Dark Mode Light Mode

Κοθάλης (ΚΕΒΕ): Η αύξηση των εξαγωγών και οι νέες πράσινες επενδύσεις

Γράφει στο Powergame.gr η Ιωάννα Κωσταδήμα


Την επέκταση της εξαγωγικής της δραστηριότητας αλλά και την ανάπτυξη προϊόντων με γνώμονα τη βιωσιμότητα επιθυμεί η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KEBE, Άγις Κοθάλης.

Οι άνθρωποι της εταιρείας θεωρούν πως τα κεραμικά μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής που έχουν τα υλικά. Μολονότι οι εξαγορές είναι γενικότερα στα πλάνα και στη στρατηγική τους, όπως δήλωσε ο κ. Κοθάλης, η είσοδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο δεν είναι κάτι που έχουν σκεφτεί. Επίσης, η στροφή της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού «αποτελεί για εκείνους επιλογή και όχι ανάγκη».

Η εξωστρέφεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΚΕΒΕ, με το 53% του τζίρου να προέρχεται από την προμήθεια προϊόντων σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει το 60% του όγκου των προϊόντων στο εξωτερικό. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν 4 νέες αγορές, την Ολλανδία, το Μαρόκο, τη Γερμανία και το Κουρακάο.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στην κατασκευή αιολικού σταθμού 14,4 MW ύψους 20 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλος του 2023 και να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025. «Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, αλλά πρέπει να καταλήξουμε στο τελικό μοντέλο», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KEBE.

Όσον αφορά το πώς κινείται η εν λόγω αγορά το 2023, η διοίκηση της ΚΕΒΕ θεωρεί πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί από φέτος τον Σεπτέμβριο. «Υπάρχει ενεργειακή αποκλιμάκωση, συνεπώς και εμείς ισορροπούμε», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε την αναζωπύρωση της αγοράς, ώστε να πάρουμε ένα σημαντικό μερίδιο». Η ΚΕΒΕ έχει 60% μερίδιο σε τζίρο στην ελληνική αγορά. Το επενδυτικό της πλάνο περιλαμβάνει €23 εκατ. για τη βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του χρόνου και κόστους παραγωγής.

Οι εξαγωγές και το «ενεργειακό βαρίδι»

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ενέργεια αποτελεί το 30% του κόστους του κλάδου, συνέχισε ο κ. Άγις Κοθάλης. Και διευκρίνισε: «Κατά τη διάρκεια όμως της ενεργειακής κρίσης η ενέργεια έφτασε να καταλαμβάνει το 90%-95% του κόστους».

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, σημείωσε πως οι μειώσεις ή οι αυξήσεις στον κλάδο επηρεάζονται κατά κόρον από τις τιμές της ενέργειας. Αυτό έχει αποτέλεσμα φέτος στα οικονομικά τους αποτελέσματα να μην περιμένουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

«Ο απόηχος του 2022 έρχεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο τζίρος θα είναι λίγο μειωμένος, ενώ το EBITDA θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα», δήλωσε. Ωστόσο, απέφυγε να κάνει περαιτέρω προβλέψεις, λόγω των γεωπολιτικών κρίσεων.

Η εταιρεία είχε το 2022 αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 5,6%, συγκριτικά με το 2021, με τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) να ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη διεθνή παρουσία της ΚΕΒΕ, το 53% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από την προμήθεια προϊόντων σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ άλλων στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα, την Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σουηδία, τη Ν. Κορέα, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας έχει σημειωθεί αύξηση τζίρου κατά 129%, καθώς και αύξηση της κερδοφορίας κατά 31%. Το ποσοστό των πωλήσεων σε χώρες του εξωτερικού έχει αυξηθεί κατά 240%. Η εταιρεία έχει στο ανθρώπινο δυναμικό της 170 άτομα.

Η μονάδα στη Νέα Σάντα και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Η μονάδα στη Νέα Σάντα είναι η μεγαλύτερη κεραμουργία σε παραγωγικότητα στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε έναν ιδιόκτητο χώρο 235.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα Κιλκίς, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 700.000 τόνων τούβλων και 75.000.000 τεμαχίων κεραμιδιών και αξεσουάρ στέγης.

Η λειτουργία της απαιτεί σημαντικά ποσά ενέργειας. Συγκεκριμένα, καταναλώνει 1.000 μεγαβατώρες φυσικό αέριο την ημέρα και περίπου 100 με 130 μεγαβατώρες ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει λοιπόν μία αναλογία ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου ένα προς δέκα.

Η εταιρεία επενδύει στην έρευνα και τις τεχνολογίες οι οποίες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο, με στόχο έως το 2030 να έχουν αντικαταστήσει το 30% αυτού. Οι περισσότερες βιομηχανίες του κλάδου στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου μέσω της βελτίωσης της απόδοσης.

«Ωστόσο, για να παράξεις, πρέπει να καταναλώσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Κοθάλης, υπογραμμίζοντας: «Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το κόστος, όσο με την προσπάθεια για επικείμενη μείωση ρίσκου». Όσον αφορά τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εταιρεία επενδύει σε ΑΠΕ από το 2000, ενώ είχε ήδη προχωρήσει σε εγκατάσταση μονάδας ξηρής άλεσης και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) 4,7MW από το 2019 στη Ριζούπολη Καβάλας.

«Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται κατά βάση για περιβαλλοντικούς λόγους, διότι έτσι κι αλλιώς δεν μας δίνουν άμεσα κέρδη. Παρέχουν, όμως, μία δυνατότητα εξοικονόμησης περίπου 5% με 10% στην εταιρεία», εξήγησε ο κ. Κοθάλης.

Όπως είπε ακόμη, αυτήν την περίοδο επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ενός αιολικού σταθμού 14,4 MW στη Ροδόπη. «Ο σταθμός είναι πλήρως αδειοδοτημένος και σκοπεύουμε άμεσα να ξεκινήσουμε την κατασκευή του. Πρόκειται για μία μονάδα που θα καλύψει τις ανάγκες για ενέργεια του εργοστασίου μέσω της αγοράς, σε συνδυασμό πάντα με τις μονάδες αποθήκευσης», συμπλήρωσε.

Επίσης, 1,5 εκατ. ευρώ αφορά δημιουργία μονάδας παραγωγής και θερμικής επεξεργασίας παλετών, με στόχο η δυναμική παραγωγικότητα να φθάσει τις 4.000 παλέτες την ημέρα. Να σημειωθεί πως η ΚΕΒΕ έκανε και μία επένδυση στο τέλος του 2022 πάνω στην εγκατάσταση υγραερίου, 4 δεξαμενών – 600 κυβικών μέτρων.

«Η εν λόγω επένδυση μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ, αλλά είναι αφενός ένα εναλλακτικό καύσιμο και αφετέρου ένας τρόπος θωράκισης απέναντι σε εξωγενείς παράγοντες. Αυτές οι ενέργειες δεν αποτελούν ελκυστικές επενδύσεις», δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή της ΚΕΒΕ σε ερευνητικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΒΕ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 135 MW σε διάφορα στάδια, διαθέτοντας φωτοβολταϊκά και αιολικά, έχοντας παράλληλα επενδύσει και στην αποθήκευση.

πηγή: powergame.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μικρή αλλαγή στην υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού

Επόμενο άρθρο

Η ενότητα CosmoClassical επιστρέφει για 3η συνεχόμενη χρονιά