Το μπλε καβούρι (επιστημονική ονομασία: Callinectes sapidus) είναι ένα ενδημικό είδος του Δυτικού Ατλαντικού Ωκεανού που έχει εγκατασταθεί και έχει επεκταθεί σε παράκτιες περιοχές της χώρας μας. Είναι ένα από τα πιο επεκτατικά ξενικά είδη της Μεσογείου και των ελληνικών θαλασσών.
H παρουσία του εκτιμάται ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στη λειτουργία των παράκτιων οικοσυστημάτων, αλλά και στην αλιεία. Παράλληλα, όμως, το μπλε καβούρι αποτελεί και ένα σημαντικό αλιευτικό πόρο για τη διεθνή αλιεία.
Πρόκειται για είδος με υψηλή γαστρονομική αξία, που αλιεύεται συστηματικά στις περισσότερες περιοχές εξάπλωσής του. Συνεπώς, προκύπτει η αναγκαιότητα αποτελεσματικής διαχείρισης του μπλε καβουριού έτσι, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του στα παράκτια οικοσυστήματα και την τοπική οικονομία, αλλά και να διατηρηθεί παράλληλα η εμπορική εκμετάλλευσή του.
Στην ελληνική επικράτεια, ήδη από τη δεκαετία 1930, ο Θερμαϊκός Κόλπος αποτέλεσε την πρωταρχική περιοχή εγκατάστασης του μπλε καβουριού. Από εκεί, το είδος εξαπλώθηκε στις παράκτιες περιοχές και τις λιμνοθάλασσες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Θεσσαλίας, όπου καταγράφεται σε μεγάλη αφθονία σήμερα, ιδιαίτερα στην εκβολική περιοχή του ποταμού Έβρου, το Πόρτο Λάγος και τη
λιμνοθάλασσα Κεραμωτής.
Την τελευταία δεκαετία το μπλε καβούρι φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, ακόμα και σε εσωτερικά νερά, όπως η Λίμνη Βόλβη. Στο Αιγαίο η παρουσία του έχει τεκμηριωθεί στον Μαλιακό, τον Ευβοϊκό, τον Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο, στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, στη Χίο και στη Ρόδο.
Στις Ελληνικές θάλασσες, το μπλε καβούρι αλιεύεται εμπορικά στον Θερμαϊκό Κόλπο, τη Λιμνοθάλασσα Κεραμωτής, το Πόρτο Λάγος, το Δέλτα του Έβρου και σποραδικά στην Κέρκυρα. Στις υπόλοιπες περιοχές εξάπλωσής του οι πληθυσμοί του φαίνεται να είναι περιορισμένοι.
Το μπλε καβούρι είναι εύγευστο και με σημαντική διατροφική αξία, περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνών (>23%) και λίγα λιπαρά (<5%). Η εμπορική του αξιοποίηση περιλαμβάνει την απευθείας πώλησή του ή πώληση μέσω ιχθυοσκαλών σε τοπικές αγορές, την εξαγωγή του ως νωπού προϊόντος, κυρίως, στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και την μεταποίησή του από ειδικές μεταποιητικές βιομηχανίες και την πώλησή του στην εσωτερική κυρίως αγορά.
Οι καταναλωτές διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με το μπλε καβούρι. Μάλιστα, βρέθηκε ότι οι μισοί καταναλωτές δεν το γνωρίζουν. Συνεπώς, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω τρόποι εμπορικής αξιοποίησης του μπλε καβουριού και γνωριμίας του προϊόντος στο ευρύ καταναλωτικό κοινό της χώρας.