Dark Mode Light Mode
Το έστρωσε στο Βουνοχώρι (video)
Κυριακή 29/12 με την «Καθημερινή»: πρωτοχρονιάτικος «Γαστρονόμος», «Οι Τόποι μας: Καβάλα»
Επιτυχημένη και φέτος η δράση-θεσμός «Χριστούγεννα για όλους» (φωτογραφίες)

Κυριακή 29/12 με την «Καθημερινή»: πρωτοχρονιάτικος «Γαστρονόμος», «Οι Τόποι μας: Καβάλα»

Με τον πρωτοχρονιάτικο «Γαστρονόμο» ελληνικές βασιλόπιτες: θρυλικές συνταγές από όλη την Ελλάδα αλλά και την Πόλη, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κύπρο. Ακόμη, ρεβεγιόν α λα ιταλικά, εύκολα γιορτινά γλυκά δια χειρός Μακρυνιώτη και τα καλύτερα προϊόντα της χρονιάς.

Μαζί, «Οι Τόποι μας». Ταξιδεύουμε στην Ανατολική Μακεδονία, στην Καβάλα της θάλασσας και του Παγγαίου. Οι μνήμες και οι γεύσεις της πόλης, ο πολιτισμός, η φύση και η ζωή σε μια συλλεκτική έκδοση 260 σελίδων.

Και στο «Κ» αυτής της Κυριακής, τι στόχους έχουμε για τη νέα χρονιά; Το «Κ» έκανε μια σειρά ρεπορτάζ για τα συχνότερα new years’s resolutions και προτείνει λύσεις για λιγότερο στρες, περισσότερη ποιότητα στη ζωή μας, καλύτερη διατροφή και άλλα πολλά.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! Στον πρωτοχρονιάτικο Γαστρονόμο ετοιμαζόμαστε για ρεβεγιόν! Την Κυριακή 29/12 με την «Καθημερινή» Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 29 Δεκεμβρίου, μας περιμένουν 65 λαχταριστές ιδέες και συνταγές για το γιορτινό τραπέζι.

Κυριακή 29/12 με την «Καθημερινή»: πρωτοχρονιάτικος «Γαστρονόμος», «Οι Τόποι μας: Καβάλα», «Κ»-1

Για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, βεγγερίζουμε α λα ιταλικά οργανώνοντας ένα πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με τα εμβληματικότερα και γιορτινότερα πιάτα της αγαπημένης μας γειτόνισσας: το περίφημο vitello tonnato,η pizza bianca και το μοσχάρι braciole συναντούν τις δεκάδες ιδέες για antipasti και μπρουσκέτες, τα ραβιόλια με κολοκύθα και το ιταλικό ραγού με τα λαζάνια.

Για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, τη βασιλόπιτα, φέτος έχουμε τη μεγαλύτερη καταγραφή από ελληνικές βασιλόπιτες, μια αληθινά σπάνια συλλογή! Δεκατέσσερις παραδοσιακές βασιλόπιτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και από την Πόλη, τη Σμύρνη και την Καππαδοκία!

Και όχι μόνο γλυκές, αλλά και αλμυρές βασιλόπιτες που συνήθιζαν και συνηθίζουν ακόμα σε πολλά μέρη. Έχουμε πίτες αλμυρές από το Πήλιο, τη Λάρισα ή τον Έβρο και πίτες γλυκές από τα Άγραφα, τα Φάρασα Καππαδοκίας και το Νυμφαίο της Φλώρινας.

Φτιάχνουμε την αχαϊκή μπουγάτσα και την πολίτικη σαν τσουρέκι, τον ποντιακό πουρμά και την πίτα του Αη Βασίλη της Κύπρου, την αστική μουσελίνα του Ηρακλείου αλλά και την γλυκάλμυρη της Αγιάσου. Εσείς, ποια θα επιλέξετε για να βάλετε το φλουρί;

Για τις γιορτινές μέρες που έρχονται, αλλά και για τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, καλούμε φίλους στο σπίτι και ετοιμάζουμε ζεστά ποτά και ροφήματα. Σερβίρουμε από ελληνικό καφέ με κανέλα και κακουλέ και καυτό σαλέπι με πορτοκάλι και μπαχαρικά, μέχρι  αυθεντικό eggnog, τολμηρά πικάντικη ζεστή σοκολάτα με τσίλι, θερμαντικό τσάι masala και εορταστικό ζεστό punch με καραμέλα και σταφίδες!

Γλυκαίνουμε τον νέο χρόνο με τα εμπνευσμένα αλλά και πανεύκολα γλυκά του ζαχαροπλάστη Δημήτρη Μακρυνιώτη, νόστιμα και εντυπωσιακά, που θα σερβίρουμε στο ρεβεγιόν ή θα κεράσουμε τους φίλους μας στις γιορτινές τους επισκέψεις.

