Ποια είναι η αγαπημένη συνήθεια του Έλληνα φίλαθλου; Μα φυσικά η μεταγραφολογία!
Όταν φθάνει η περίοδος των μεταγραφών στην Ελλάδα οι φήμες, οι υποθέσεις και οι… «κλεισμένες» συμφωνίες έχουν την τιμητική τους. Ακόμα και στη χειμερινή -φτωχή- μεταγραφική περίοδο κάθε φίλαθλος παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της αγαπημένης του ομάδας παράλληλα με τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.
Όταν πλησίαζε το τέλος του χρόνου και ο ΑΟΚ ανακοίνωνε τη μία μεταγραφή μετά την άλλη οι περισσότεροι φίλοι του ξεχώρισαν την απόκτηση του Καϊούμπι, που ναι μεν ήταν η τελευταία χρονικά όμως συγκέντρωσε -δικαίως- τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας
Ήταν το πρωί της 1ης Φλεβάρη όταν η ΠΑΕ ΑΟΚ καλωσόρισε επίσημα το Βραζιλιάνο επιθετικό και σκόρπισε ενθουσιασμό και αισιοδοξία στο φίλαθλο κόσμο της πόλης. Μιλάμε για μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που σε 11 χρόνια στα Γερμανικά γήπεδα κατέγραψε περισσότερες από 250 συμμετοχές και 35 γκολ.
Αφού αναφέραμε προηγουμένως την αγαπημένη μας συνήθεια ήρθε η ώρα να την αναλύσουμε και στις δύο, πιο διαδομένες της συνιστώσες. Σε αυτή τη χώρα, ένας ποδοσφαιριστής είτε είναι «παιχταράς» (περίπτωση επιθυμητή) είτε «παλτό» (περίπτωση ανεπιθύμητη)!
Πως ξεκίνησε ο Καϊούμπι την καριέρα του στον ΑΟΚ; Με χαμένο πέναλτι, γκρίνια από την κερκίδα και ιαχές για μεταγραφή… παλαίμαχου(!).
Δε γίνεται να μην αναφέρουμε σε αυτό το σημείο τη θέση στην οποία μας τον «παρουσίασε» ο Αλεξάντερ Νούρι. Ομολογούμε πως μας προκάλεσε εντύπωση η χρησιμοποίηση του στον άξονα, θυμίζοντας ένα στυλ Έμπερτ (δεκάρι με οργανωτικές πρωτοβουλίες) που πατούσε όμως περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και απειλούσε συστηματικά.
Τις περισσότερες φορές οι αργοναύτες χρησιμοποιούν σύστημα με πολυπρόσωπη επίθεση (Σταμένκοβιτς, Σαμπανίδης αλλά και Αμμούρ) που δίνει την ευκαιρία στο Βραζιλιάνο να υποστηρίξει αυτό το ρόλο. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως πρόκειται για ποδοσφαιριστή με καλή τεχνική και ομαδικό πνεύμα. Σε όλα τα παιχνίδια ήταν πάντοτε μέσα στις φάσεις και βοηθούσε σε δημιουργία αλλά και σε pressing.
Το ατυχές για αυτόν ήταν πως μέχρι και το ματς στην Αριδαία δεν τέλειωνε τις φάσεις…
Παρόλα αυτά έδειξε καλά στοιχεία τόσο στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ όσο και στην Καρδίτσα απέναντι στην Αναγέννηση. Γυρίζουμε όμως πίσω, στο παιχνίδι με το Θεσπρωτό. Ο Καϊούμπι αστοχεί (απελπιστικά) σε κλασσική ευκαιρία για το 1-1 και στην κερκίδα ξεκινά ο χορός των… κομπλιμέντων! Την ίδια χρονική στιγμή αρχίζει ένας «βομβαρδισμός» υβριστικών αναρτήσεων προς το πρόσωπο του ο οποίος ολοκληρώνεται με αρνητικά σχόλια στη σελίδα της ΠΑΕ μετά και το τελικό 1-1…
Ξεχωρίζουμε -και κρατάμε στη μνήμη μας- μια ιδιαίτερη ανάρτηση μέσω της οποίας εκφράστηκε (δημόσια) η απορία σχετικά με το αν ο 33χρονος είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής(!).
Η συνέχεια; Γνωστή…
Κορυφαίος και σκόρερ απέναντι στον Αλμωπό. Ένα ανόητο και απρόσεκτο μαρκάρισμα-πέναλτι με τη Νίκη Βόλου. MVP στο Βόλο με ασίστ. Μια ομάδα μόνος του (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) κόντρα στον ΠΑΟΚ με γκολ, δοκάρι και ηγετική παρουσία.
Ας δούμε την αμυντική τετράδα του δικέφαλου που ξεκίνησε τον αγώνα εχθές στο «Ανθή Καραγιάννη». Μέσος όρος ηλικίας τα 22 έτη. Πόσες μονομαχίες και πόσα σπριντ έχασε ο 33χρονος Καϊούμπι απέναντι τους στα πρώτα 45λεπτά;
Καμία! Ειλικρινά, καμία!
Εν κατακλείδι, το αν κάποιος παίκτης είναι καλός ή κακός μετά το πέρας ενός αγώνα είναι τελείως υποκειμενικό. Πάντως ένα είναι το σίγουρο: ο Βραζιλιάνος είναι ποδοσφαιριστής και μέχρι στιγμής το αποδεικνύει και με το παραπάνω στον αγωνιστικό χώρο…