Dark Mode Light Mode

«Κληρονομιά πίστης» το λεύκωμα που επιμελήθηκε ο Θέμης Φασουλάς

Στη φωτογραφία ο Θέμης Φασουλάς μαζί με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη παρουσιάζουν το λεύκωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Συζητήσαμε με τον συμπολίτη κ. Θέμη Φασουλά για την προσπάθεια του να αναδείξει τις Βυζαντινές Εκκλησίες στην Πόλη. Επικεφαλής -αυτός που είχε την αρχική ιδέα- μιας ομάδας εθελοντών.

Συμμετείχαν σε ότι προηγήθηκε ο Γιώργος Καλοκάρδης, ο Παναγιώτης Οσκουρκούτης με την κόρη του, η Μαρία Κολοζώφ, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Τι όμως αφορά το λεύκωμα; Μας εξηγεί ο ίδιος.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τη δουλειά που έχετε κάνει;

Απ: Είμαι στο τελείωμα του λευκώματος που έχει τίτλο «Κληρονομιά Πίστης». Είναι ένα ταξίδι στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης. Η  Κωνσταντινούπολη, η διαχρονική αυτή «γέφυρα» ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση αποτελεί έναν από πιο πλούσιους σε πολιτιστική κληρονομιά τόπους στον κόσμο. Στην καρδιά αυτής της ιστορικής πόλης στέκονται αγέρωχες οι βυζαντινές εκκλησίες.

Ερ: Έχετε παρελθόν στα λευκώματα, δεν είναι αυτό το πρώτο σας.

Απ: Αυτό είναι το τέταρτο. Τα προηγούμενα έγιναν με μεγάλη επιτυχία. Εγώ ότι κάνω δεν το κάνω για να πουλιέται. Ειδικά αυτό το λεύκωμα θα το έχει το Πατριαρχείο, το προηγούμενο το είχε η Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Ερ: Επικεντρώνεστε στην Κωνσταντινούπολη και στη θρησκεία, στους ιερωμένους.

Απ: Επικεντρώνομαι εκεί γιατί ο πατέρας μου γεννήθηκε εκεί. Βαπτίστηκε εκεί, έχω ρίζες από εκεί. Είχα πολλές γνωριμίες στο Πατριαρχείο και στη Θεολογική Σχολή,  ιδρύματα κλπ. Επειδή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι πολύ παλιά, είπα να κάνω κάτι γι` αυτούς. Σε αυτό το υπό έκδοση λεύκωμα το οποίο το είδε και ο Πατριάρχης και το ενέκρινε όλο, έχω φωτογραφήσει 37 Βυζαντινές Εκκλησίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι τζαμιά. Κάθε εκκλησία έχει και τη δική της ιστορία. Υπάρχουν φωτογραφίες και από τον εξωτερικό χώρο και από τον εσωτερικό πάρα πολλές. Είναι φανταστική δουλειά. Ότι γίνεται με αγάπη έχει επιτυχία. Συμμετείχε μια ομάδα και παιδευτήκαμε πάρα πολύ. Δεν είναι εύκολο να ξέρεις και να μπαίνεις μέσα σε τζαμιά και να φωτογραφίζεις.  Είναι σίγουρα δύσκολο. Δεν έχει καθόλου κέρδος αυτό που κάνουμε. Το κάνουμε μάλιστα σε κάποιες στιγμές και με κίνδυνο μας. Βάλαμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα.  Υπάρχουν τζαμιά που είναι σε περιοχές όπου υπάρχουν φανατισμένοι. Δεν είναι εύκολο και καθόλου απλό.

Ερ: Πότε θα κυκλοφορήσει αυτό το λεύκωμα;

Απ: Πιστεύω ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα αν όλα πάνε καλά και βρεθεί ο χρηματοδότης, μέσα σ` ένα τετράμηνο.

Προηγούμενο άρθρο

Οι ηλεκτρονικές κλήσεις κάνουν ευκολότερη τη ζωή της Δημοτικής Αστυνομίας

Επόμενο άρθρο

Ξανάρχισε το έργο στην οδό Βενιζέλου