Στη Νέα Καρβάλη δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα η κίνηση φορέων και πολιτών με την ονομασία «Περιβάλλον SOS». Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια φορείς του χωριού, πολίτες της Νέας Καρβάλης και της ευρύτερης περιοχής. Έχουν γίνει ήδη συναντήσεις τους – στο τέλος του προηγούμενου έτους- με τη Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη.
Το απόγευμα του Σαββάτου η Κίνηση Φορέων και Πολιτών οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση όπου τρεις επιστήμονες μίλησαν για τα θέματα της ρύπανσης γενικώς. Η αίθουσα του πολύκεντρου της Νέας Καρβάλης ήταν ασφυκτικά γεμάτη κόσμο, κυρίως πολίτες της Νέας Καρβάλης. Ήταν επίσης 20-30 εργαζόμενοι της ΒΦΛ (όχι από τους πρώην απολυμένους), εκπρόσωποι (στελέχη) της ΒΦΛ και των Πετρελαίων, υποψήφιοι των προσεχών εκλογών. Στην εκδήλωση δεν ήταν εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας (με εξαίρεση τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης) όπως δεν ήταν ο κ. Μαρκόπουλος ή εκπρόσωπος της Π.Ε. Καβάλας.
Από τις ομιλίες του Λάζαρου Βασιλειάδη, του Γιώργου Συλαίου και του Γιάννη Χατζηανέστη προέκυψαν οι ευθύνες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να κάνουν περισσότερα απ’ τα ελάχιστα που γίνονται ώστε η κατάσταση της γενικότερης ρύπανσης (όποια κι αν είναι αυτή) να βρίσκεται υπό στενότερη παρακολούθηση. Από τις εισηγήσεις ξεχώρισε αυτή του Λάζαρου Βασιλειάδη. Οι Συλαίος και Χατζηανέστης επικεντρώθηκαν στη θαλάσσια ρύπανση όπου με τα στοιχεία που ισχυρίστηκαν ότι διαθέτουν δεν κατέληξαν σε ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα. Μάλιστα ο κ. Συλλαίος μιλώντας για τη θαλάσσια ρύπανση επέρριψε ευθύνες στη ΔΕΥΑΚ για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Άσπρης Άμμου.
Στη διάρκεια της ομιλίας του Λάζαρου Βασιλειάδη τον ειρωνεύτηκαν μάλλον απρόκλητα εργαζόμενοι της ΒΦΛ. Ορισμένοι τον αμφισβήτησαν και τον χλεύασαν από τα πρώτα λεπτά της εισήγησης του με τρόπο απαράδεκτο. Συνέπεια αυτής της κακής τους αντίδρασης ήταν να δημιουργηθεί ένταση στην αίθουσα. Κάτοικοι του χωριού έδιωξαν τους εργαζόμενους της ΒΦΛ που δεν είχαν την υπομονή να ακούσουν τον ομιλητή. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αυτοί επανήλθαν στον χώρο της εκδήλωσης, αυτή την φορά είχαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά.
Ο Λάζαρος Βασιλειάδης επέμενε σε δύο σημεία: Στο ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης πιθανού ατυχήματος (ΣΑΤΑΜΕ) και στο ότι οι εταιρίες αναφέρονται για την ρύπανση που προκαλούν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ρυπογόνων Εκπομπών. Δηλαδή είπε ότι οι εταιρίες ξεπερνούν στη ρύπανση τα κατώτερα όρια όπως τα ορίζει η Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη το πιο πρόσφατο ΣΑΤΑΜΕ έχει ημερομηνία Απριλίου 2010 αλλά ενώ συντάχθηκε, δεν εγκρίθηκε ποτέ. Είπε ότι επόμενο ΣΑΤΑΜΕ δεν υπήρξε ποτέ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε αυτό του 2010 ο ίδιος είναι εκ των ορισθέντων εμπειρογνωμόνων που το παρακολουθούν αλλά μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζε το παραμικρό. Κατά τον κ. Βασιλειάδη οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης και της ευρύτερης περιοχής δεν γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ατυχήματος ενώ αυτό έπρεπε να τους είναι γνωστό μέσω της διαβούλευσης επί του περιεχομένου του ΣΑΤΑΜΕ. Την στιγμή που ο κ. Βασιλειάδης αναφέρονταν στο ΣΑΤΑΜΕ υπήρξε έντονη αμφισβήτηση των ισχυρισμών του από τον ευρισκόμενο στην αίθουσα (στέλεχος της ΒΦΛ) κ. Αλέξανδρο Γιαννίκο. Ο κ. Γιαννίκος μίλησε δυνατά από το βάθος της αίθουσας που βρίσκονταν και παρακολουθούσε, απευθύνθηκε στον κ. Βασιλειάδη στον οποίο είπε ότι όσα εκείνη την ώρα ισχυρίζονταν για τα ΣΑΤΑΜΕ δεν είναι αλήθεια.
Για τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Π.Ε. Καβάλας (πρώην Νομαρχία) ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι τα μηχανήματα μέτρησαν κάποιες ελάχιστες μέρες του 2017. Παρατήρησε μάλιστα ότι στις μετρήσεις που υπάρχουν, απουσιάζουν αυτές των Σαββατοκύριακων.
Εισαγωγικά στην εκδήλωση μίλησαν οι Ηλίας Ιωαννίδης και Καπλάνης Ιωσηφίδης. Μετά το τέλος των εισηγήσεων επακολούθησε διάλογος. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι Μουριάδης, Κουνάκος, Βέρρος, Αμπεριάδης, Τσαλδαρίδης Τάσος, Γρανάς, Ιωσηφίδης Αλέξανδρος κτλ. Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές δήλωναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συζήτηση που έγινε. «Θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τις επόμενες μας ενέργειες» είπε αόριστα ο πρώην βουλευτής κ. Ηλίας Ιωαννίδης. Τόσο ο κ. Ιωαννίδης όσο και ο κ. Βασιλειάδης τόνισαν σε διάφορα σημεία των ομιλιών τους ότι δεν θέλουν να κλείσει η ΒΦΛ. Εξήγησαν ότι πρέπει να τηρηθούν όλα όσα αφορούν όσους εργάζονται σε αυτό και ζουν κοντά του.