Dark Mode Light Mode

Κίνητρα παραμονής των νέων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης παραχώρησε συνέντευξη στο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Μία ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών στο East Macedonia Thrace Forum II που θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, μιλά στο CityHub μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό ώστε η Περιφέρεια να γίνει ένας τόπος, από τον οποίο οι νέοι άνθρωποι όχι μόνο δεν θα θέλουν να φύγουν, αλλά θα τους δίνει κίνητρα παραμονής.

Πλησιάζουμε στις πρώτες 100 ημέρες που η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει αναλάβει καθήκοντα. Το σχέδιο που είχατε εξαρχής θέσει, προχωρά;

Είχα πει ήδη από τις πρώτες ημέρες της εκλογής μου ότι δεν επιθυμώ «περίοδο χάριτος». Παρ’ όλα αυτά, κατανοώ το ερώτημα σας και σας απαντώ ότι σε αυτές τις πρώτες 100 ημέρες έχουμε καταφέρει να αποκρυσταλλώσουμε μία άποψη για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – μιλάω πάντα για έργα και μελέτες- και είμαστε ήδη σε μία διαδικασία σχεδιασμού και επανασχεδιασμού. 

Επιπλέον, δώσαμε ώθηση σε ορισμένα έργα που για κάποιο λόγο είχαν «κολλήσει» και έχουμε ξεκινήσει και κάποιες παρεμβάσεις σε σημεία της Περιφέρειας μας, όπου υπήρχαν προβλήματα. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε αυτές τις πρώτες εκατό ημέρες έχουμε κάνει σαφή προς όλες τις κατευθύνσεις την διάθεσή μας να δουλέψουμε σκληρά και να φέρουμε αποτελέσματα. 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που διαπιστώσατε στην πράξη ότι ταλαιπωρούν την Περιφέρεια; 

Το όραμα κάθε Διοίκησης σχετίζεται άμεσα και με τους ανθρώπους που χρειάζονται για να φέρουν σε πέρας τις απαιτούμενες διαδικασίες. Στην Περιφέρεια μας, έχουμε υψηλού ποιοτικού επιπέδου εργαζόμενους, αλλά, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες Περιφέρειες, υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στο οργανόγραμμα.

Παρά ταύτα, προσπαθούμε να διαχειριστούμε το υπάρχον προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και βέβαια συντασσόμαστε με το βασικό αίτημα της ΕΝΠΕ προς την κυβέρνηση, που είναι η ενίσχυση των Περιφερειών με ανθρώπινο δυναμικό. 

Η ανασυγκρότηση

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο το καλοκαίρι, ποια είναι τα βήματα για την ανασυγκρότηση της περιοχής και την προστασία του δάσους; 

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, το οποίο θα καθορίσει και όλα τα επόμενα, είναι η Ειδική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου. Η Επιτροπή αυτή έχει ήδη συνεδριάσει αρκετές φορές, έχει σχηματιστεί μία καθαρή εικόνα για τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η καταστροφική φωτιά του Αυγούστου και πλέον ξεκινάει η φάση του σχεδιασμού των απαραίτητων έργων.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα είναι φορέας διαχείρισης του παραπάνω προγράμματος, αλλά έχει και βασικό ρόλο στην κατάρτιση του συνολικού σχεδιασμού. Πρέπει, επίσης να πω ότι στον σχεδιασμό συμμετέχουν και οι τοπικοί φορείς, που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί για την ανασυγκρότηση του Έβρου. 

Πώς έχει επηρεάσει την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη το μεταναστευτικό ζήτημα, που είναι πολύ έντονο στην περιοχή; 

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα, που δεν είναι καινούργιο. Αν και στη δεδομένη χρονική περίοδο υπάρχει μία σημαντικότατη μείωση των ροών από τα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε καθώς οι εμπόλεμες ζώνες στη «γειτονιά» μας παραμένουν ενεργές και άρα προκαλούν μετακινήσεις πληθυσμών από καιρού εις καιρόν. 

Η διαχείρισή του δεν αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει την επέκταση του λεγόμενου Φράχτη, την πρόσφατη ενίσχυση της συνοριοφυλακής και ό,τι άλλο σχεδιάζουν τα αρμόδια υπουργεία.

Εμείς, ως Περιφέρεια, μπορούμε να ενισχύουμε με πόρους τα Σώματα Ασφαλείας – και φυσικά θα το κάνουμε- και βέβαια οφείλουμε να διατηρούμε τα αντανακλαστικά μας ενεργά και να είμαστε σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ζητούμε άμεση ενίσχυση των μέτρων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Ποια είναι η… απάντηση της Περιφέρειας στη «βόμβα» του δημογραφικού; 

Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε μία μονολεκτική απάντηση που θα σήμαινε ότι το πρόβλημα αυτό λύνεται με μία μόνο κίνηση. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, δυστυχώς. Το δημογραφικό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις και με διάρκεια στον χρόνο.

Εμείς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να διασφαλίσουμε τις υφιστάμενες, ενδυναμώνοντας την επιχειρηματικότητα, να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα της Περιφέρειας μας, που αυτό θα σημάνει και αύξηση των χρημάτων που «κινούνται» στην περιοχή.

Οι κινήσεις και ο σχεδιασμός μας, στοχεύουν στο να γίνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένας τόπος, από τον οποίο οι νέοι άνθρωποι δεν θα θέλουν να φύγουν, αλλά θα τους δίνει κίνητρα παραμονής. 

Αυτά, σε συνδυασμό και με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, θεωρώ ότι μπορούν να δώσουν αποτελέσματα στο μέλλον και να δούμε ένα «φρένο» στη δημογραφική απομείωση της Περιφέρειας μας. 

Και ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη; 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας τόπος γεωστρατηγικά σημαντικός, αλλά και πολλαπλά αξιοποιήσιμος. Ο πολιτιστικός και πολιτισμικός της πλούτος, η δυνατότητα εφαρμογής σχεδόν όλων των μορφών τουρισμού, οι δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματά της, τα οποία σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε σε συνάρτηση με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και εκμεταλλευόμενοι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε όλα τα επίπεδα. 

Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

πηγή: in.gr

Προηγούμενο άρθρο

Βράβευση του 3ου ΓΕΛ Καβάλας στο διαγωνισμό «Κάντο να ακουστεί 2024 – Η δύναμη της Φιλίας»

Επόμενο άρθρο

Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης από το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας (φωτογραφίες)