Dark Mode Light Mode

Κρασί στη θάλασσα από το “Domaine Apostolidi” και τον οινολόγο Ευθύμη Αποστολίδη (φωτογραφίες)

Στην Ελλάδα το ξακουστό οινοποιείο της Γαίας από τη Σαντορίνη τοποθέτησε το «Aσύρτικο Thalassitis» σε βάθος 25 μέτρων ανοιχτά από το Καμάρι για να παλαιωθεί σε παντελή έλλειψη οξυγόνου και στις τέλειες ιδανικές συνθήκες έλλειψη φωτός, χαμηλές και σταθερές θερμοκρασίες.

Το κρασί αυτό σήμερα έχει λατρευτεί από τους απανταχού οινόφιλους, πωλείται βέβαια σε υψηλή τιμή που ξεπερνά τα 200 ευρώ, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας του που το διεκπεραιώνουν έμπειροι δύτες έχει μεγάλο κόστος.

Να λοιπόν που ο ελληνικός ανταγωνισμός θα προκύψει αυτή τη φορά από τον νεαρό Καβαλιώτη οινολόγο Ευθύμιο Αποστολίδη , ο οποίος σπούδασε οινολογία στη Neustadt an der Weinstraße της Γερμανίας και απέκτησε εμπειρία δίπλα στον κορυφαίο οινοπαραγωγό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Weingut Aldinger (η αμπελουργία βρίσκεται στο αίμα της οικογένειας Aldinger από το 1492) στη πόλη του Φέλμπαχ.

Το concept του αφρώδη οίνου που θα ωριμάσει στη θάλασσα το ξεκίνησε ο Ευθύμης μαζί με την αδελφή του Βασιλική Αποστολίδη στις 18 Αυγούστου 2019 με την συγκομιδή του ασύρτικου από το αμπελοτόπι της Αγίας Τριάδας και την οινοποίηση του με τον κλασικό και παραδοσιακό τρόπο όπως χρόνια γίνεται στην περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία.

Να σημειώσουμε εδώ πως η παραδοσιακή μέθοδος αφρώδους οινοποίησης που τηρείται στη περιοχή αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο εκλεπτυσμένη μέθοδος για την παραγωγή αφρώδους οίνου από την άποψη της ποιότητας και ταυτόχρονα η πιο δαπανηρή όσον αφορά την παραγωγή.

Αφού ολοκληρώθηκε η παραγωγή του «οίνου βάσης», ακολούθησε η ειδική εμφιάλωση του ασύρτικου με τη προσθήκη της οινολάσπης και έτσι ξεκίνησε η δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη.

Οι πρώτες 500 φιάλες ποντίστηκαν πριν από μερικούς μήνες στη θαλάσσια περιοχή της Κεραμωτής στα 25 μέτρα για να ωριμάσει ο οίνος στο βυθό κάτω από ιδανικές συνθήκες παντελούς έλλειψης οξυγόνου και φωτός , οι φιάλες θα παραμείνουν στη θάλασσα για 4 χρόνια.

Η ιστορία του Κτήματος Αποστολίδη

O πατέρας του οινοποιού Γιάννη Αποστολίδη φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες στους πρόποδες του Μακεδονικού όρους Λεκάνη, στα σύνορα του ποταμού Νέστου με τη Θρακική γη, τη δεκαετία του ‘70.

 

Κατάφερε γρήγορα να μεταδώσει την αγάπη του για το κρασί στο γιο του ο οποίος συνέχισε να ασχολείται συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια , το 2000 κατάφερε να ανανεώσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες με νέες γαλλικές ποικιλίες Syrah, Merlot και Chardonnay.

Οι διαλεκτοί βιολογικοί αμπελώνες της οικογένειας Αποστολίδη το 2010 μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο και εμπλουτίστηκαν με καινούργιες ελληνικές και ξένες ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Sauvignon blanc).

Σήμερα καλύπτουν έκταση εκατό στρεμμάτων, σε μια χαρισματική περιοχή με αργιλοπηλώδες έδαφος και ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Το Κελάρι Διαλεκτό δημιουργήθηκε το 2007 στο ομώνυμο γραφικό πετρόκτιστο χωριό του νομού Καβάλας και διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές και αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης.

Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκεται το πέτρινο κελάρι, όπου ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά μέσα σε δρύινα βαρέλια σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Στο χώρο αποθήκευσης τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες.

Από πέρυσι ανέλαβαν τα ηνία του Κτήματος η τρίτη γενιά της οικογένειας Αποστολίδη ο Εύθυμης και η Βασιλική που θα οδηγήσουν την οινοποιία “ Domaine Apostolidi ” ένα επίπεδο ψηλότερα στη βιοδυναμική καλλιέργεια της αμπέλου.

Προηγούμενο άρθρο

Επαναλειτουργεί το ξενοδοχείο "Εγνατία" - Σε κίνδυνο οι αφίξεις Εγγλέζων στη Θάσο

Επόμενο άρθρο

Γεωργιάδης: Πότε και πως θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, πότε καταργούνται τα ραντεβού στα μαγαζιά και η «βουβή» εστίαση (video)