Ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης επανέρχεται στην αυτοδιοίκηση.
Τούτη την φορά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας με το συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη. Ο πρώην Δήμαρχος Φιλίππων έχει ήδη εμπλακεί στην απαραίτητη προεκλογική δραστηριότητα. Με προτεραιότητα όπως εξηγεί το συνδυασμό. Την ομάδα των υποψηφίων της ΠΕ Καβάλας.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως πάει ο προεκλογικός αγώνας; Ασχολούνται οι πολίτες; Ακούνε τις προτάσεις σας;
Απ: Η αλήθεια είναι ότι η δική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να βρεθούμε σε κάθε γωνιά του νομού Καβάλας. Να περάσουμε το μήνυμα, τις προθέσεις, το πρόγραμμα του δικού μας συνδυασμού. Από εκεί και πέρα οι προβλέψεις νομίζω ότι περιττεύουν. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα το δούμε τον Οκτώβριο. Δε θέλω να πω κάτι παραπάνω.
Ερ: Ο κόσμος τι λέει;
Απ: Ο κόσμος συζητάει, τον κόσμο τον ενδιαφέρει. Οι εκλογές τον ενδιαφέρουν, είτε αυτές είναι Δημοτικές εκλογές, είτε είναι Περιφερειακές. Εγώ δε βλέπω ένα κλίμα που ο κόσμος δε δείχνει το ενδιαφέρον του. Όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται αυτό περισσότερο έντονο. Υπάρχει μια θετική ανταπόκριση, ανεξάρτητα με το ποιοι είμαστε και πως πολιτευόμαστε. Νομίζω ότι το κλίμα είναι θετικό.
Ερ: Είναι δηλαδή τοπικές εκλογές όπως παλιά;
Απ: Είναι τοπικές εκλογές, όμως οι εποχές αλλάζουν, το ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Δεν παύει να υπάρχει το ενδιαφέρον. Δε θέλω να συγκρίνω τη σημερινή εποχή με άλλες εποχές. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες, διαφορετικές οι κατευθύνσεις, ακόμη και τα θέλω της κοινωνίας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό διαφοροποιεί της εκλογές που έρχονται με τις προηγούμενες. Υπάρχει όμως σίγουρα το στοιχείο του ενδιαφέροντος.
Ερ: Γιατί να αλλάξουμε διοίκηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και γιατί να αλλάξουμε και χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες;
Απ: Γιατί να μείνει η συγκεκριμένη, η σημερινή διοίκηση; Ένα στοιχείο που με προκάλεσε να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές και αποτελεί πρόκληση για μένα, είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει καταφέρει ακόμη να αγγίξει την κοινωνία. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να δείξει τη χρησιμότητα της, να κάνει αισθητή την παρουσία της στη καθημερινότητα του πολίτη και να αντιληφθεί ο πολίτης ότι πέρα από το Δήμο και την κρατική διοίκηση, υπάρχει ένας θεσμός που είναι ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος πραγματικά έχει ρόλο και επηρεάζει την καθημερινότητα μου, επηρεάζει τη ζωή του, επηρεάζει το μέλλον. Δίνει στοιχεία, δίνει δυνατότητες, δίνει ευκαιρίες. Όλα αυτά δεν έχουν γίνει αντιληπτά από την κοινωνία. Για μας αποτελούν έναν πειρασμό. Θα ήθελα πάρα πολύ να έχουμε ένα προεκλογικό αγώνα, ο οποίος θα βασίζεται σε διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα προεκλογικά μας προγράμματα, το έργο, την παρουσία μας. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο από την Περιφέρεια. Δεν είναι εμφανές το έργο, ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί την παρουσία της Περιφέρειας. Αυτό φαίνεται στην ανταπόκριση και στο ενδιαφέρον του κόσμου που υπάρχει.
Ερ: Μας λέτε ότι κατά τη γνώμη σας, η αποτυχία της διοίκησης επηρέασε και την απήχηση του θεσμού στο εκλογικό σώμα. Στους πολίτες, στην κοινωνία.
