Ένα ματς στην Κατερίνη τον Μάϊο του 1964
Με αφορμή μία ανάρτηση στο Facebook του φίλου δημοσιογράφου Βασίλη Τζανακάρη από τις Σέρρες, για την αφορμή να δημιουργηθεί η ομάδα του Πανσερραϊκού το 1964, ανατρέχουμε σε έναν ιστορικό αγώνα που έγινε εκείνη την εποχή για την ανάδειξη του πρωταθλητή στον Γ’ όμιλο της Β’ εθνικής κατηγορίας που θα οδηγούσε μετά από αγώνες μπαράζ με τους επικεφαλής των άλλων ομίλων, στην Α’ εθνική.
Ο επεισοδιακός εκείνος αγώνας διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο της Κατερίνης μεταξύ των ομάδων Ηρακλέους Σερρών και Φιλίππων Καβάλας που είχαν ισοβαθμίσει στην πρώτη θέση του Γ’ ομίλου της Β’ εθνικής κατηγορίας.
Να πως περιγράφει ο Βασίλης Τζανακάρης στην ανάρτησή του, εκείνον των αγώνα:
10 Μαΐου 1964: ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ & ΑΡΧΙΖΕ ΝΑ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ (Το παιχνίδι που γέννησε τον Πανσερραϊκό)
Το ποδοσφαιρικό σωματείο του Μ.Γ.Σ Πανσερραϊκός ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1964 ύστερα από την ήττα του Ηρακλή Σερρών στις 10 Μαΐου του 1964 στο γήπεδο της Κατερίνης από την ομάδα των Φιλίππων με 1-0, ήττα που τον απέκλειε από τον τελικό που θα τον οδηγούσε στην άνοδό του στην Α’ Εθνική κατηγορία.
Σε εκείνον τον αγώνα του Ηρακλή Σερρών πήραν μέρος οι ποδοσφαιριστές: Βλαχόπουλος, Χατζηθωμάς, Τζώ τζος, Χατζηπανταζής, Τσακίρης, Φραγκόπουλος, Τζώνης, Σιδηρόπουλος, Ηλιάδης, Αποστολί δης, Κ. Ζαπαράς/
Είχε προηγηθεί στις 27 Απριλίου ο αγώνας Φιλίππων – Ηρακλέους στην Καβάλα που έληξε με 0-0 που έφερε και τις δύο ομάδες στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 66 βαθμούς με προηγουμένη την ομάδα των Φιλίππων λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων (48-18) έναντι του Ηρακλέους (41-19).
Τον αγώνα, που ήταν σκληρός και επεισοδιακός και που έγινε στο ουδέτερο γήπεδο της Κατερίνης έσπευσαν να τον παρακολουθήσουν περισσότεροι από 5.000 φίλαθλοι από τους οποίους 2.000 ήταν Σερραίοι (και ο υπογράφων φυσικά) που κατέφθασαν στην Κατερίνη με 50 πούλμαν και δεκάδες Ι.Χ. σε αντίθεση με τους οπαδούς των Φιλίππων που δεν ξεπερνούσαν του 200, διαφορά που όμως μειώθηκε από τον αριθμό των φιλάθλων της Κατερίνης που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ των Φιλίππων.
Ο Ηρακλής είχε κυριαρχήσει από το πρώτο κιόλας λεπτό αλλά έχανε τις ευκαιρίες τη μία πίσω από την άλλη έτσι που για μια ακόμη φορά ίσχυσε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου που λέει πως όταν χάνεις τη μία ύστερα από την άλλη τις ευκαιρίες, νικητής σου θα είναι ο αντίπαλος.
Έτσι και παρά τον αντίθετο αέρα στο 24΄ο Ηλιάδης από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στο κάθετο δοκάρι που την απέκρουσε για λογαριασμό του Παπαδόπουλου ενώ 6΄ λεπτά αργότερα ο τελευταίος απέκρουσε την τελευταία στιγμή σούτ του Ηλιάδη που στο 36΄ σε τετ α τετ με τον Καβαλιώτη τερματοφύλακα σούταρε άουτ.
