Dark Mode Light Mode

Κριτική Καραγιαννίδη στη διοίκηση του Επιμελητηρίου

Μέλος της διοικητικής επιτροπής και οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο Αντώνης Καραγιαννίδης είναι ευρύτερα γνωστός στους επιχειρηματίες της πόλης και λόγω της δράσης του στον αιμοδοτικό σύλλογο του φορέα. Προσφάτως, ο κ. Καραγιαννίδης ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της ομάδας του προέδρου ενόψει της προκήρυξης των επιμελητηριακών εκλογών και προκειμένου να επιχειρηθεί μια «συμφιλίωση» των ατόμων που επιθυμούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι πρόεδροι. Ωστόσο, ο οικονομικός επόπτης της διοικήσεως δεν προσκλήθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση. Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Αντώνης Καραγιαννίδης μίλησε με σκληρή γλώσσα ασκώντας κριτική για τις επιλογές της διοικήσεως αλλά και του ίδιου του προέδρου τονίζοντας. 

ΕΡ: Ερευνώντας τις συνθήκες της συνάντησης ποια άτομα μάθατε ότι δεν προσκλήθηκαν;

ΑΠ: Δεν προσκληθήκαμε εγώ, ο Νίκος Μήλιος, ο Παύλος Ζησίμου και η Ειρήνη Κουρτίδου. Στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνεντεύξεως του προέδρου, άκουσα την άποψή του, ότι για να πιούμε ένα καφέ καλούμε όποιον θέλουμε. Αυτό είναι σίγουρο. Όταν όμως μια συνάντηση γίνεται στο Επιμελητήριο, όταν η πρόσκληση απευθύνεται από το προσωπικό του Επιμελητηρίου, θεωρώ πως δεν είναι ορθή η διαδικασία. Εάν όμως κάποιος δεν είναι αρεστός, τότε θα πρέπει να τον ενημερώσουν ότι δεν περιλαμβάνεται πλέον στην ομάδα κι άρα δεν τον υπολογίζουν. Αυτό πιστεύω πως είναι το σωστότερο και το πιο έντιμο. Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται κρυφά κάποια πράγματα και να δίνονται δικαιώματα για σχολιασμό.

ΕΡ: Άρα εκτός συζήτησης μείνατε τα τέσσερα άτομα που ασκήσατε κριτική στη διοίκηση και διαφοροποιηθήκατε;

ΑΠ: Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με το Επιμελητήριο δεν έκρυψα ότι θα έχω τη δική μου άποψη. Φυσικά, οτιδήποτε έλεγα ήταν καλοπροαίρετο προκειμένου να διαμορφώσουμε μια καλύτερη εικόνα, αφού σκοπός είναι το θετικό αποτέλεσμα.

ΕΡ: Ήταν τόσο σημαντική η διαφωνία σας για τα πρακτικά των συνεδριάσεων ώστε να προκαλείται φασαρία;

ΑΠ: Η δική μου διαφωνία δεν εστιαζόταν στα πρακτικά. Εξαρχής διατύπωνα την άποψή μου, κάτι που είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου.

ΕΡ: Σε ποιο σημείο διαφωνήσατε και πάψατε να είσαστε αρεστός;

ΑΠ: Σε πολλά σημεία διαφώνησα. Απλά, εξέφραζα τη διαφωνία μου εντός των οργάνων, στη διοικητική επιτροπή και στον πρόεδρο. Ποτέ δεν ανέφερα τις διαφωνίες μου δημοσίως. Να όμως που φτάσαμε σε ένα δύσκολο σημείο, αφού αν και θα έπρεπε να ασχολούμαστε το μέλλον ενός θεσμού που έχει τρομακτικές δυνατότητες, εμείς ασχολούμαστε με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο.

ΕΡ: Δηλαδή, εσείς οι τέσσερις που διαφωνείτε δεν ασχολείστε με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος;

ΑΠ: Εμένα διόλου δε μ’ ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος αλλά το τι θα κάνει.

