Προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 σκοπεύει να κάνει ο Δήμος Καβάλας ώστε να επανέλθει η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μείωση τελών στα καταστήματα της αγοράς του Αγίου Νικολάου.
Αυτό ζητά να γίνει άμεσα ο Εμπορικός σύλλογος δια του προέδρου του κ. Γιάννη Κελγιώργη. Ο κ. Κελγιώργης εξηγεί ποια πράγματα δεν έγιναν σωστά από τον Δήμο ώστε η απόφαση να παρθεί σε σωστό χρόνο και να μην ακυρωθεί.
Η συνέντευξη Γιάννη Κελγιώργη
Ερ: Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -που τελικά ακυρώθηκε- για τα καταστήματα του Αγίου Νικολάου, ήταν απαλλαγή των δημοτικών τελών και όχι μείωση;
Απ: Ήταν έκπτωση κατά 95%. Υπήρχε μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Ιουλίου. Μετά από τη δεύτερη επιστολή που έχει κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος προς το Δήμο Καβάλας. Ζητήσαμε αρκετά πράγματα εκείνη την εποχή εκτός από το συγκεκριμένο θέμα. Ζητήσαμε μείωση για τα τέλη ύδρευσης, για τα ανταποδοτικά τέλη κτλ. Όχι μόνο για τα τέλη κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων ή για τα εμπορεύματα που βγάζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις εντός των πεζοδρομίων στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Η αρμόδια λοιπόν υπηρεσία του Δήμου ζήτησε να πάρει την έγκριση της Αποκεντρωμένης πριν προβεί σε αυτή τη μείωση. Όπως είθισται. Η Αποκεντρωμένη στη συνέχεια ζήτησε και ρώτησε αν η αρμόδια οικονομική επιτροπή του Δήμου έχει προβλέψει αντίστοιχη μείωση των εξόδων στον προϋπολογισμό. Γιατί αυτά τα δυο πρέπει να είναι ισοσκελισμένα. Όταν μειώνονται τα έσοδα, πρέπει να μειωθούν και τα έξοδα. Από εκεί και πέρα η οικονομοτεχνική μελέτη αυτή, η οποία θα προέβλεπε μείωση των εξόδων, δεν έγινε ποτέ. Η Αποκεντρωμένη λοιπόν μη έχοντας στη διάθεση της αυτά τα στοιχεία που πρέπει, απέρριψε το αίτημα του Δήμου για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων όπως περιέγραψα. Δεύτερος λόγος ότι στην κανονιστική πράξη δεν μπορεί να υπάρχει αναδρομική ισχύ. Γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή έπρεπε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την πρώτη επιστολή που έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος στις 9 Φεβρουαρίου. Αν δεν μπορούσε να τη φέρει το Φεβρουάριο, να την έφερνε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Αν γινόταν αυτό δεν θα μιλούσαμε σήμερα για αναδρομική ισχύ καθώς θα ήμασταν εντός των ημερομηνιών. Δεν έγινε η αλληλογραφία που έπρεπε, δεν έγινε η οικονομική μελέτη όπως σας είπα. Δε στάλθηκε ποτέ και έτσι η απόφαση απορρίφτηκε.
Ερ: Ο Δήμος επί της ακύρωσης θα πάει στην επιτροπή του άρθρου 152. Με προσφυγή που θα καταθέσει. Είναι δύσκολο να πετύχει κάτι…
Απ: Η προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 είναι πλέον μονόδρομος. Πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί αυτό το έργο στον Άγιο Νικόλαο τελειώνει στις 20/11 μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε. Άρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε πρέπει ο Δήμος και η Νομική Υπηρεσία που θα προσφύγει στην επιτροπή αυτή του άρθρου 152 να δράσουν άμεσα. Ή να γίνει μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να υπάρξει μια νέα απόφαση. Να προβλέψει για το νέο έτος αυτή τη μείωση των τελών. Για όλο το 2025. Έτσι πρέπει να γίνει, αυτή είναι η διαδικασία. Οι επαγγελματίες μάτωσαν και ματώνουν. Αυτό το βλέπουν καθημερινά όσοι μπαίνουν στον Άγιο Νικόλαο. Να θυμίσω τα παραδείγματα δρόμων οι οποίοι επί μήνες ήταν εργοτάξια με ορύγματα μπροστά στα καταστήματα.