Απ: Οι άνθρωποι που υπηρετούν κάποια θέση, είναι λογικό να επηρεάζουνε και την εικόνα που έχει αυτή η θέση προς την κοινωνία. Το κριτήριο που κατέχουν αυτές τις θέσεις, δεν είναι η προσφορά προς την κοινωνία. Αυτό έχει αναδειχθεί. Εάν δείτε λοιπόν την πολιτική τους συμπεριφορά θα αντιληφθείτε ότι περισσότερο κινηθήκανε με βάση να υπηρετήσουν το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της κοινωνίας. Εγώ δε μπορώ να δεχτώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στελέχη, τα οποία δραστηριοποιούνται πολιτικά και οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές καταδίκαζαν τον κ. Μέτιο. Συμμετείχαν σε άλλα ψηφοδέλτια και σήμερα κατέχουν θέση Αντιπεριφερειάρχη στο συνδυασμό και στη διοίκηση του κ. Μέτιου! Πως μπορώ εγώ να πιστέψω ανθρώπους, πως μπορεί η κοινωνία να εμπιστευτεί ανθρώπους οι οποίοι άλλα τους έλεγαν το 2019 και μεσούσης της θητείας βρεθήκανε να υπερασπίζονται άλλες θέσεις.
Ερ: Το 2019 λέγαμε ότι γίνονται τοπικές εκλογές με τον «Κλεισθένη» και ότι θα υπάρχουν συνεργασίες. Τελικά όσοι συνεργάστηκαν βρέθηκαν κατηγορούμενοι….
Απ: Πριν τις εκλογές του 2019 συζητούσαμε πολύ έντονα το πως θα λειτουργήσει ο «Κλεισθένης» με τη μειοψηφία. Με την απλή αναλογική, όπου ο πρώτος συνδυασμός δεν είχε την πλειοψηφία στο Περιφερειακό ή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ερώτημα ήταν πως θα μπορούσε να διοικήσει ένας εκλεγμένος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης που δεν θα είχε την πλειοψηφία. Η απάντηση είναι ότι υπήρχαν τρεις τρόποι. Ο ένας τρόπος και ο πιο ανήθικος κατά την άποψη μου, ο εν ενεργεία Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να στοχεύσει σε μεμονωμένα άτομα, αγνοώντας τις πολιτικές οντότητες του συνδυασμού τους. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να υπάρχει μια πολιτική συνεργασία με άλλους συνδυασμούς και ο τρίτος τρόπος ήταν να βγει ένας Περιφερειάρχης και να είχε το θάρρος και τη δύναμη να πει ότι ξέρετε εμένα επέλεξε η κοινωνία, έχω τη μειοψηφία αλλά με αυτή θα διοικήσω και ο διάλογος, η συζήτηση, οι συνεργασίες θα γίνουνε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο είναι το κυρίαρχο όργανο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Μέτιος δεν επέλεξε τις δυο προτάσεις οι οποίες οδηγούσαν σε πολιτικό διάλογο. Επέλεξε να στοχεύσει κατά την άποψη μου, ύπουλα σε στελέχη, να τους χρυσώσει, να τους πουλήσει τα οφέλη της συνεργασίας τους και να ανταποκριθούνε. Αυτό δεν είναι πολιτική συζήτηση, ούτε είναι πολιτικός διάλογος, ούτε είναι συνεργασία. Αυτό εντείνει τις κόντρες, τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό.
Ερ: Εσείς ήσασταν Δήμαρχος στο Δήμο Φιλίππων αλλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν και είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Πως το χειρίζεστε;
Απ: Προφανώς είναι διαφορετική εμπειρία. Είναι διαφορετικά πράγματα. Είναι άλλο να είσαι επικεφαλής ενός συνδυασμού και άλλο να είναι να βγεις στο κυνήγι του σταυρού. Αυτό το οποίο προέχει για μας και είναι εμφανές σ’ όλη μας την προεκλογική κίνηση μέχρι στιγμής είναι ότι κινούμαστε ομαδικά. Μας ενδιαφέρει η ομάδα, μας ενδιαφέρει ο συνδυασμός. Από εκεί και πέρα από όποια θέση μας κατατάξει η κοινωνία, θα είμαστε παρόντες στην προσπάθεια του συνδυασμού να πετύχει στο έργο του, στην περίπτωση που εκλεγεί και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει κιόλας. Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα πολυτελές, ένα πολύπλοκο, ένα πολύ όμορφο περιτύλιγμα για να παρουσιάσεις τις θέσεις σου, νομίζω ότι μπερδεύεις τον κόσμο. Απλές είναι οι θέσεις μας, απλές είναι οι συμπεριφορές μας. Είναι αυτές που επιζητά η κοινωνία και πιστεύω ότι κινούμαστε σε σωστό δρόμο, μ’ αυτήν τη συμπεριφορά.