ΕΡ: Αληθεύει ότι δημιουργήσατε τη δική σας ομάδα κι ετοιμάζετε τον δικό σας υποψήφιο πρόεδρο;

ΑΠ: Μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω. Ξεκαθαρίζω ότι μ’ ενδιαφέρει να ανήκω σε ένα σχήμα που δε θα ασχολείται με τον υποψήφιο πρόεδρο. Εάν δεν το εξασφαλίσουμε αυτό, τότε καλύτερα να μείνουμε στα σπίτια μας. Εξάλλου, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το πρόσωπο του προέδρου.

ΕΡ: Τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Εσείς οι τέσσερις διαφωνούντες αποτελείτε μια άλλη ομάδα;

ΑΠ: Εγώ συζητώ με όλους και με μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Δεν είμαστε εχθροί αλλά φίλοι.

ΕΡ: Προβλέπετε ότι θα υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι;

ΑΠ: Αυτό είναι απολύτως σίγουρο. Από τη στιγμή που το τοπίο παραμένει θολό τότε θα αναδυθούν οι φιλοδοξίες πολλών ανθρώπων, οι οποίοι θα θελήσουν να είναι οι επόμενοι πρόεδροι. Έστω κι αν το σημαντικό δεν είναι η προεδρική καρέκλα αλλά το μέλλον του θεσμού. Βάσει νέου νομοσχεδίου, οι συνθήκες λειτουργίας των Επιμελητηρίων θα αλλάξουν. Για παράδειγμα, η διοίκηση δε θα μπορεί να δίνει αδιακρίτως χρήματα πάνω από κάποιο ποσό. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ασυμβίβαστο για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε επίπεδο αναθέσεως έργων. Δηλαδή, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δε θα πρέπει να έχουν το ελεύθερο της απευθείας  ανάληψης έργων. Έτσι, θα αποδειχθεί ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λειτουργία και τη δράση του Επιμελητηρίου και ποιοι στοχεύουν αποκλειστικά στις καρέκλες και τα αξιώματα.

ΕΡ: Δηλαδή εννοείτε ότι κάποιοι ασχολήθηκαν με το Επιμελητήριο αποκλειστικά για να εξασφαλίζουν αναθέσεις έργων;

ΑΠ: Βεβαίως. Ας ανατρέξουμε στο παρελθόν κι ας εξετάσουμε ποιοι είχαν απολαβές. Μπορεί οι αναθέσεις να ήταν νόμιμες αλλά δεν ηθικές. Αυτή η στρεβλή πρακτική ωστόσο θα πρέπει να αλλάξει.

ΕΡ: Εσείς διαφωνούσατε με τις απευθείας αναθέσεις έργων;

ΑΠ: Μέχρι κάποια περίοδο και προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα ψήφιζα τις αναθέσεις. Έφτασε όμως κάποια στιγμή που διαχώρισα πλέον τη θέση μου.

ΕΡ: Πέρα από τις εσωτερικές απευθείας αναθέσεις δε δίνονταν δουλειές και σε άλλους επαγγελματίες της Καβάλας;

ΑΠ: Επειδή ακούγονταν κάποιες γκρίνιες γίνονταν προσπάθειες ώστε να ανοίξει η διαδικασία.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι έχει ευθύνες ο κ. Τσατσούλης για το γεγονός ότι από την αρχική συμπαγή ομάδα του σήμερα προκύπτουν δύο ενδιαφερόμενοι για την ίδια προεδρική θέση, ενώ τέσσερα άτομα βρίσκονται εκτός ομάδας;

ΑΠ: Φυσικά και έχει ευθύνες. Μάλιστα, το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος σε προσωπικές συζητήσεις για το γεγονός ότι σήμερα δεν υφίσταται καν ομάδα. Μετά την παρέλευση του πρώτου χρόνου της τελευταίας θητείας άρχισαν να εμφανίζονται τα εσωτερικά προβλήματα τα οποία μεγεθυνθήκανε και πλέον είναι τεράστια κι αξεπέραστα.

 

Προηγούμενο άρθρο

Βάζουν POS οι δικηγόροι του Νομού Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Ο Χ. Τσοχαταρίδης για τη λειψυδρία σε Π. Καβάλα και Κορυφές