Dark Mode Light Mode

Kouinta Pocket Theatre: Η Καβάλα διαθέτει ένα θέατρο πολύ διαφορετικό από τα περισσότερα που γνωρίζετε

Γράφει στο City Mag Thess o Άγγελος Ν. Βάσσος


Ένα θέατρο που αποδεικνύει ότι το μέγεθος μετράει – όχι όμως πάντοτε με τον τρόπο που θα προσδοκούσε κάποιος… Είναι νωρίς το απόγευμα, καθώς ανηφορίζουμε την Εθνάρχου Μακαρίου, στο κέντρο της Καβάλας, για να συναντήσουμε τη Ναταλία Άννα Βασιλέκα στο νέο της «παιδί»: το Kouinta Pocket Theatre.

Η ζέστη είναι αρκετή, δεν αποτρέπει ωστόσο τους Καβαλιώτες από το να κυκλοφορούν στην πόλη τους, όπου το ποσοστό υγρασίας άνετα κονταροχτυπιέται με το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Δεν εμποδίζει κι εμάς από το να ακολουθήσουμε την ανηφορική οδό Ομονοίας από την πλατεία Ελευθερίας – η περιγραφή αυτού που πηγαίνουμε να δούμε μας ιντριγκάρει περισσότερο απ’ όσο μας καταπονεί η ζέστη.

Η Ναταλία φτάνει στο ραντεβού μας τρία λεπτά μετά τις έξι. «Σας έστησα λίγο, συγγνώμη!» μας λέει με χαμογελαστό πρόσωπο και με απροσποίητη οικειότητα. Στην πραγματικότητα, εμείς είχαμε φτάσει νωρίτερα. Το κλειδί μπαίνει στην κλειδαριά, η πόρτα ανοίγει…

Μπροστά μας, ένας μικρός χώρος με το all-time classic μωσαϊκό, ένα πάσο (λογικά, για τα εισιτήρια) και μία πόρτα (λίγο αργότερα θα διαπιστώναμε ότι οδηγεί σε μια από τις πιο στιλιζαρισμένες τουαλέτες που έχουμε δει σε θεατρική αίθουσα).

Τα πάντα γύρω σε αποχρώσεις σκούρου μπλε, όπως και η βελούδινη κουρτίνα που απλώνεται μπροστά μας. Η Ναταλία τη σηκώνει και προχωρά σε έναν διάδρομο. Την ακολουθούμε – δεν περιμέναμε αυτό που αντικρίσαμε.

Το Kouinta Pocket Theatre είναι αυτό ακριβώς: ένα «θέατρο τσέπης», διαμορφωμένο σε ένα επίμηκες, ψηλοτάβανο κατάστημα. Ο μισός μπροστά χώρος έχει δια- μορφωθεί σε κερκίδες χωρητικότητας περίπου 30 ατόμων, πραγματικά καλοφτιαγμένες, καλόγουστες και αναπάντεχα αναπαυτικές ακόμη και για έναν σωματώδη θεατή με ύψος 1,99μ.

Ο άλλος μισός είναι διαμορφωμένος ως σκηνή τύπου black box, με ένα πατάρι που «κρύβει» τον αναγκαίο εξοπλισμό, αλλά και μια αναπάντεχη έκπληξη: μία τζαμαρία πίσω από τη μαύρη κουρτίνα στο φόντο του, που ανοίγει σε μια πρασιά διαμορφωμένη με φυτά, δέντρα και επιμελημένο φωτισμό – σε δεδομένη παράσταση, ακόμη και αυτή η πρασιά έγινε μέρος του σκηνικού.

«Το 2023 ήταν για εμένα μια χρονιά σημαδιακή. Στις 25 Φεβρουαρίου το θέατρο τσέπης άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και έκτοτε νιώθει πιο μεγάλο από ποτέ» μας λέει η Ναταλία. «Όλο αυτό μου φαίνεται πραγματικά απίστευτο.

Τα τελευταία περίπου έξι χρόνια έψαχνα έναν χώρο για να δημιουργηθεί μια νέα θεατρική σκηνή. Και, επιτέλους, ήρθε αυτή η στιγμή, η σκηνή αυτή ήταν πλέον γεγονός και έγινε και η πρεμιέρα μας. Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου της Καβάλας στο όλο εγχείρημα, ήταν και παραμένει πραγματικά συγκινητική».

Το Kouinta Pocket Theatre ανεβάζει δικές του παραγωγές, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και παραστάσεις από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Βοηθάει ο χώρος, ο οποίος είναι μεν μικρός, διαθέτει ωστόσο σύγχρονο και πλήρη φωτιστικό και ηχητικό εξοπλισμό, αλλά και πιο εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία χειρίζεται εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία στο θέατρο.

«Τα τελευταία περίπου έξι χρόνια έψαχνα έναν χώρο για να δημιουργηθεί μια νέα θεατρική σκηνή. Και, επιτέλους, ήρθε αυτή η στιγμή, η σκηνή αυτή ήταν πλέον γεγονός και έγινε και η πρεμιέρα μας. Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου της Καβάλας στο όλο εγχείρημα, ήταν και παραμένει πραγματικά συγκινητική» εξηγεί η δημιουργός του Kouinta Pocket Theatre, Ναταλία Άννα Βασιλέκα.

«Τα όνειρά μας είναι πολλά, πηγαίνουμε όμως βήμα βήμα» εξηγεί η Ναταλία. Έχουμε πολλά έργα στο μυαλό μας, αγαπάμε όμως ιδιαίτερα το νεοελληνικό θέατρο και θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάδειξή του, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε το παγκόσμιο ρεπερτόριο, σύγχρονο και κλασσικό.

Θέλουμε μέσα από αυτόν τον χώρο να μπορέσουν να εκφραστούν πολλοί καλλιτέχνες από την Καβάλα και από άλλες πόλεις. Οι παραγωγές μας γεννιούνται στην Καβάλα, παρουσιάζονται στο θέατρό μας και ταξιδεύουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις». Καλοτάξιδες!

Info: Kouinta Pocket Theatre, Εθνάρχου Μακαρίου 19, Καβάλα. Τ. 251 022 8387.

πηγή: citymagthess.gr

Προηγούμενο άρθρο

Εκτροπή-ανατροπή ΙΧ χωρίς τραυματισμό στο δρόμο της ΜΟΜΑ (video)

Επόμενο άρθρο

3on3 στο Παληό: Η ομάδα του Villa Romantica σήκωσε την κούπα (φωτογραφίες-video)