Επανέρχεται η κινητικότητα στο θέμα της γέφυρας, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβρη μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Αν και δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα επίσημη αντίδραση του Στρατού (τον οποίο κάλεσε σε βοήθεια η Δήμαρχος στις 18 Μάρτη), οι εξελίξεις που διαπιστώνονται αφορούν πρωτίστως την πραγματογνωμοσύνη και τις ανακοινώσεις Μέτιου. Παράλληλα η τεχνική υπηρεσία του Δήμου αναζητά προσωρινή και διαφορετική της υφιστάμενης κυκλοφοριακή ρύθμιση. Επί αυτού θα έχουμε οριστικές αποφάσεις το προσεχές 15νθήμερο και σίγουρα πριν το Πάσχα. Θα μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι αν είναι δυνατή (σύμφωνα με τα στοιχεία τους) η περιβόητη αμφιδρόμηση ώστε να πάψουν τα οχήματα που εισέρχονται στην Καβάλα από τα ανατολικά να χρησιμοποιούν τους γνωστούς συνοικιακούς δρόμους των οδών Βάσου και Κολοκοτρώνη.
Την Τρίτη το μεσημέρι οι εργασίες της αυτοψίας έγιναν στο σημείο της κατάρρευσης της γέφυρας με την παρουσία συνεργείου, επικεφαλής του οποίου ήταν ο ορισθείς από τον Εισαγγελέα πραγματογνώμονας. Μετά από δύο και πλέον μήνες η πραγματογνωμοσύνη ξανάρχισε με προοπτική να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια της κατάρρευσης πριν το Καλοκαίρι.
Χθες Τετάρτη η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή έστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το οποίο προτείνει να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας. Έχει προηγηθεί έγγραφο με παρόμοιο περιεχόμενο, προς το ίδιο υπουργείο στις 26 Μαρτίου. Η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Χρήστος Μέτιος ζητούν από το υπουργείο να υπάρξει άμεσα εγκριτική απόφαση με προτεινόμενο προϋπολογισμό για την εκπόνηση της μελέτης το ποσό των 800.000 ευρώ περίπου. Η κ. Τσανάκα έχει πει (στις 18 Μαρτίου) ότι στην πρώτη συνεδρίαση του το περιφερειακό συμβούλιο αρχές Απριλίου θα εγκρίνει για τα θέματα της γέφυρας την προγραμματική σύμβαση με την Εγνατία οδό.
Αυτοψία του πραγματογνώμονα στην πεσμένη γέφυρα
Χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε ανακοινώσεις παρουσιάστηκε κινητικότητα το μεσημέρι της Τρίτης στην πεσμένη γέφυρα. Ο πραγματογνώμονας και εκπρόσωποί του έκαναν μια πρώτη αυτοψία προχωρώντας σε ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην κατάρρευση τμήματος της γέφυρας. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης ξανάρχισε και πρόθεση του πραγματογνώμονα είναι να επισπεύσει ώστε να καλυφθεί το χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.
Εντωμεταξύ, η τεχνική υπηρεσία του δήμου και βέβαια η αρμόδια αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη συνεχίζουν να μελετούν το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει μια άλλη λύση και να εξυπηρετηθεί η κίνηση στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Οι πιέσεις είναι συνεχείς και οι ενέργειες της υπηρεσίας γρήγορες.
Κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου η τεχνική υπηρεσία θα μπορέσει αν απαντήσει οριστικά εάν είναι εφικτή μια οποιαδήποτε λύση και ποια θα είναι αυτή. Το σενάριο που εξετάζεται αφορά στην αμφιδρόμιση τμήματος του δρόμου που παρέμεινε σε κυκλοφορία, με ειδικότερη έρευνα για την εξυπηρέτηση των πεζών, που ενδέχεται να εξασφαλισθεί μέσω της αυλής του παλιού νοσοκομείου. Παρόλα αυτά, η τεχνική υπηρεσία και η Ευαγγελία Δρακονάκη μέχρι και πρόσφατα δεν ήταν απολύτως σίγουροι ότι το πλάτος του οδοστρώματος είναι αρκετό για την αμφιδρόμιση, έστω κι αν υπάρχουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το πλάτος είναι υπερ-αρκετό.
Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε, όπως άλλωστε γίνεται τόσους μήνες τώρα αφενός την εξέλιξη της πραγματογνωμοσύνης που ίσως ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι και αφετέρου την εύρεση και υλοποίηση μιας άμεσης λύσης, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα η καλοκαιρινή τουριστική κίνηση της πόλης από την ανατολική πλευρά.