Ιανουάριος 31, 2025
Ένα δεύτερο πανεθνικό μποϊκοτάζ των καταναλωτών ξεκίνησε στην Κροατία την Πέμπτη, με τους πολίτες να καλούνται να απέχουν από τις αγορές σε τρεις αλυσίδες και από την αγορά τριών προϊόντων refrain from shopping at three chains and from purchasing three products για μια εβδομάδα.
Το κίνημα, υπό την ηγεσία της πλατφόρμας Halo, inspektore, κάλεσε επίσης σε μονοήμερο ολοκληρωτικό μποϊκοτάζ όλων των αγορών την Παρασκευή—τόσο στα καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών.
Την περασμένη Παρασκευή, οι άνθρωποι σε όλη την Κροατία μποϊκόταραν για πρώτη φορά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης και είχε αυτό είχε ένα αξιοσημείωτο αντίκτυπο: ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατά 44% και η συνολική αξία πωλήσεων μειώθηκε κατά 53%.
Τώρα με το μποϊκοτάζ που ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα για να συμπεριλάβει ορισμένες αλυσίδες και προϊόντα, αυτό ήταν μια απάντηση τόσο από τους λιανοπωλητές όσο και από την κυβέρνηση. Οι λιανοπωλητές ανταποκρίνονται στην πίεση των καταναλωτών.
Ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για τις υψηλές τιμές, οι μεγάλοι λιανοπωλητές ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών. Η Kaufland Croatia αποκάλυψε ότι θα μειώσει τις κανονικές τιμές σε περισσότερα από 1.000 προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.
Ο λιανοπωλητής τόνισε τη δέσμευσή του να κάνει τα βασικά αγαθά πιο προσιτά, δηλώνοντας ότι οι εβδομαδιαίες προσφορές του καλύπτουν ήδη περισσότερα από 1.800 είδη, 24sata ανέφερε. Η Konzum, μια άλλη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αντέδρασε επίσης επενδύοντας επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ στη μείωση και το πάγωμα των τιμών σε 250 εγχώρια προϊόντα που δεν καλύπτονται από κυβερνητικούς ελέγχους τιμών.
Τα καταστήματα σε όλη τη χώρα ήταν ήσυχα κατά τη διάρκεια του μποϊκοτάζ. Η κυβέρνηση επεκτείνει τη λίστα ελέγχου τιμών. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Κροατίας παρουσίασε μια διευρυμένη λίστα με 70 βασικά προϊόντα expanded list of 70 essential products με περιορισμένες τιμές, σε σχέση με τις προηγούμενες 30.
Η νέα λίστα περιλαμβάνει βασικά είδη όπως ψωμί, ζυμαρικά, κονσέρβες, γαλακτοκομικά προϊόντα και αλλαντικά. Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη Παρασκευή, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές επτά ημέρες να προσαρμόσουν τις τιμές τους.
Ο Josip Kelemen, ένας σύμβουλος για το Halo, inspektore, κάλεσε τους καταναλωτές να επεκτείνουν το μποϊκοτάζ πέρα από τα σούπερ μάρκετ, προτρέποντάς τους να αποφύγουν τις δαπάνες σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίες παράδοσης, βενζινάδικα, καφετέριες και εστιατόρια.
Ενθάρρυνε επίσης ξένους εργαζόμενους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν, τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι να επιτεθούν στους λιανοπωλητές αλλά να τονιστεί η μη βιώσιμη άνοδος των τιμών. Με το μποϊκοτάζ να κερδίζει έλξη και τους λιανοπωλητές να ανταποκρίνονται, μένει να δούμε πώς αυτή η κίνηση-κίνημα θα επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τιμολόγησης στην Κροατία.
Μιχάλης ‘Μίκε’ Μαυρόπουλος croatiaweek