Dark Mode Light Mode

Κώστας Αντωνιάδης-«Η Ρωσία έχει ιδιαίτερους πολιτισμικούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ελλάδα»

 Το μεγάλο ενδιαφέρον των Ρώσων για την περιφέρειά ΑΜΘ ως τουριστικό προορισμό, τον οποίο τώρα ανακαλύπτουν, με ιδιαίτερη έμφαση στον προσκυνηματικό τουρισμό, διαπίστωσε στην Μόσχα ο Aντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Αντωνιάδης, όπου και  συμμετείχε σε συνάντηση διασύνδεσης μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας και της Ρωσίας στη Μόσχα με στόχο την ενίσχυση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας.

Η συνάντηση, που είχε τον τίτλο «Μία διαφορετική Ελλάδα», αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη δράση του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας, και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις ελληνικές Περιφέρειες.

Κατά τη διάρκειά της τέθηκαν οι βάσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων, τον σχεδιασμό και την ανταλλαγή απόψεων καθώς και τον αναλυτικό προγραμματισμό των συνεργειών ανάμεσα στις Περιφέρειες των δύο χωρών για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας.

Σημαντικοί οι δεσμοί με τη Ρωσία

Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης, γιατί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ενώπιον 32 Υπουργών Τουρισμού των αντίστοιχων περιφερειών της Ρωσικής ομοσπονδίας, σε επαγγελματίες και εκπροσώπους ιδιωτικών φορέων καθώς και στην υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, αρμόδια για τον Τουρισμό, κ. Άλα Μανίλοβα, όλα εκείνα τα τουριστικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας.

«Η Ρωσία έχει πληθυσμό 140 εκατομμύρια, και ιδιαίτερους πολιτισμικούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, υπενθυμίζοντας πως η περιοχή μας έχει παλαιούς δεσμούς με αυτή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει το μνημείο των 30 Ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρικού πολέμου το 1878, αδελφοποιήσεις της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας με την Αγία Πετρούπολη, αλλά και το «Ρώσικο Σπίτι» στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού παρουσίασε το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας δίνοντας έμφαση στα θεματικά τουριστικά προϊόντα  που προσφέρουν οι προορισμοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (θρησκευτικός, γαστρονομικός, πολιτιστικός-ιστορικός τουρισμός).

Σημείωσε δε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να συνεχίσει την προσέγγιση της ρωσικής αγοράς και ότι σε συνέχεια αυτής της συνάντησης θα συμμετάσχει και στην Έκθεση «Μ.Ι.Τ.Τ» στη Μόσχα στις 13-15 Μαρτίου, όπου επαγγελματίες του τουρισμού θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν και να κλείσουν συμφωνίες.

Θρησκευτικά κειμήλια και τα προσκυνήματα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της Ρωσικής πλευράς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προξένησε στη Ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, η αναφορά στα θρησκευτικά κειμήλια και τα προσκυνήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας και στις δυνατότητες που έχουν αυτά. Έτσι εξέφρασαν ενδιαφέρον για τους Φιλίππους, όπου για πρώτη φορά ο Απόστολος Παύλος δίδαξε τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη, αλλά και την Αγία Λυδία, την πρώτη Χριστιανή Ευρωπαία που δέχτηκε το ιερό Ευαγγέλιο από τον Απόστολο Παύλο στην περιοχή.

Επίσης την προσοχή τους προσέλκυσαν η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και η Μονή της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, αλλά και μια σειρά από μοναστήρια στην Καβάλα, τη Ροδόπη και την Ξάνθη.

Τέλος ενδιαφέρθηκαν και για τη δυνατότητα επίσκεψης του Αγίου Όρους μέσω της Καβάλας, μιας και μπορούν να παίρνουν καράβι από το λιμάνι της πόλης και να φτάνουν σε μία ώρα στο Άγιο Όρος, αλλά και να επισκέπτονται τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Μεγάλες οι δυνατότητες αύξησης των Ρώσων επισκεπτών

Κλειδί για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών από τη Ρωσία θεωρεί ο κ. Αντωνιάδης την υφιστάμενη αεροπορική σύνδεση από τη Ρωσία στο Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας, όπου ήδη υπάρχουν δύο πτήσεις από Μόσχα και δύο από Αγία Πετρούπολη, που ξεκινούν από τον Μάρτιο και τελειώνουν τον Οκτώβριο, δίνοντάς άμεση πρόσβαση σε περίπου 22 εκ. Ρώσους πολίτες.

Αυτό ήδη βοήθησε να παρατηρηθεί μια αύξηση των Ρώσων τουριστών στην περιοχή μας κατά ένα ποσοστό 63,5% σε σχέση με το 2016, με τον αριθμό τους το 2017 να φτάνει τα 17.400 άτομα, όταν το 2015 αυτοί ήταν μόνο 730.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ένα πολύ μεγάλο περιθώριο αύξησης των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι τώρα ανακαλύπτουν την περιοχή μας για αυτό και θα κάνουν μια δράση στη Μόσχα, συμμετέχοντας και στην έκθεση τον Μάρτιο.

Οι προσωπικές επαφές που έγιναν κατά τη συνάντηση, ανέφερε, έχουν ξεκινήσει μια καλή επικοινωνία και επαφή, την οποία θέλουν να βελτιώσουν μέσω και των περαιτέρω δράσεων και ελπίζει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικά μηνύματα.

Σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η συμφωνία για τη δημιουργία, υπό την εποπτεία των δύο Υπουργείων, ενός πολιτιστικού ημερολογίου που θα περιέχει όλες τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις των δύο χωρών.

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/
Προηγούμενο άρθρο

Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι που προσπάθησαν να κλέψουν δύο δίκυκλα απο την πόλη της Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Οργισμένη δήλωση Αλέξανδρου Ιωσηφίδη- Απειλεί με μηνύσεις όσους τον συκοφαντούν