Dark Mode Light Mode
Από την οδό Ήρας σε... υπόγειο γκαράζ πολυκατοικίας!
Κριτική Καλανταρίδη επί του σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας για το έτος 2022
Επιτάχυνση του διαγωνισμού για το νέο λιμάνι από το ΤΑΙΠΕΔ

Κριτική Καλανταρίδη επί του σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας για το έτος 2022

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας την Τετάρτη συζητήθηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου για το επόμενο έτος.

Η κριτική από την αντιπολίτευση υπήρξε και θα συνεχιστεί όταν το θέμα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι που δεν αργεί. Ο Ηλίας Καλανταρίδης μίλησε στην Πρωινή τονίζοντας τις παρατηρήσεις του επί των όσων περιλαμβάνει ο προτεινόμενος προϋπολογισμός.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τη διαδικασία του προϋπολογισμού; Το κουβεντιάσατε στην οικονομική επιτροπή αλλά αυτός τελικά θα εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο;

Απ: Ακριβώς έτσι αλλά πριν φτάσει στην οικονομική επιτροπή πέρασε από διαβούλευση, είναι υποχρεωτικό άλλωστε από το νόμο, πέρασε από την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, ήρθε στην οικονομική και θα καταλήξει με το καλό την επόμενη εβδομάδα υποθέτω στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου προς έγκριση.

Ερ: Αν και η διοίκηση δεν έχει την πλειοψηφία ο προϋπολογισμός είναι από τα θέματα που περνάει. Προβλέπει ο νομοθέτης κάτι διαφορετικό σε αυτήν την περίπτωση.

Απ: Ναι έτσι είναι. Με τον τελευταίο νόμο που υπήρχε ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι καινούριες διοικήσεις των Δήμων θα αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα, για αυτό η καινούρια κυβέρνηση προώθησε και έκανε κάποιες αλλαγές στο σχετικό νόμο και δίνει τη δυνατότητα  σε κάποια πράγματα τα οποία φτάνουν στα δημοτικά συμβούλια -ένα εξ αυτών είναι και ο προϋπολογισμός- να περάσει ακόμη και μόνο με τους ψήφους της διοίκησης. Μπορεί δηλαδή να καταψηφιστεί από το σύνολο, από τη στιγμή όμως που η διοίκηση θα το ψηφίσει μπορεί να περάσει μόνο με αυτούς τους ψήφους.

Ερ: Τι προϋπολογισμό παρουσίασε η διοίκηση του Μουριάδη;

Απ: Το σύνολο του προϋπολογισμού είναι στα 70 εκατομμύρια. Δε θα έλεγα ότι περιέχει κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού έχει απασχολήσει ήδη το δημοτικό συμβούλιο μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο έχει περάσει. Μέσα από τη συζήτηση που έγινε για τα ανταποδοτικά τέλη. Άρα τα κυρίαρχα ζητήματα ήδη έχουν απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο και έχουν εγκριθεί, οπότε έρχεται τώρα η συνολική εικόνα, το τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η διοίκηση. Όπως προς είπα δεν είδα κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις. Είδα όμως κάποια πράγματα τα οποία εμένα προσωπικά με στεναχωρούν. Μπορώ να σας αναφέρω δυο τρία πράγματα στα οποία διαφωνώ εγώ. Βλέπω για παράδειγμα σε κάτι που θα έπρεπε να είναι η σημαία όλων των διοικήσεων των Δήμων, γιατί είδαμε στα δυο τελευταία χρόνια το πόσο σημαντικά είναι στη δουλειά στην οποία γίνεται στους Δήμους και στην επικοινωνία που έχει με τον δημότη και τις υπηρεσίες που παρέχει. Αναφέρομαι στο κομμάτι των ψηφιακών υπηρεσιών. Πήγαμε εκεί λοιπόν και μάλιστα το είδαμε να συμβαίνει, μπροστά στα μάτια μας, γιατί στάλθηκε στην αρχή ένα σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο μελετήσαμε, είχαμε δυο τρεις μέρες μπροστά μας. Την παραμονή της συνεδρίασης στάλθηκε εκ νέου σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο να πω την αλήθεια εγώ δεν κάθισα να το δω, γιατί μελετούσα ήδη αυτό το οποίο στάλθηκε αρχικά. Τελικά αποδείχτηκε ότι στο καινούριο σχέδιο προϋπολογισμού έγινε θυσία ουσιαστικά θα έλεγα, το κομμάτι αυτό που αφορούσε επενδύσεις στις ψηφιακές υπηρεσίες για να μπορέσει η διοίκηση να παρουσιάσει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.    Συνολικά έχω την αίσθηση ότι τα ποσά τα οποία άλλαξαν κωδικούς και πήγαν στο να ενισχύσουν κάποια άλλα πράγματα -γιατί προφανώς δεν έβγαινε διαφορετικά το πράγμα- είναι πάνω από 200.000 ευρώ. Δεν προέρχονται βέβαια όλα από τις ψηφιακές υπηρεσίες αλλά προέρχονται κυρίως από αυτό το κομμάτι. Αυτό για μένα είναι ανεπίτρεπτό. Δεν είναι δυνατό ένας Δήμος να μην επενδύει σε αυτό το κομμάτι. Να μην επενδύσει να πω εγώ στο να αγοράσει 30 καινούριους υπολογιστές. Αν κάνετε μια βόλτα στα γραφεία του Δήμου θα δείτε με τι μηχανήματα δουλεύουν οι υπάλληλοι μας. Ιδίως σε κάποιες υπηρεσίες θα έπρεπε να γίνετε κάθε πενταετία θα σας πω εγώ , γιατί τα λογισμικά τα οποία χρησιμοποιούμε ανανεώνονται διαρκώς και οι ανάγκες είναι μεγάλες , θα έπρεπε να υπάρχει μια ανανέωση.

