Dark Mode Light Mode

Κριτική Βέρρου για τις μετακινήσεις του προσωπικού της «Αλληλεγγύης»

Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την Δευτέρα ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος μίλησε στην Πρωινή. Επιμένει στην κριτική και στις παρατηρήσεις του, αφού πρώτα έθεσε ως ερώτηση τα ίδια θέματα στη διάρκεια της συνεδρίασης, για τις μετακινήσεις προσωπικού της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» και φυσικά το θέμα των σχολικών καθαριστριών.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως μπορείτε να περιγράψετε τα δικά σας συμπεράσματα στο χθεσινό(προχθεσινό) δημοτικό συμβούλιο; 

Απ: Ήταν λογικό μιας και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ταυτόχρονα υπήρξαν πάρα πολλά ζητήματα που ανέκυψαν αυτό το διάστημα, αλλά και γιατί βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων μέσω πανδημίας, να υπάρξουν πάρα πολλά ερωτήματα προ ημερήσιας από τους 8 επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο. Βέβαια για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε στα τακτικά θέματα που έπρεπε να συζητήσουμε ότι οι εισηγήσεις ήτανε ελλιπείς και δημιουργούσαν θέματα. Ζητήματα και προβληματισμό. Αυτό αναγκάζει πάρα πολλές φορές συνολικά όχι μόνο τους επικεφαλής αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους να ζητάνε διευκρινήσεις και να βάζουν ερωτήματα ώστε στο τέλος να αποφασίζουν αν θα είναι θετικοί η αρνητικοί σε αυτά που συζητήθηκαν.

Ερ: Για τα θέματα των καθαριστριών και της καθαριότητας στα σχολεία έχετε πεισθεί ότι λύθηκε το πρόβλημα; Θα είναι καθαρά τα σχολεία από τη Δευτέρα που επαναλειτουργούν; Πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη;

Απ: Ένα από τα ερωτήματα που θέσαμε ως δημοτική παράταξη ήταν ότι αν ο συνολικός αριθμός που εγκρίθηκε από το υπουργείο εσωτερικών αλλά και ο χρόνος εργασίας τους (διότι είναι γνωστό ότι από τις 86 καθαρίστριες και καθαριστές οι 72 είναι με μερική απασχόληση δηλαδή τρίωρη απασχόληση και οι 14 μόνο είναι πλήρους εργασίας ενώ βέβαια να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν 16 εργαζόμενες και εργαζόμενοι μόνιμοι άρα στο σύνολο τους πάμε στους 102), αν αυτοί επαρκούν στην καθαριότητα και απολύμανση. Αυτό ήταν το ερώτημα μας.

Ερ: Έχετε σχηματίσει μια εικόνα ή λέτε να περιμένουμε;

Απ: Η λογική λέει πως σε συνθήκες κανονικότητας όπως ήταν μέχρι και πέρσι θα επαρκούσαν. Λόγω του ότι τώρα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, δηλαδή οι καθαριστές και καθαρίστριες δεν θα προσέρχονται στο τέλος της σχολικής εκπαίδευσης ώστε να κάνουν την καθαριότητα και να είναι έτοιμα την επόμενη μέρα, αλλά θα πρέπει να προσέρχονται από το πρώτο διάλλειμα της σχολικής εκπαίδευσης και να παρευρίσκονται εκεί σε όλη τη διάρκεια, πολλαπλασιάζεται η εργασία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και ρωτήσαμε τη διοίκηση, διότι έχει την πραγματική εικόνα και γνωρίζει πολύ καλά αν επαρκούν. Διότι αν δεν επαρκούν θα έπρεπε ήδη από τη μεριά της η διοίκηση να επέμβει. Ποια είναι η κίνηση αυτή; Η διοίκηση να ζητήσει επιπλέον προσωπικό από το υπουργείο διότι το θέμα του καθαρισμού αλλά και της αμοιβής των καθαριστριών και των καθαριστών είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης και του κράτους. Πολύ απλά οι Δήμοι ανέλαβαν πράγματα για μια ακόμη φορά τα οποία δεν θα έπρεπε να αναλάβουν κατά την άποψη μου. Ανέλαβαν να κάνουν τη διαδικασία της επιλογής όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια.

Ερ: Λέτε ότι ήδη ο Δήμος θα έπρεπε να είχε τρέξει το σενάριο ενίσχυσης, αν δεν φτάνουν να βρει τρόπο να πάρει παραπάνω και όχι τελευταία ώρα.

