Dark Mode Light Mode

Koutlis Honey: Το Θασίτικο μέλι τριών γενεών που γλυκαίνει Σουηδούς, Γάλλους και Γερμανούς (φωτογραφίες)

Γράφει στο Vοria.gr η Μαρία Μαθιοπούλου


Η Koutlis Honey, μια από τις μεγαλύτερες μελισσοκομικές μονάδες της Θάσου, με έδρα την Ποταμιά, καταφέρνει να αναδεικνύει την παράδοσή της με σύγχρονους τρόπους, με στόχο την παραγωγή ενός αγνού μελιού με σεβασμό στις μέλισσες.

Τρεις γενιές μελισσοκομία, μισός αιώνας αγάπη για το μέλι και μια γνώση γύρω από την κοινωνία των μελισσών που διευρύνεται και μεταλαμπαδεύεται από τον παλαιότερο στο νεότερο: κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την Koutlis Honey, μια από τις μεγαλύτερες μελισσοκομικές μονάδες της Θάσου, με έδρα την Ποταμιά, που δεν έχει ξεχάσει την παράδοσή της, αντίθετα την αναδεικνύει με σύγχρονους τρόπους και με στόχο την παραγωγή ενός αγνού μελιού, χωρίς παρεμβάσεις και κυρίως με σεβασμό στις μέλισσες, τα «κορίτσια μας», όπως τις αποκαλούν τα μέλη της οικογένειας Κουτλή.

Σήμερα το 30% με 40% της μελισσοκομικής της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ αυτή την περίοδο υπάρχουν επαφές και με τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην εσωτερική αγορά το επανειλημμένα βραβευμένο μέλι της οικογένειας Κουτλή βρίσκεται σε ντελικατέσεν στη Θάσο, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ φτάνει παντού στην Ελλάδα μέσω του e-shop της.

Η Koutlis Honey διαθέτει περί τα 1.000 μελίσσια και ακολουθώντας τις αρχές της απαιτητικής νομαδικής μελισσοκομίας, ταξιδεύει ανά την Ελλάδα, από άκρου εις άκρον, από την Κοζάνη και τη Φλώρινα μέχρι τη Χαλκιδική και το Καρπενήσι.

Τα μελίσσια της μάλιστα ξεχειμωνιάζουν στην Καλαμάτα, βρίσκοντας τις ιδανικότερες ανθοφορίες στην καρδιά του χειμώνα.  Η Koutlis Honey αριθμεί επτά κατηγορίες μελιού: πευκόμελο, θυμαρίσιο, ανθόμελο πορτοκαλιάς, μέλι καστανιάς, βελανιδιάς, ανθόμελο βουνού και μέλι ερείκης.

Στα επόμενα σχέδιά της είναι η δημιουργία και νέων προϊόντων, παραγώγων του μελιού ή προϊόντων με βασικό συστατικό το μέλι, ο στόχος όμως είναι ο ίδιος: να συνεχίσει να παράγει ένα αυθεντικό μέλι με σταθερή ποιότητα και χαρακτηριστική απλότητα, όπως λέει στη Voria ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, ο 30χρονος Δημήτρης Κουτλής.

Από τον παππού στον εγγονό

Ο παππούς της οικογένειας, Δημήτρης Κουτλής, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία στην Ποταμιά της Θάσου σε ερασιτεχνική βάση το ’70, με λίγες γνώσεις, διατηρώντας 20 με 30 μελίσσια αρχικά και μια μικρή, οικογενειακή περισσότερο παραγωγή.

Τότε άλλωστε κάθε σπίτι στη Θάσο είχε τα δικά του μελίσσια για να καλύπτει τις ανάγκες του σε μέλι. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο γιος του, Χρήστος, ο οποίος αντιμετώπισε τη μελισσοκομική παράδοση του πατέρα του με σεβασμό, αλλά και με μια διάθεση να την ενισχύσει, να τη διευρύνει και να τη στήσει σε πιο επαγγελματικές βάσεις, επενδύοντας στη μελισσοκομία.

Έκανε έτσι τα απαραίτητα βήματα για να αναπτύξει την οικογενειακή δραστηριότητα, εξελίσσοντας παράλληλα τις μεθόδους παραγωγής και δημιουργώντας μια πρότυπη μελισσοκομική μονάδα σύγχρονης φιλοσοφίας. Και μπορεί τα 20-30 μελίσσια να έγιναν 200, 300 και στη συνέχεια 500 και 1.000, όμως διαχρονικό μέλημά του ήταν να διατηρηθεί η ποιότητα και η γεύση.

Στο ταξίδι του αυτό στη μελισσοκομία ο Χρήστος Κουτλής είχε μαζί του από παιδί ακόμα τον γιο του Δημήτρη, που κληρονόμησε την αγάπη του παππού του και του πατέρα του για το μέλι. Η γνωριμία του με διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, εκεί όπου ταξίδευαν τα μελίσσια, αλλά και η συνειδητοποίηση πως κάθε φορά μάθαινε και κάτι καινούριο για τις μέλισσες ήταν που τον μάγεψαν από μικρή ηλικία και τον τράβηξαν στη μελισσοκομία.

Ακόμα θυμάται τις εποχές που ανέβαιναν στο βουνό, τρυγούσαν το μέλι και σε αντίσκηνα που έστηναν προχωρούσαν επί τόπου στην παραγωγή. Μεγαλώνοντας σπούδασε μάρκετινγκ, για να επιστρέψει τελικά με ενεργό ρόλο στη μελισσοκομική μονάδα, φέρνοντας τον δικό του φρέσκο αέρα, που μεταφράστηκε σε διεύρυνση του πελατολογίου, μεγαλύτερη εξωστρέφεια μέσω των εξαγωγών και ένα πιο σύγχρονο branding.

«Χωρίς να ξεχάσουμε την ιστορία μας, συνδυάζουμε την παραδοσιακή μελισσοκομία με τις σύγχρονες προδιαγραφές εξαγωγής και τυποποίησης. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα ποιοτικό και γευστικό μέλι» λέει ο Δημήτρης Κουτλής.

πηγή: voria.gr

Προηγούμενο άρθρο

Βύρωνας Καβάλας: Αποχώρησε ο Κώστας Αρβανίτης, σύντομα οι οριστικές εξελίξεις στον πάγκο

Επόμενο άρθρο

Ο Γιάννης Φιλίππου θυμάται: Αθλητικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στον ΟΤΕ Καβάλας