Dark Mode Light Mode

Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες της Καβάλας και του Παγγαίου

 

Mε μια επιστολή καταπέλτη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Παγγαίου και Καβάλας, στέλνουν SOS και ζητούν άμεση ανταπόκριση μέσω του ΕΛΓΑ στο αίτημά τους να κηρυχθούν οι περιοχές των Τεναγών και της Πιερίας Κοιλάδας ως περιοχές που έχουν πληγεί από τον καύσωνα μια και η ζημιά έχει ξεπεράσει το 70% μείωσης της παραγωγής.

Η επιστολή έχει αποδέκτες τους:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο

Πρόεδρο Ε.Λ.Γ.Α Αθηνών κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη

Αντιπεριφερειάρχη Νομού Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο

Προϊσταμένη Ε.Λ.Γ.Α Καβάλας κ. Κατσικιέρη Ζαφειρία

Κοινοποιείται σε:

Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Καβάλας κ. Καστανά Λεωνίδα

Πρόεδρο Γεωτ.ε.ε Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μυστακίδη Ζαφείριο

Δήμαρχο Παγγαίου κ. Αναστασιάδη Φίλιππο

Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη

 

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2024 σε ετήσιες καλλιέργειες στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Δήμου Παγγαίου, του Δήμου Καβάλας, του νομού Δράμας και Ακαρπία της Ελιάς το 2023 της Πιερίας Κοιλάδας του Δήμου Παγγαίου». 

Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, Κυρίες και Κύριοι

Ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας και ο Αγροτικός Σύλλογος του νομού Δράμας θέλουν να σας ενημερώσουν ότι εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πλήξει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως γενικότερα και όλη την Μεσόγειο, το φαινόμενο εμφανίστηκε εντονότερα και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, με χαλαζοπτώσεις, με πλημμύρες αλλά και με έντονη ξηρασία και καύσωνα την φετινή χρονιά με τεράστιες απώλειες σε εκτατικές αλλά και σε πολυετείς καλλιέργειες ιδιαίτερα στις περιοχές του Δήμου Παγγαίου, Δήμου Καβάλας και του νομού Δράμας.

Πιο συγκεκριμένα στην φετινή χρονιά του έτους 2024 από την Άνοιξη έως το καλοκαίρι, σε  μία περιοχή περίπου 60 χιλιάδων στρεμμάτων σε μία από τις πιο γόνιμες περιοχές της Ελλάδος όπου η οργανική ουσία αγγίζει το 40-45% και εκτείνεται στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Δήμου Παγγαίου, Δήμου Καβάλας και του νομού Δράμας, προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες ζημιές, λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά και παντελούς έλλειψης βροχοπτώσεων σε εκτατικές καλλιέργειες του Καλαμποκιού Ηλίανθου Σόγια και άλλων καλλιεργειών, με την απώλεια των αποδόσεων να ανέρχεται σε ποσοστό 60%-70% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 100% της παραγωγής.

Επίσης και την περυσινή χρονιά (2023) στην Πιερία κοιλάδα του Δήμου Παγγαίου Καβάλας διαπιστώθηκε έντονη ακαρπία στα Ελαιόδεντρα, Αμπέλι, Αμύγδαλα με απώλεια της παραγωγής η οποία ανέρχεται κατά το 50% με 60% των αποδόσεων χωρίς να έχει δοθεί αποζημίωση της παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι η ακαρπία του έτους 2023, ήταν αποτέλεσμα μίας ισχυρής χαλαζόπτωσης του έτους (2022) η οποία προκάλεσε απώλεια της παραγωγής των καλλιεργειών που άγγιζε το ποσοστό του 80-90%.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου θέτει ως επιτακτική ανάγκη την άμεση αντιμετώπιση από την Πολιτεία των ανωτέρω προβλημάτων των καλλιεργειών σε Καλαμπόκι και Ηλίανθο που προκάλεσε ο καύσωνας το καλοκαίρι του 2024 στην περιοχή των Τεναγών του Δήμου Παγγαίου Δήμου Καβάλας και του νομού Δράμας , με την καλύτερη δυνατή λύση καθώς η επιβίωση των Αγροτών εξαρτάται άμεσα από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Επίσης επιζητεί να δοθεί λύση στην απώλεια εισοδήματος των παραγωγών από την Ακαρπία στις πολυετείς καλλιέργειες Ελιάς, Αμπέλου και Αμύγδαλου στην περιοχή της Πιερίας κοιλάδας του Δήμου Παγγαίου για το έτος 2023.

Μείζον ακόμη ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Αγρότες τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των Τεναγών του Δήμου Παγγαίου, Δήμου Καβάλας και του νομού Δράμας σε σχέση τις αποδόσεις των καλλιεργειών ξεκινούν και από την διαχείριση υδάτων της περιοχής.

Αυτό το οποίο απαιτείται από την Πολιτεία είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Διαχείρισης των Υδάτων, σε μία από τις πιο εύφορες πεδιάδες της Ελλάδος. Η ανταποδοτικότητα από ένα τέτοιο έργο θα είναι μεγάλη καθώς οι στρεμματικές αποδόσεις των καλλιεργειών θα είναι πολύ υψηλές.

Στην Ολλανδία η στρεμματική απόδοση αντίστοιχων εδαφών σε πολυετείς καλλιέργειες, ανέρχεται σε 10000-15000 χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα στις περιοχές του Δήμου Παγγαίου Δήμου Καβάλας αλλά και μέρος του Νομού Δράμας είναι πολύ μεγάλο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα το οικονομικό κόστος των καλλιεργειών για τους αγρότες να έχει γίνει δυσβάσταχτο.

Η περιοχή της Καβάλας βρίσκεται στα Βόρεια σύνορα της χώρας και η συνεισφορά της στην Γεωργία της χώρας είναι πολύτιμη, καθώς πολλά από τα προϊόντα που παράγει όπως Αμπέλι, Ελιά, Καλαμπόκι, Ηλίανθο, Σόγια, Σιτηρά, Τριφύλλι, Ντομάτα, Σπαράγγι παρουσιάζουν μεγάλο Εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Πρωτίστως λοιπόν ζητούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής του Νομού Καβάλας διότι αποτελεί μία περιοχή με μεγάλη δυναμική στην παραγωγή Αγαθών και σημαντικό κέντρο ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος καθώς διαθέτει και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης Αγροτικών προϊόντων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε σύντομα να δοθούν λύσεις, στα

τόσο σοβαρά και καίρια προβλήματα , που πλήττουν την Αγροτική Παραγωγή του Νομού Καβάλας.

Με εκτίμηση ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου Καβάλας.

Πηγή: www.ypaithros.gr

 

Προηγούμενο άρθρο

Αγιασμοί σε Γυμνάσιο/Λύκειο Κρηνίδων, Ειδικό Νηπιαγωγείο Ν. Καβάλας και Νηπιαγωγείο/Δημοτικό Φιλίππων

Επόμενο άρθρο

Συναντήσεις Νίκου Παναγιωτόπουλου με Γιώργο Τσούνη και Stefan Esterman