Απ: Η λογική που λειτουργούσε η προηγούμενη διοίκηση και θέλουν και σήμερα να λειτουργήσουν κάποιες από τις δημοτικές παρατάξεις, δηλαδή αν δεν επαρκούν βάζουμε από τα χρήματα του Δήμου και ενισχύουμε είτε αυξάνοντας τις ώρες, είτε παίρνοντας επιπλέον προσωπικό. Όχι δεν θα επωμιστούμε και άλλες υποχρεώσεις και άλλα οικονομικά βάρη από αυτά τα οποία δεν είναι υποχρέωση μας, διότι ξεκάθαρα λέει το σύνταγμα ότι όποιες αρμοδιότητες μεταφέρονται που δεν έχει μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα στους Δήμους, μεταφέρονται και με τους ανάλογους νόμους. Από το 2011 μέχρι και το 2016 υπήρξαν τόσες μεγάλες περικοπές από χρήματα που οφείλει να αποδώσει το κράτος για αρμοδιότητες τις οποίες περιέκοψαν τότε λόγων την μνημονίων που φτάνει περισσότερο από 65%.

Ερ: Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν το ερώτημα, γιατί τόσες ανακατατάξεις στη δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη στο προσωπικό. Έχετε καταλάβει με τις απαντήσεις που πήρατε χθες τι ακριβώς συνέβη; Καλυφθήκατε από τις απαντήσεις;

Απ: Δυστυχώς όχι. Δε θα το βάζαμε το ερώτημα αν μαθαίναμε ότι ο αριθμός των μετακινήσεων είναι ελάχιστος, μικρός, δηλαδή 2-3-4. Έτσι όπως απάντησε ο κ. Ξουλόγης είπε ότι ένας από τους λόγους που κάναμε τις μετακινήσεις, ήταν γιατί μελλοντικά κάποιοι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης. Αυτό τι σημαίνει;

Δεν αποχωρούνε όλοι. Δεν αποχωρούνε το 90% και πάνω που γίνονται οι μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις γίνονται στο 90% και επιπλέον προσωπικού τόσο στο «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και των εργαζομένων των ΚΑΠΗ. Θα καταλαβαίναμε αν κάνανε 2-3-4 μετακινήσεις, ενδεχομένως γιατί διαπιστώσανε ως διοίκηση ότι πρέπει να ενισχυθούν κάποια ΚΑΠΗ σε άλλες περιοχές λόγω έλλειψης προσωπικού, λόγω το ότι οι ωφελούμενοι πολίτες είναι περισσότεροι, θα το κατανοούσαμε. Αλλά το να κάνεις μια συνολική μετακίνηση όλων των εργαζομένων και μάλιστα να λες ότι αυτό το κάνεις για τις καλύτερες υπηρεσίες μα όλοι ξέρουμε, κοινή λογική θέλει, δεν θέλει τίποτα άλλο.

Οι εργαζόμενοι όπου και να πάνε και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, όπου να τους ζητηθεί θα κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και θα συνεχίσουν να αμείβονται, αυτοί όμως που θα χάσουνε από αυτές τις συνολικές μετακινήσεις και αυτοί που θα ζημιωθούν θα είναι οι πολίτες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν μέσα από αυτές τις υπηρεσίες. Αυτή η εκτίμηση μας θα επιβεβαιωθεί πολύ γρήγορα. Είναι λογικό να φεύγει ένας εργαζόμενος από το «Βοήθεια στο Σπίτι», που επισκέπτεται ας πούμε στην περιοχή του Βύρωνα 20 πολίτες και πρέπει να τους παρέχει τις υπηρεσίες και τον γνωρίζουν οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια; Ο νέος εργαζόμενος μέχρι να μάθει τους νέους ωφελούμενους με τα προβλήματα τους, με τις ιδιαιτερότητες τους, όπως και οι ίδιοι οι πολίτες μέχρι να εμπιστευθούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους που μπαίνουν στα σπίτια τους ενώ είναι μοναχικοί άνθρωποι, θα περάσει πολύ καιρός. Άρα ποιος χάνει από αυτή την ιστορία; Έχω την εκτίμηση και θα σας πω ευθέως ότι οι μετακινήσεις γίνανε για να ικανοποιηθούν δυο – τρία αιτήματα από κάποιους εργαζόμενους.

Ερ: Δίκαια αιτήματα ή όχι;

Απ: Κατά την εκτίμηση μου, όχι.

 

Προηγούμενο άρθρο

Απαισιόδοξες για τον καθαρισμό των σχολείων οι καθαρίστριες

Επόμενο άρθρο

Δεν είναι σίγουρη η Μεγάλη Λέσχη για έδρα του Σκακιστικού Ομίλου