Στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την λειτουργία του κοινωνικού Πανεπιστημίου τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών ( για πρώτη φορά) έγιναν οι εξής δηλώσεις :
Σοφία Χατζηνικολάου, Υπεύθυνη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών:
Είμαι η υπεύθυνη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών και στις 11 πόλεις, που υπάρχει εδώ και 5 χρόνια. Για έκτη, λοιπόν, συνεχή χρονιά ξεκινάει και πάλι το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργώ Πολιτών και στις 11 πόλεις, δηλαδή στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Συγκεντρωθήκαμε εδώ στην Καβάλα για να δηλώσουμε την έναρξη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου στην Καβάλα, στη Δράμα και στην Ξάνθη. Είναι επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία τρέχουν από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, για όλους τους ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, ανεξάρτητα από μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο, γι’ αυτό και ονομάζεται Κοινωνικό Πανεπιστήμιο. Είναι, λοιπόν, για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, τις σκέψεις τους και επίσης, να πάρουνε πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με κοινές δράσεις που θα γίνονται, όπως ομαδοποίηση, κοινωνικοποίηση, φιλίες και επίσης και συμβουλευτική υποστήριξη, αν χρειάζεται για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Οι θεματικές ενότητες οι οποίες θα λειτουργήσουν φέτος στην Καβάλα είναι 5 και περιλαμβάνουν «Ψυχολογία-Κοινωνιολογία», μία θεματική ενότητα, η δεύτερη είναι «Οι Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας», η τρίτη ενότητα είναι ο κύκλος της «Αυτογνωσίας», η τέταρτη ενότητα είναι η «Δημιουργική Γραφή» και η Πέμπτη ενότητα είναι η «Θεατρολογία». Για περισσότερες πληροφορίες, προϋποθέσεις εγγραφής και ό,τι άλλο χρειάζεται να ενημερωθεί κάποιος υπάρχουν τα τηλέφωνά μας, οι συντονιστές και υπεύθυνοι σε κάθε θεματική ενότητα και είμαστε στη διάθεσή σας και σας περιμένουμε.
Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Συντονιστής του Κοινωνικού Πανεπιστημίου στη Δράμα:
Στη Δράμα το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο λειτουργεί φέτος τρίτη χρονιά. Τις δύο πρώτες χρονιές οι θεματικές ήτανε «Κοινωνιολογία-Ψυχολογία» την πρώτη και η δεύτερη «Οι Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας» και φέτος είναι η «Αυτογνωσία». Για εμάς, για την πόλη μας, ήταν μια καινοτομία και μια πολύ ευχάριστη συνεργασία με την Καβάλα, που ουσιαστικά είναι το κέντρο όλων αυτών των δραστηριοτήτων. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο στις μέρες μας η μόρφωση να μην περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένους θεσμούς, αλλά να παίρνει και πολλές μορφές και να απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Αυτό κάνει το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο: απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες χωρίς φραγμούς. Βοηθάει και υποστηρίζει εμπειρικά αλλά και γνωστικά, γνωσιακά όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται και βοηθάει πραγματικά να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα με έναν άλλο τρόπο σκέψης. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι επιτυχής και αυτήν τη χρονιά και ελπίζω να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς.
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος του Κοινωνικού Πανεπιστημίου για το Παιδικό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής:
Πέμπτη χρονιά λειτουργίας του Κοινωνικού Πανεπιστημίου για ενηλίκους και πρώτη χρονιά που ξεκίνα πιλοτικά το «παιδικό» τμήμα. Οι τομείς που πρόκειται να μας απασχολήσουν θα περιλαμβάνουν θέματα που άπτονται της ψυχικής , σωματικής και κοινωνικής υγείας των παιδιών. Ξεκινάμε στην Καβάλα έχοντας ως κύριο στόχο την επομένη ακαδημαϊκή χρονιά να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και στις 11 πόλεις όπου ήδη πραγματοποιούνται προγράμματα του μορφωτικού φορέα Ενεργών Πολιτών.
Λίγα λόγια όμως για φέτος:Τα παιδιά είναι ακόμα το σύμβολο της αιώνιας συνύπαρξης της αγάπης και του καθήκοντος.
Με αφορμή την παραπάνω έκφραση και κατανοώντας την αναγκαιότητα για «πνευματική» τροφή στην ηλικία των παιδιών δημοτικού ξεκινάμε το δικό μας ιδιαίτερο ταξίδι.Δημιουργική γραφή για παιδιά. Ένα ταξίδι διαφορετικό… ένα ταξίδι σ’ ένα κόσμο μαγικό με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Σύνεργά μας: η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών, οι εικόνες, το παιχνίδι…τα ίδια τα παραμύθια. Με συμμάχους μας τη δημιουργική έκφραση και τον Γραμμαντίν, τη μασκότ μας, απογειωνόμαστε για τον πλανήτη Φαντασία.
Λυδία Ελιόγλου, Φιλόλογος-Συγγραφέας, Διδάσκουσα Τμήματος Δημιουργικής Γραφής Ενηλίκων & Διδάσκουσα Παιδικού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής:
Μία ερώτηση που παραμένει για τον περισσότερο κόσμο και πρέπει να πούμε είναι το τι είναι Δημιουργική Γραφή… Αν σκεφτούμε την παραδοσιακή Έκθεση, που όλοι μας έχουμε περάσει στα παιδικά μας χρόνια, η οποία έχει να κάνει με το «Σκέφτομαι και Γράφω», Δημιουργική Γραφή μας πηγαίνει ένα βήμα πιο… πίσω, με την καλή έννοια: πρώτα να φανταστούμε κάποια πράγματα, ώστε μετά να τα σκεφτούμε και να τα γράψουμε. Σε επίπεδο μεθοδολογίας, τα παιδιά θα μυηθούνε στον κόσμο του «κυρίου Ροντάρι», που ήταν γνωστός παιδαγωγός, συγγραφέας και δημοσιογράφος, γνωστός για τα παραμύθια του περισσότερο, παρά για τη «Γραμματική της Φαντασίας», ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και έχει να κάνει με την τέχνη του να επινοούμε ιστορίες. Αν με ρωτούσε κάποιος γιατί ένα παιδί έχει ενδιαφέρον να έρθει και να περάσει διασκεδαστικά, αλλά παράλληλα και να μάθει –κυρίως να εκφράζεται πέρα από το να γράφει, κυρίως να μάθει να λέει ιστορίες, ο λόγος είναι ότι αν σκεφτούμε τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον κόσμο, δεν ξεκίνησαν μόνο από τη γνώση που είχε κάποιος άνθρωπος, αλλά και από το γεγονός ότι –πρωτίστως– φαντάστηκε κάτι που οι υπόλοιποι δεν φαντάστηκαν. Ελπίζω να έρθουν τα παιδάκια, να περάσουμε όμορφα και να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία.