Dark Mode Light Mode
Και το Άλμπουρο Sea Food κοντά στον ΑΟΚ
Κόκκινος συναγερμός για τα νέα έργα του Δήμου: ΠΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ;
Ήμασταν δυο, ήμασταν τρεις… γίναμε 1.013!

Κόκκινος συναγερμός για τα νέα έργα του Δήμου: ΠΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ;

 

Πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε όλοι ότι η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο πρέπει να έχει ως βάση μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική και ένα σχέδιο που θα διαμορφώνεται από τον Δήμο Καβάλας με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και θα εξυπηρετείται μέσω των Εθνικών και Περιφερειακών Πολιτικών και των αντίστοιχων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Ο Δήμος Καβάλας, μετά από προετοιμασία 2 σχεδόν ετών, εκπόνησε ένα Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (ανεξάρτητα από επιμέρους ενστάσεις). Το Σχέδιο αυτό ενσωματώνει την αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου και αποτελεί εργαλείο διεκδίκησης νέων προγραμμάτων και έργων.

Σήμερα (και εν μέσω καλοκαιριού) βρισκόμαστε σε μια οριακή χρονική συγκυρία, όπου κρίνονται σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία αποτελούν τα κύρια δυνητικά εργαλεία διεκδίκησης των έργων που ο Δήμος Καβάλας θα προσπαθήσει να υλοποιήσει την επόμενη πενταετία.

Η εκτίμησή μας αυτή ταυτίζεται με την εκτίμηση του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου, όπως προκύπτει από την ανάλυση SWOT και ειδικότερα στην σελίδα 238 στην κατηγορία «Εξωτερικό περιβάλλον – Ευκαιρίες» όπου αναφέρεται ως πρώτη προτεραιότητα:

·         Χρηματοδοτικές ευκαιρίες νέας προγραμματικής περιόδου (Τομεακά, Περιφερειακά, Ευρωπαϊκά προγράμματα) & ειδικότερα ΟΧΕ ΒΑΑ και ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού.

Ας δούμε λοιπόν σήμερα τι ακριβώς συμβαίνει:

1.      Το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού, που θα χρηματοδοτήσει έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ μετά από μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους θεσμικούς  φορείς. Με μια πρόχειρη ανάλυση των προτεραιοτήτων και των δράσεων που θα προκηρυχθούν άμεσα, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι δεν προβλέπονται έργα υποδομής στο αστικό περιβάλλον της Καβάλας και δεν καταγράφεται καμία ουσιαστική επιρροή εκ μέρους του Δήμου Καβάλας στις κατανομές των 60 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος σε σχέση με τις άλλες πόλεις και περιοχές της Περιφέρειάς μας.

2.      Έχουμε την προετοιμασία και ωρίμανση του προγράμματος της ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής  Ανάπτυξης (ΒΑΑ) – Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΟΑΠ), ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ (για τα δύο σχέδια που θα εγκριθούν) και στο οποίο ο Δήμος Καβάλας πρέπει να υποβάλλει πρόταση έως τις 14/09/2016. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα ωφεληθούν μόνο 2 κεντρικοί Δήμοι από τους 5 κεντρικούς Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Σε σχέση με το ΒΑΑ, στην σελίδα 239 του Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου, στην Κατηγορία «Κρίσιμα Ζητήματα Ανάπτυξης», αναφέρονται ως πρώτη προτεραιότητα τα εξής:

α. Απαιτείται η εξαιρετικά καλή συνεργασία και απόδοση της ομάδας εργασίας του Δήμου, των εξωτερικών συνεργατών, καθώς και του πολιτικού προσωπικού, που θα διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση για έργα αστικής ανάπτυξης μέσω του εργαλείου της ΟΧΕ Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ).

β. Στην ανάλυση Κινδύνων στη σελ 238 αναφέρεται ότι ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του χρηματοδοτικού εργαλείου ΟΧΕ ΒΑΑ σημαίνει πως οι πόροι (περίπου 8.000.000€) δεν είναι εξασφαλισμένοι.

Σήμερα, και 20 σχεδόν ημέρες πριν την υποβολή του σχεδίου από τον Δήμο Καβάλας, ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ΚΑΜΙΑ διαδικασία ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να ενημερωθούν οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς και οι δημότες για τους Άξονες Στρατηγικής και τα προτεινόμενα έργα.

Σήμερα η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις της Δημοτικής Αρχής και η αδυναμία που διαχρονικά αυτή επιδεικνύει να επηρεάζει τα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν οδηγήσει την ανάπτυξη του Δήμου και της πόλης στην «ουρά» των πολιτικών και αναπτυξιακών εξελίξεων.

Ο μητροπολιτικός  αναπτυξιακός ρόλος της Καβάλας στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εδώ και χρόνια χαθεί. Διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας είναι η Κομοτηνή, ενώ ως κέντρο της αστικής, τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας αλλά και ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών προωθείται και εξελίσσεται η Αλεξανδρούπολη.

Το ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΟΡΑΜΑΤΟΣ και η απουσία στρατηγικών για τη μεταστροφή αυτού του δυσμενούς κλίματος ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από το έλλειμμα ουσιαστικής διεκδίκησης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της πόλης και της αδράνειας που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή σε κάθε μεγάλο ζήτημα (Κάτω Νοσοκομείο, στρατόπεδα, Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός, οικιακό φυσικό αέριο κτλ).

Έστω και την τελευταία στιγμή, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος πρέπει να κινητοποιηθούν στο σύνολό τους με ένα συμφωνημένο σχέδιο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη όλων των αυτοδιοικητικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων του Δήμου.

Επιτέλους ορισμένοι ας καταλάβουν ότι ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ τους ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΥΣ και τα ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

 

Προηγούμενο άρθρο

Και το Άλμπουρο Sea Food κοντά στον ΑΟΚ

Επόμενο άρθρο

Ήμασταν δυο, ήμασταν τρεις… γίναμε 1.013!