Dark Mode Light Mode

Κλειστές οι σχολικές αυλές της Θάσου για στάθμευση

Επαγγελματίες από την Παναγία Θάσου τηλεφώνησαν την Πέμπτη στα γραφεία της ΠΡΩΙΝΗΣ διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η αυλή του δημοτικού σχολείου είναι κλειστή κι άρα δε μπορεί να εξυπηρετήσει ως χώρος στάθμευσης. Όπως όμως μας ξεκαθάρισε ραδιοφωνικά ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο νόμος ορίζει πως οι αυλές των σχολείων δεν αλλάζουν χρήση, επομένως παραμένουν αύλιοι σχολικοί χώροι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό φυσικά το γνωρίζουν και οι επαγγελματίες. Αρμόδιος φορέας για τον καθορισμό, σημείωσε ο δήμαρχος, είναι η προϊστάμενη αρχή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκαστης περιφερειακής ενότητας και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων.

Επί σειρά ετών οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Δηλαδή, οι σχολικές αυλές πολλών μονάδων μετατρέπονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε χώρους στάθμευσης. Ωστόσο, στο δημοτικό διαμέρισμα του Ποτού υπήρξε καταγγελία με αποτέλεσμα να κλείσει η αυλή παρά το ότι εξυπηρετούσε. Κατά την προσωπική άποψη του δημάρχου, οι σχολικές αυλές σε χωριά όπως η Παναγία πράγματι εξυπηρετούν τους επαγγελματίες και την τοπική αγορά. Μπορεί αυτή η κατάσταση να είναι εξυπηρετική το καλοκαίρι, όταν οι ανάγκες στάθμευσης είναι αυξημένες, αλλά σε καμία περίπτωση η διαδικασία δεν είναι νόμιμη. Επιπλέον, από τη στιγμή που ο δήμος δεν έχει ανάλογη αρμοδιότητα, ακόμη κι αν λάβει σχετική απόφαση πάλι αυτή δε θα έχει οποιαδήποτε αξία.

Βεβαίως, η περίπτωση της Παναγίας είναι ιδιάζουσα χωροταξικά. Έτσι, τα οχήματα θα πρέπει να σταθμεύουν ερχόμενα από Λιμένα στην περιοχή «Παράγκα», είτε στην έξοδο του χωριού και πλησίον της ταβέρνας του Καλαφάτη. «Δεν είναι όμως λογικό ο κάθε ντόπιος να χρησιμοποιεί το όχημά του για να κατέβει στην πλατεία του χωριού για να πει καφέ. Τα ίδια παράπονα έρχονται από αρκετά μέρη και τα κατανοώ. Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα αυτοκίνητα αυξάνονται λόγω της τουριστικής κίνησης, κάτι όμως που επιδιώκαμε.

Και οι ντόπιοι όμως από την πλευρά μας θα πρέπει να διευκολύνουμε τους επισκέπτες. Πως; Αφήνοντας τα ΙΧ στο σπίτι μας και πηγαίνοντας πεζοί για τη δουλειά μας ή για τη διασκέδασή μας. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις τους το καταμεσήμερο με τα φορτηγά να κλείνουν το κέντρο του χωριού. Θα πρέπει να τηρηθεί μια τάξη και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι όλοι οι δημότες και οι επαγγελματίες», υπογράμμισε ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

Εδώ και χρόνια οι αυλές χρησιμοποιούνταν ως χώροι στάθμευσης, όταν όμως οι ίδιοι οι δημότες προχωρούν σε καταγγελίες και ενεργοποιούν τη νομοθεσία, τότε ο δήμος δεν έχει πολλά περιθώρια λόγω αναρμοδιότητας. Η δημοτική αρχή από την πλευρά της αναζητά σε όλο το νησί ελεύθερα οικόπεδα και όταν τα εντοπίζει τα μισθώνει προκειμένου να παρέχει δωρεάν στάθμευση. Κάτι ανάλογο έγινε στα Λιμενάρια και στον Ποτό, όπου όμως υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι. Εξάλλου, οι ίδιοι οι δημότες οφείλουν να καθοδηγήσουν τους επισκέπτες και να τους υποδείξουν ότι η χρήση των οχημάτων στο κέντρο των χωριών μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Πάντως, είναι παράλογο οι επαγγελματίες να ζητούν από τη δημοτική αρχή να παρανομήσει ώστε να κάνουν εκείνοι τη δουλειά τους.

Προηγούμενο άρθρο

Η διοίκηση του ερασιτέχνη ΑΟΚ ενημερώνει τους βουλευτές

Επόμενο άρθρο

Σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας- Αλεξανδρούπολης- Βουλγαρίας