους φορείς υγείας για ταχύτερη και καλύτερη  παροχή βοήθειας στην θεραπεία του ασθενή .

Αυτοί είναι οι άξονες  που θα κινηθεί η ΕΕ στον τομέα για την καταπολέμηση του καρκίνου και πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου .

Πρόεδρος του Συλλόγου Κατά

Του Καρκίνου  Ν. Καβάλας

Παναγιώτης Φώτου

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Προηγούμενο άρθρο

Έκοψε πίτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Δήμος & Πνοή για το Θανάση Συρόπουλο