Μερικά λεπτά αργότερα (44΄) ο Χατζηεμμανουήλ με ψηλοκρεμαστό σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή έστειλε την μπάλα στην περιοχή του Ηρακλέους. Όλα έδειχναν ότι αυτή θα κατέληγε εκτός παιδιάς και ο τερματοφύλακας του Ηρακλέους, Βλαχόπουλος που ήταν αρκετά έξω από την εστία, αφού η ομάδα του έπαιζε μονότερμα τους αντιπάλους της, δεν έδειξε να ανησυχεί.
Η μπάλα όμως και ύστερα από όλως ξαφνική διακοπή του μέχρι τότε ανέμου διέγραψε μια από τομη στροφή καθόδου και αφού χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι καρφώθηκε στο «παραθυράκι» της εστίας του Βλαχόπουλου που προσπάθησε απεγνωσμένα να γυρίσει πίσω για να την αποκρούσει.
Στην επανάληψη, στο 52΄ο Ηρακλής είχε ένα ακόμη σουτ στο δοκάρι με τον Σιδηρόπουλο από κατευθείν κτύπημα φάουλ ενώ στο 87΄ σουτ του Ζαπάρα απέκρουσε πάνω στην γραμμή με το σώμα του αμυντικός της Καβάλας με τους Ηρακλειδείς να ζητούν πέναλτι πράγμα που ο Ελβετός διαιτητής Γκινάρ δεν το έδωσε με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από τους παίκτες του Ηρακλέους ενώ στο 89΄ δυνατή κεφαλιά του Αποστολίδη στο «γάμα» απέκρουσε την τελευταία στιγμή με εκπληκτικό πλονζόν ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος.
Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ο Ηρακλής κέρδισε ένα κόρνερ που το εξετέλεσε θαυμάσια ο Σιδηρόπουλος. Δέκα ποδοσφαιριστές του Ηρακλέ ους έπεσαν πάνω στον Καβαλιώτη τερματοφύλακα με αποτέλεσμα η μπάλα να κυλίσει στο δίχτυα αφού όμως προηγουμένως ο διαιτητής σφύριξε φάουλ ακυρώνοντας το τέρμα με αποτέλεσμα να δεχτεί τις επιθέσεις των Σερραίων και να διασωθεί χάρις στην επέμβαση της αστυνομίας που τον φυγάδευσε από το γήπεδο ενώ τα επεισόδια συνεχίστηκαν ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων…
- Ο Βασίλης Τζανακάρης βέβαια ως βέρος Σερραίος περιγράφει εκείνον τον αγώνα με κάποια υποκειμενικότητα. Δημοσιεύουμε παρακάτω και την περιγραφή του αγώνα όπως δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα “Μακεδονία” και που μοιάζει να είναι περισσότερο αντικειμενική.
Για την ιστορία πάντως λέμε ότι οι Φίλιπποι Καβάλας δεν κατάφεραν εκείνη τη χρονιά να ανέλθουν στην πρώτη εθνική κατηγορία γιατί στα μπαράζ που κλήθηκαν να συμμετέχουν με τους επικεφαλής πρωταθλητές των άλλων τριών ομίλων της β’ εθνικής κατηγορίας, Προοδευτική, Παναχαϊκή και Αχιλλέα Τρι κάλων τερμάτισαν τελευταίοι.
Ιδού το δημοσίευμα της “Μακεδονίας”:
Το πρωτάθλημα Β’ εθνικής κατηγορίας ετερματίστη το απόγευμα της Κυριακής με την διεξαγωγήν των τελευταίων συναντήσεων των τριών ομίλων ως και του μοναδικού αγώνας κατατάξεως των ισοβαθμισών ομάδων του Γ’ ομίλου ο οποίος υπήρξε και ο σπουδαιότερος αγών της ημέρας. κατ’ αυτόν συνηντήθησαν εις το κατάμεστον φιλάθλων εκδρομέων και εντοπίων εθνικόν στάδιον της πόλεως Κατερίνης αι ομάδες των Φιλίππων Καβάλας και του Ηρακλέους Σερρών υπό την διαιτησίαν και εποπτείαν Ελβετού διαιτητού.