Ερ: Ένα το κρατούμενο τα ψηφιακά, τι άλλες παρατηρήσεις έχετε να κάνετε;

Απ: Ένας κωδικός ο οποίος μου προκάλεσε την ιδιαίτερη εντύπωση είναι το κομμάτι των δημοσίων σχέσεων. 1.900 ευρώ για δημόσιες σχέσεις ο Δήμος Καβάλας. Αν είναι δυνατό. Τι αφορά αυτός ο κωδικός; Αφορά έξοδα φιλοξενίας κάποιων ατόμων που έρχονται εδώ στο Δήμο για να κάνουν κάποια συνεργασία, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ας πούμε μια παρουσίαση βιβλίου, μια αντιπροσωπία από το εξωτερικό που έρχεται. Το γεύμα το οποίο θα τους παρασχεθεί, τα εισιτήρια, το ξενοδοχεία κτλ. Είναι δυνατόν ένας Δήμος Καβάλας που παρουσιάζει προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ, να μας λέει ότι θα διαθέσει  για δημόσιες σχέσεις  1.900 ευρώ; Εντάξει δεν θέλουμε να κάνουμε έξοδα περιττά αλλά δεν γίνεται αυτό το πράγμα.  Δε θα φέρουμε έναν άνθρωπο εδώ να μας πει πέντε κουβέντες; Να συζητήσουμε μαζί του για κάποια θέματα στα οποία απασχολούν την τοπική κοινωνία; Θεωρώ απαράδεκτο αυτό το ποσό. Επίσης έπρεπε να δείχνει ο προϋπολογισμός κάποιες προτεραιότητες. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους χρηματικά ποσά πηγαινοέρχονται και ο προϋπολογισμός είναι κάτι το δυναμικό, δεν είναι κάτι το στατικό. Θα έπρεπε να φαίνεται ένα σκεπτικό στον προϋπολογισμό. Να σας πάω και στο τρίτο που έχω στο μυαλό μου και εμένα με ενοχλεί ιδιαίτερα. Είναι το θέμα των χρηματοδοτήσεων στα νομικά πρόσωπα. Βλέπουμε ότι τελευταία στιγμή,εκεί έγκειται η μεγάλη αλλαγή την οποία σας αναφέρω, φρόντισε η διοίκηση να δώσει άλλες 200.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο των ΚΑΠΗ και των Παιδικών Σταθμών γιατί οι 500.000 ευρώ  που του έδινε ήταν ηλίου φαεινότερο ότι δεν πρόκειται να φθάσουν. Πρέπει δηλαδή να φτάσει μια μέρα πριν την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού στην οικονομική επιτροπή και να ψάχνει να βρει τις 200.000€ για να μπορέσει να βγει το νομικό πρόσωπο; Πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω αυτό εκτός από προχειρότητα. Να μας φέρνει τρεις μέρες πριν ένα σχέδιο και μια μέρα πριν μετά ένα άλλο σχέδιο και να μετακινείς ένα ποσό της τάξεως των 200.000€ σε ένα νομικό πρόσωπο που είναι από τις σημαίες σου αφού ασχολείται με τα παιδιά, ασχολείται με τα βρέφη, ασχολείται με τους ηλικιωμένους.

*Ο κ. Καλανταρίδης συμπλήρωσε τις παρατηρήσεις και την κριτική του και με το θέμα της Δημωφέλειας. Το 2022 θα εισπράξει από το Δήμο επιχορήγηση 400.000 ευρώ. Τα χρήματα εκτιμά ότι δεν αρκούν κι έτσι υποψιάζεται ότι μία ακόμη φορά θα χρησιμοποιηθεί μεγάλο ποσό από το αποθεματικό της.

Προηγούμενο άρθρο

Από την οδό Ήρας σε... υπόγειο γκαράζ πολυκατοικίας!

Επόμενο άρθρο

Επιτάχυνση του διαγωνισμού για το νέο λιμάνι από το ΤΑΙΠΕΔ