Και φυσικά, 26 πανεύκολες συνταγές για κάθε ημέρα, με τα καλύτερα εποχικά υλικά του Ιανουαρίου, για να μην πελαγώνουμε καθημερινά με το αιώνιο ερώτημα «τι να μαγειρέψω σήμερα»;

Ένα μεγάλο ρεπορτάζ από τα 17α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου

Ακόμα, σε αυτό το τεύχος ένα πλήρες ρεπορτάζ από τα φετινά Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου που ήταν αφιερωμένα σε κυκλαδίτες παραγωγούς που με τον ιδρώτα τους κρατούν όρθια τα τελευταία οχυρά της κυκλαδίτικης γαστρονομίας.

Μαθαίνουμε τις ιστορίες των βραβευμένων, δοκιμάζουμε τα σπάνια προϊόντα που παράγουν και σταχυολογούμε τις πιο συγκινητικές στιγμές από τη βράβευση στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στη Σύρο. Ένα γευστικό ταξίδι στις Κυκλάδες μέσα από 116 σελίδες. Ο πρωτοχρονιάτικος Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή».

«Οι Τόποι μας: Καβάλα» – Την Κυριακή 29/12 με την  «Καθημερινή»

Κυριακή 29/12 με την «Καθημερινή»: πρωτοχρονιάτικος «Γαστρονόμος», «Οι Τόποι μας: Καβάλα», «Κ»-2

Νεάπολη, Χριστούπολη, Καβάλα. Στην πάλαι ποτέ «Μέκκα του καπνού», τη γοητευτική θαλασσινή της Ανατολικής Μακεδονίας ταξιδεύει ο δέκατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας». Από το χρυσοφόρο Παγγαίο στις λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής και από την πεδιάδα των Φιλίππων στον εύφορο κάμπο της Χρυσούπολης, μας αποκαλύπτεται μια ακόμη από τις ιδιαίτερες πατρίδες μας, η πόλη-λιμάνι του βορρά με τη μακρά και ταραγμένη διαδρομή στον χρόνο αλλά και τις ανεξάντλητες δυνατότητες στο παρόν.

Το συναρπαστικό αφήγημα του καπνού, του καβαλιώτικου «χρυσού» που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον τόπο και ο αρχιτεκτονικός πλούτος των δεκάδων διατηρητέων καπναποθηκών που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Η χερσόνησος της Παναγίας, ένα νησί μέσα στην πόλη, που διατηρεί την αύρα παλιάς συνοικίας και μας συστήνεται με τη ματιά του «Χειμερινού Κολυμβητή» Αργύρη Μπακιρτζή, ο οποίος την αγάπησε και την επέλεξε ως τόπο κατοικίας του.

Τα εμβληματικά τοπόσημα: Ιμαρέτ, Φρούριο, Οικία Μοχάμεντ Άλι, τζαμί Χαλίλ μπέη, Παλαιό Υδραγωγείο. Οι μουσικοί, οι σκακιστές, οι street artists, οι ζωγράφοι, οι φωτογράφοι, οι ανήσυχοι άνθρωποι που μετατρέπουν την Καβάλα σε σταυροδρόμι συνεργειών.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων, οι σταθμοί, τα ορόσημα και οι πρωταγωνιστές του δεύτερου μεγαλύτερου και μακροβιότερου στο είδος του πολιτιστικού θεσμού στη χώρα. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της ανθρωπότητας.

Το Παγγαίο με τις όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, τα υπέροχα χωριά και τα σπουδαία προϊόντα, ένα βουνό-προορισμός που φέρνει στο προσκήνιο την εξερεύνηση, την επαφή με τη φύση, τη ζωή και τη κοινωνία.

Οι προσφυγικές μνήμες, τα κειμήλια, οι ιστορίες. Οι γεύσεις της γης και της θάλασσας, τα μοναδικά κρασιά. Οι ψαράδες του Θρακικού πελάγους και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, σταθερός σύμμαχος για την προστασία του επαγγέλματός τους αλλά και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Οι κινήσεις εξωστρέφειας και οι αναπτυξιακοί παίκτες της περιοχής, που θέτουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Η Καβάλα του χθες και του σήμερα σε μια συλλεκτική έκδοση 260 σελίδων. Καβάλα. Ο δέκατος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» κυκλοφορεί την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή».

Προηγούμενο άρθρο

Το έστρωσε στο Βουνοχώρι (video)

Επόμενο άρθρο

Επιτυχημένη και φέτος η δράση-θεσμός «Χριστούγεννα για όλους» (φωτογραφίες)