Κατ’ αυτόν η ομάς των Φιλίππων δια την οποίαν ήτο αρκετή μία ισοπαλία, δια να κερδίσει τον τίτλον της πρωταθλητρίας, κατέκτησεν αυτόν πανηγυρικός νικήσασα με 1-0 χάρις εις εν τέρμα το οποίο επέτυχε με ισχυρόν σουτ εξ αποστάσεως ο Χατζηεμανουήλ στο 44ον λεπτόν του αγώνος.
Ο Ηρακλής προηγουμένως είχε απολέσει τρεις μοναδικάς ευκαιρίας δια να επιτύχει τέρμα. Πάντως ο Ηρακλής Σερρών απώλεσεν όχι μόνο τον τίτλον αλλά και την εκτίμησιν των φιλάθλων, πιθανόν δε και να τιμωρηθεί αυστηρώς διότι οι παίκται δημιούργησαν φοβερά επεισόδια στο τελευταίο λεπτόν του αγώνως ότε ο διαιτητής ηκύρωσε τέρμα επιτευχθέν κατόπιν πασιφανούς φάουλ και το οποίον δεν έσωζε τον Ηρακλήν δοθέντος ότι και με ισοπαλία οι Καβαλιώτες προε κρίνοντο δια τον τελικόν.
Οι παίκτες του Ηρακλέους απολέσαντες την ψυχραιμίαν των ώρμησαν κατά του διαιτητού και τον εξυλοκό πησαν αγρίως ενώ μέσα στο γήπεδόν επιτίθενται αδιακρίτως κατά παντός αντιπάλου ποδοσφαιριστού εκ των οποίων δύο τουλάχιστον επλήρωσαν ακριβά τη νίκην των.
Ούτοι είναι οι Καραγιάννης και Γαρίτσης οι οποί οι μεταφέρθησαν αιμόφυρτοι εκτός γηπέδου. Οι φίλαθλοι οι οποίοι αρχικώς ήσαν με το μέρος των Σερραίων ήλλαξαν στάσιν ύστερα από τα φοβερά εις έκτασιν επεισόδια και χειροκρότησαν ενθουσιωδώς τους καθημαγμένους νικητάς και περισσότερον τον αδικοδαρέντα Ελβετόν διαιτητήν.
Οι Φίλιπποι μετά τη νίκη των θα εκπροσωπήσουν τον όμιλόν των εις τους τελικούς της Β’ εθνικής δια την άνοδόν των εις την Α’ εθνική κατηγορία. Εν τω μεταξύ ήδη πρωταθλήτρια του Α’ και Β’ ομίλου ανεδείχθησαν οι ομάδες της Παναχαϊκής και της Προοδευτικής αντιστοίχως ενώ εις τον Δ’ όμιλον οι ισόβαθμοι Ολυμπιακός Βόλου και Αχιλλεύς Τρικάλων νικήσαντες ο μεν τον Ηρακλή Λαρίσης με 3-1 ο δε τον Λαρισαϊκόν με 5-1 και ισοβάθμισαν εκ νέου και τελεσιδίκως στην πρώτη θέση, θα διαγωνιστούν δε εις αγώνα κατατάξεως δια των τίτλον την προσοχήν Κυριακή εις Λαμίαν.
- Την επόμενη χρονιά πάντως, το 1965, καθώς είχε ωριμάσει και στην Καβάλα το παλλαϊκό αίτημα της ένωσης, δημιουργήθηκε ο ΑΟΚ από την συγχώνευση των ομάδων Φίλιπποι, Ηρακλής και ΑΕΚ.