Έπειτα από 12 χρόνια πορείας, από τα οποία μόλις τα τελευταία δύο έγινε η πρώτη επένδυση, λόγω διάφορων προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν, ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου η μελέτη βιωσιμότητας του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας.
Η πρώτη εγκατάσταση δείχνει, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης, ειδικά στη μεταποίηση. «Διά νόμου, οι χαμηλής όχλησης επιχειρήσεις, που βρίσκονται στο κέντρο του αστικού ιστού των πόλεων, πρέπει να μεταφερθούν σε βιοτεχνικούς χώρους» υπενθυμίζει. Κάνοντας αναδρομή, αναφέρει ότι σωρεύτηκαν χρέη 600.000 ευρώ, με σημαντικότερο ένα δάνειο που είχε ληφθεί κυρίως για το κτήριο διοίκησης.
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει με ποσοστό 51%, ο Δήμος Καβάλας με 29% και το Επιμελητήριο με 20%.
Η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου επιδιώκει την υλοποίηση και λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ. «Σε αυτόκλητη γενική συνέλευση των εταίρων συζητήσαμε πώς βλέπουμε την εξέλιξή του. Αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας που απαιτείται, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αποφάσεις για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» περιγράφει ο κ. Δέμπας, εξηγώντας ότι το Επιμελητήριο ανέλαβε την ανάθεσή της. Μόλις ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει γενική συνέλευση και ορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου, ώστε να μπει σε νέα βάση η λειτουργία του, την οποία επιδιώκουν η περιφέρεια και το επιμελητήριο. Ο
κ. Δέμπας αποδίδει τη συγκράτηση των υποψήφιων επενδυτών στην οικονομική κρίση και εκτιμά ότι θα υπάρξει αλλαγή στην εικόνα της αγοράς, δηλώνοντας πως 15 οικοπεδούχοι από τους 22 σχεδιάζουν να επενδύσουν.
Η έκταση του ΒΙΟ.ΠΑ. είναι 50 στρέμματα, με προοπτική να φτάσει τα 100. Οι πρώτες εργασίες έχουν γίνει, αλλά απαιτούνται επιπλέον έργα και υποδομές. «Έχουμε 100 τεμαχισμένα οικόπεδα, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν έναν χώρο εγκατάστασης» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι υπάρχει αίτηση από εταιρεία με μάρμαρα για ενοποίηση δέκα οικοπέδων.