Όταν οι έμποροι καφέ από την Κολομβία άρχισαν να εξάγουν καφέ το 1835, έστειλαν μόνο 2.500 σακούλες κολομβιανούς κόκκους καφέ στις ΗΠΑ. Ήταν ένα επικίνδυνο εγχείρημα εκείνη την εποχή που το τσάι ήταν το προτιμώμενο ρόφημα.
Το στοίχημα απέδωσε, όμως. Ο κολομβιανός καφές αποδείχθηκε επιτυχία. Μέχρι το 1875, 170.000 σακιά κόκκων καφέ από την Κολομβία εξήχθησαν σε όλο τον κόσμο. Και ο κόσμος δεν έπαψε ποτέ να αγαπά τον καφέ της Κολομβίας. Με κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια σακουλάκια ετησίως, ο κολομβιανός καφές είναι ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.
Η λαϊκή παράδοση υποστηρίζει ότι οι Ιησουίτες ιερείς που ήρθαν το 1730 ήταν υπεύθυνοι για τη διάδοση των πρώτων καλλιεργειών κολομβιανού καφέ. Μια άλλη ιστορία λέει ότι ο καφές εισήχθη από έναν ταξιδιώτη που πήγε μέχρι τη Γουιάνα για να προμηθευτεί τον παππού όλων των κολομβιανών καφεόδεντρων. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς ήρθαν οι πρώτοι σπόροι καφέ από στην Κολομβία, αλλά ένα είναι σίγουρο, το άτομο που το έκανε αξίζει πολλά συγχαρητήρια.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καφέ που καλλιεργούνται στον κόσμο σήμερα, αλλά οι Κολομβιανοί προτιμούν να καλλιεργούν μόνο έναν τύπο γνωστό ως Arabica. Ευλογημένη με μεγάλο υψόμετρο και ορεινή γεωγραφία, η Κολομβία παρέχει ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τον Arabica. Εκεί υπάρχουν άλλες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο στον κόσμο, αλλά γιατί ξεχωρίζει αυτό το είδος που καλλιεργείται στην Κολομβία; Οφείλεται κυρίως τόσο στο πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος όσο και στο σχετικά ξηρό κλίμα στα βουνά όπου καλλιεργούνται συνήθως τα καφεόδεντρα.
Ωστόσο, η κύρια διαφορά που οφείλεται στην υψηλή ποιότητα των κόκκων καφέ της Κολομβίας είναι η ανθρώπινη φύση. Το υπέροχο κλίμα και το πλούσιο έδαφος μπορούν να κάνουν ένα δέντρο καφέ να αναπτυχθεί καλά. Χρειάζονται ακόμη περισσότερα για να παραχθεί καφές με υπέροχη γεύση. Τότε είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο ανθρώπινος παράγοντας.
Οι καλλιεργητές καφέ στην Κολομβία γνωρίζουν την τέχνη εδώ και αιώνες. Γνωρίζουν πόση φροντίδα και προσοχή απαιτούν τα ευαίσθητα καφεόδεντρα. Σε αντίθεση με άλλα μέρη του πλανήτη όπου τα καφεόδεντρα συχνά καλλιεργούνται μαζικά ως μία καλλιέργεια, οι Κολομβιανοί αγρότες καλλιεργούν τον καφέ τους στη σκιά των δέντρων από καουτσούκ ή μπανανιές και αντιμετωπίζουν τα δέντρα με απόλυτη αγάπη σαν τα καφεόδεντρα να είναι τα παιδιά τους.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο ο κολομβιανός καφές έχει εκπληκτική γεύση. Ένα τελευταίο μυστικό είναι ο τρόπος παρασκευής των κόκκων. Μετά τη συγκομιδή, οι Κολομβιανοί αγρότες εστιάζουν την προσοχή τους στο σωστό στέγνωμα των κόκκων. Αυτή είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία και καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία ολόκληρης της περιόδου συγκομιδής. Ο λόγος για την αυστηρή διαδικασία επιλογής κόκκων είναι ότι μόνο οι τέλεια αποξηραμένοι κόκκοι, αυτοί που περιέχουν τη σωστή ποσότητα της συνιστώμενης υγρασίας, θα παράγουν την πλούσια και τέλεια ισορροπημένη γεύση για την οποία είναι γνωστός ο κολομβιανός καφές.
Στα καταστήματα Coffee Island, θα βρείτε μοναδικές ποικιλίες καφέ με εξαιρετικό άρωμα και γεύση που σίγουρα θα σας ταξιδέψει. Φυσικά, από το καφεκοπτείο των καταστημάτων, μπορείτε να προμηθευτείτε την αγαπημένη σας ποικιλία καφέ και να απολαμβάνετε ένα ποιοτικό φλιτζάνι καφέ στο σπίτι σας. Έτσι, κάθε φορά που απολαμβάνετε τον καφέ σας, να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που κάνουν τη γεύση υπέροχη: η φύση και ο άνθρωπος.