Από τις αρχές του μήνα ο Γρηγόρης Αποστολίδης είναι επικεφαλής συνδικαλιστικού οργάνου της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, για την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Ενεργός καθημερινά και στην Καβάλα και σε κεντρικό επίπεδο. Πάντα ενημερωμένος. Ασκεί κριτική στο κράτος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τα ειδικά τοπικά θέματα, επαναλαμβάνει ότι η νέα πιάτσα στο Δ. Κήπο πρέπει να ετοιμαστεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν.
Η συνέντευξη
Ερ: Πείτε μας τα νέα που υπάρχουν για τους οδηγούς, για τους ιδιοκτήτες ταξί;
Απ: Στις 17 Νοεμβρίου έγιναν στην Αθήνα οι εκλογές στην ομοσπονδία μας για το νέο διοικητικό συμβούλιο και προεδρείο. Εκεί υπήρχε μία ακόμη διαδικασία. Αυτή για το διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου εξελέγην στο διοικητικό συμβούλιο. Στη συνέχεια και στις 4 Δεκεμβρίου ήρθαμε σε σώμα και εκεί εκλέχθηκα πρόεδρος. Βέβαια όλοι μαζί κάνουμε την ίδια δουλειά, απλά σύμφωνα με το καταστατικό είναι κάποιοι τίτλοι, κάποια όργανα και στην περιφέρεια που πρέπει να υπάρχουν.
Ερ: Πως είστε από φορολογικής πλευράς οι ιδιοκτήτες ταξί;
Απ: Είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας της ομοσπονδίας μας αλλά και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών συνολικά. Το φορολογικό σύστημα έτσι όπως έγινε από πέρσι, είναι εξουθενωτικό. Προσπαθούμε όλοι οι κλάδοι για να αλλάξει και έχουμε κάνει σαν ομοσπονδία προσφυγή από πέρσι στον Άρειο Πάγο. Για να κριθεί αντισυνταγματική αυτή η διάταξη της οριζόντιας φορολόγησης των επαγγελματιών. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της προσφυγής.
Ερ: Λέει το κράτος ότι θα το «μαλακώσει», θα το αλλάξει λίγο.
Απ: Απ’ ότι ακούω και απ` ότι μαθαίνω από τα κέντρα της εξουσίας κάτω στην Αθήνα, νομίζω πως όλα αυτά που ακούγονται είναι λόγια. Λένε ότι θα καταργηθούν οι τριετίες που μας έβαλαν ενώ το δικό μας το αίτημα ήταν από πέρσι που βγήκε το νομοσχέδιο να μην υπάρχουν. Ακόμη και να γίνει διόρθωση, θα είναι μικρή και ασήμαντη. Το θέμα είναι ότι είναι άδικο για τους περισσότερους .
Ερ: Τι πληρώνετε με το καινούργιο τρόπο φορολόγησης; Τι πληρώνατε πριν;
Απ: Πέραν του τέλους που πληρώναμε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και ήταν στάνταρ 750 ευρώ και την τελευταία χρονιά έγινε 350 ευρώ, πληρώναμε γύρω στα 1.500, 1.400, 1.300 ή 2.000 ευρώ. Ανάλογα με τον τζίρο που έκανε ο καθένας μας από την ταμειακή μηχανή. Όταν βγήκε το φορολογικό σύστημα το καινούργιο, όλοι το λιγότερο που πληρώσαμε ήταν από 2.500 ευρώ έως 4.000 ευρώ. Το κάθε ταξί σε όλη την Ελλάδα.
Ερ: Το κράτος λέει ότι τώρα με αυτόν τον τρόπο όλα είναι πιο τίμια.
Απ: Το κράτος αυτή είναι η δουλειά του που πρέπει να κάνει. Ο αντίπαλος της κοινωνίας δεν είναι κανένας άλλος παρά μόνο το κράτος! Αυτό το λέω μετά λύπης μου. Εκεί που κάθεται, σκέφτεται πως θα βάλει χέρι στους μικρούς. Πως θα πιάσει έναν καστανά, μια γιαγιά που πλέκει τερλίκια για να μπορέσει να ζήσει τα εγγόνια της κτλ. Αφήνει τους μεγάλους, τις τράπεζες και όλους τους εφοπλιστές στο απυρόβλητο. Όταν δεν μπορείς κάτι να κάνεις από δική σου αδυναμία και ανικανότητα, μην τη μεταβιβάζεις στους άλλους. Με τους λεγόμενους «κοινωνικούς αυτοματισμούς». Μας διαφημίζανε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ξαφνικά γυρίσαμε στα τεκμήρια!
Ερ: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε οι ιδιοκτήτες ταξί στο Δήμαρχο για την πιάτσα που περιμένουμε μπροστά από το Δημοτικό Κήπο;
Απ: Κάνουμε υπομονή. Εύχομαι ο Δήμαρχος να κρατήσει το λόγο του. Δεν μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε κάτι, βλέπουμε ότι ο κήπος έχει γίνει ένα γιαπί. Ένα εργοτάξιο. Δεν μπορείς ούτε καν να προχωρήσεις ως πεζός σε τμήμα του, είναι περιφραγμένος.Γίνονται έργα ύδρευσης μπροστά στο Σοκολατοποιείο. Όσο το δυνατό πιο γρήγορα πρέπει να γίνει η πιάτσα. Να μπορέσουμε και εμείς να βρούμε το σπίτι μας. Να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, γιατί ο κόσμος καθημερινά διαμαρτύρεται σε πολύ έντονο βαθμό. Ήταν μια παλιά και εξυπηρετική πιάτσα στην πλατεία Καπνεργάτη, θα έλεγα κομβική. Ο κόσμος διαμαρτύρεται σε μεγάλο βαθμό και το αντιλαμβανόμαστε μιλώντας μαζί του.