Dark Mode Light Mode

Living Streets και Πράσινες Δράσεις στην Καβάλα (φωτογραφίες)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Living Streets που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ!

Πεζοδρομήσεις σε δρόμους της πόλης, ζωντανή μουσική, ζωγραφική προσώπου και εικαστικά εργαστήρια, τείχος ορειβασίας και ξιφασκία, αθλητικοί αγώνες και χορευτικά νούμερα, παλιά και νέα παιχνίδια, φυτεύσεις και ανακύκλωση ρούχων ήταν κάποιες από τις δράσεις που έλαβαν χώρα στο Living Streets της Καβάλας.

Ένα διήμερο δραστηριοτήτων που επικεντρώθηκαν στους πολίτες και κυρίως στα παιδιά με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και την επιστροφή του δημοσίου χώρου στους κατοίκους.

Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ πραγματοποίησε το έργο «Living Streets – Πιλοτική μετατροπή δρόμων σε χώρους συνάθροισης πολιτών» από τις 18 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Περιγραφή έργου

Η Ομάδα Έργου του Δήμου αποφάσισε σε συνεργασία με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, υπηρεσίες, συλλόγους, σχολεία και ιδιώτες να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της αξιοποίησης των δρόμων χωρίς την ύπαρξη αυτοκινήτων.

Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή των παιδικών σταθμών και του ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας και Δημοτικής ενότητας Φιλίππων, των γειτονικών σχολείων- 11ο Δημοτικό Σχολείο και 11ο Νηπιαγωγείο -, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δ.Σ., σε συνεργασία με το κατάστημα «αρκούδι craft», του ΚΔΑΠ Αμεα Δήμου Καβάλας, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμουδίων , της τοπικής ομάδας μπάσκετ των Πανθήρων, της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κουκλοτόπια», του Αθλητικού Συλλόγου Ξιφασκίας Καβάλας, ιδιωτών καλλιτεχνών, οι οποίοι φιλοτέχνησαν τη ζωγραφική στο δρόμο και τη ζωγραφική στον τοίχο, του STEP UP dance studio Καβάλας, άλλων ιδιωτών οι οποίοι συμμετείχαν φέρνοντας στην πόλη μας τοίχο ορειβασίας, 360ο Photobooth και καντίνες, αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα της συμμετοχής όλων.

Αξιέπαινη και η συνεργασία όλων των τμημάτων των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας με το τμήμα Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού σχεδιασμού (Κέντρο Κοινότητας, τμ.Ψηφιακών υπηρεσιακών, Υπηρεσία Πρασίνου, καθαριότητας, αθλητισμού, Δημοτική Αστυνομία) που συνέβαλαν στην τελική υλοποίηση των δράσεων.

Δηλώσεις

«Το Living Streets είναι ένα πείραμα σε πραγματικές συνθήκες, όπου οι κάτοικοι μπορούν να μετατρέψουν προσωρινά το δρόμο τους στο βιώσιμο μέρος που πάντα ονειρεύονταν.

Είναι ένα αστικό εργαστήριο που αντιμετωπίζει ποικίλα ζητήματα όπως η κινητικότητα, η αστική γεωργία, η τοπική οικονομία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, ο πολιτισμός, ο ελεύθερος χρόνος, ο αθλητισμός και η υγεία.

Σε ένα Living Street, οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται και συζητούν για τις ανάγκες του δρόμου στον οποίον ζουν. Φαντάζονται από κοινού πώς θα ήταν ο ιδανικός δρόμος και σκέφτονται λύσεις για να πραγματοποιήσουν αυτό το όραμα.

Παράλληλα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθεί η τοπική αρχή με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους φορείς και συλλογικότητες να συζητήσουν το πως φαντάζονται τη γειτονιά τους και να ενεργοποιηθούν όλοι μαζί με κοινό στόχο την μετατροπή της γειτονιάς τους σε αυτή που φαντάζονται», τόνισε ο Δήμαρχος, κος Θεόδωρος Μουριάδης.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική δράση για την πόλη και για ένα έργο που δίνει πίσω το δημόσιο χώρο στους κατοίκους, οι οποίοι το αγκάλιασαν και συμμετείχαν με ενθουσιασμό, στέλνοντας ένα τοπικό και ταυτόχρονα πολύ ευρωπαϊκό μήνυμα» ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας εκ μέρους της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, κ. Alberto Cotrona, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και την υποστήριξη του Γενικού Διευθυντή του Δικτύου, κ. Ιωάννη Γεώργιζα.

Βασικά στοιχεία του έργου

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που υλοποιείται στους Δήμους Καβάλας, Καρπενησίου και Αιγιαλείας, ανέρχεται στις 50.000€ , ποσό το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ , στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023» (Άξονας Προτεραιότητας 4 «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες»).

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της αστικής αναζωογόνησης.

πηγή: Δήμος Καβάλας 

Προηγούμενο άρθρο

Σπήλαιο Αγγίτη «Μααράς»: Εξερεύνηση του μεγαλύτερου ποτάμιου σπήλαιου στην Ελλάδα! (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας ανακοινώνει το προσεχές πρόγραμμα προβολών της