Το παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ (αγωνιστές εθνικής αντίστασης) έκοψε την πίτα του και ταυτόχρονα πραγματοποίησε την τακτική γενική συνέλευση. Στο πρόγραμμα της συνάντησης προστέθηκε και εκδήλωση με ομιλίες.
Όλα αυτά έγιναν την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, σε κατάστημα εστίασης στην παραλία. Φέτος συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 1934, την εκλογή πρώτη φορά «κόκκινης» δημαρχίας. Την απομάκρυνση του πρώτου κομμουνιστή Δημάρχου στην Ελλάδα Μήτσου Παρτσαλίδη.
Ομιλίες για το παράρτημα και το ιστορικό αυτό γεγονός έκαναν ο Δήμος Ζαχαριάδης (πρόεδρος του παραρτήματος), ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Ποτόλιας και ο φαρμακοποιός της πόλης Θανάσης Κραββαρίτης.
Η προσέλευση των μελών ήταν ικανοποιητική. Πλέον το παράρτημα αφορά συγγενείς αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και φίλους της Εθνικής Αντίστασης. Υπάρχει και δραστηριοποιείται αρκετά συχνά. Επιλέγει αυτές τις ιστορικές αναφορές προκειμένου και οι νεότεροι να μάθουν τόσο την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης γενικά όσο και τοπικά γεγονότα ειδικότερα.
Ο Δημήτρης ή Μήτσος Παρτσαλίδης ήταν Έλληνας συνδικαλιστής και πολιτικός, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Ήταν επίσης δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Το 1968 με τη διάσπαση του ΚΚΕ ηγήθηκε της ανανεωτικής πτέρυγας και του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ο Δημήτρης Παρτσαλίδης γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1903.
Ήρθε πρόσφυγας το 1922 στην Πτολεμαΐδα και το 1924 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και προσελήφθη στη Δημόσια Υπηρεσία Επισιτισμού στην Καβάλα όπου και εργάσθηκε μέχρι την απόλυσή του το 1925 από το καθεστώς της Δικτατορίας του Πάγκαλου.
Το 1925 εκτοπίστηκε από την δικτατορία του Πάγκαλου και επανήλθε το 1926 μετά την πτώση της στην Καβάλα. Εξελέγη δύο φορές βουλευτής Καβάλας, το Σεπτέμβριο του 1932, ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης, και τον Ιανουάριο του 1936, ως υποψήφιος της συμμαχίας του Παλλαϊκού Μετώπου.
Ενδιάμεσα, τον Φεβρουάριο του 1934 εξελέγη δήμαρχος Καβάλας. Η κυβέρνηση του Π. Τσαλδάρη τον καθαίρεσε από δήμαρχο τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του με την αιτιολογία ότι “μετέτρεψε το δημαρχείο σε κομμουνιστικό άντρο” και τον εκτόπισε με τον Ιδιώνυμο νόμο του 1929 στον Αη Στράτη.
Πηγή: Wikipedia