Η «Εικαστική Περιπλάνηση» του 2024 (ιδέα και πρωτοβουλία του Γιάννη Εριφυλλίδη) επανάφερε στο προσκήνιο τους συμπολίτες εικαστικούς.
Η έκθεση έγινε με μεγάλη επιτυχία προ λίγων ημερών. Στον πάντα φιλόξενο χώρο του ισογείου της Μεγάλης Λέσχης. Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Λόης Ανθάκης επαναλαμβάνει τα αυτονόητα. Η Καβάλα πρέπει να αποκτήσει έναν χώρο κατάλληλο όπου θα υπάρχουν μόνιμα αυτοί οι πίνακες ζωγραφικής.
Υποστηρίζει την ιδέα μιας δημοτικής πινακοθήκης ακόμη και στο παλιό δικαστήριο. Συζητά και το πιο εύκολο ενδεχόμενο, η δημοτική πινακοθήκη να βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο. Στη γνωστή μας Δημοτική Καπναποθήκη.
Η συνέντευξη
Ερ: Πρέπει να προβάλλονται οι Καβαλιώτες εικαστικοί μόνιμα και διαρκώς.
Απ: Για να γίνει κάτι μόνιμο θα πρέπει να υπάρξει μια Δημοτική Πινακοθήκη. H οποία θα είναι μεγάλη και θα έχει πάρα πολλά έργα. Να έχει επώνυμα έργα Καβαλιωτών ζωγράφων και όχι μόνο. Να μείνουν εκεί μόνιμα τα έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.
Ερ: Αυτό μπορεί να γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο. Αυτό που το λέμε Δημοτική Καπναποθήκη.
Απ: Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι ένας χώρος πολύ μεγάλος που μπορεί να φιλοξενήσει δυο και τρεις αίθουσες όσον αφορά τα εικαστικά. Το θέμα είναι πότε θα γίνει. Πότε θα είναι έτοιμη. Έχω ακούσει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν εκεί μέσα. Σίγουρα είναι ένας χώρος που θα πρέπει ο Δήμαρχος, όποιος Δήμαρχος και να είναι, όταν ολοκληρωθούν εκεί οι εργασίες να το μεριμνήσει αυτό. Μια Δημοτική Καπναποθήκη σε μια πόλη είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο. Επιβάλλεται να υπάρχει. Σ’ άλλες πόλεις υπάρχει. Πρέπει να το δει ζεστά ο Δήμαρχος. Επίσης πρέπει να υπάρξει και μια Δημαρχία Πολιτισμού, η οποία πρέπει να μεριμνά για αγορές έργων, για διάφορες εκθέσεις που θα γίνονται, είτε περιοδικές, είτε μόνιμες.
Ερ: Ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού πρέπει να δείξει ενδιαφέρον και για τα εικαστικά, όχι μόνο για τα υπόλοιπα πολιτιστικά δρώμενα.
Απ: Γενικά δεν προσέχουν οι Δήμαρχοι τα εικαστικά. Όποιος Δήμαρχος και να είναι αυτός, δίνει λιγότερη σημασία στα εικαστικά σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης ενώ είναι κάτι το οποίο μένει μόνιμα και θα είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο.
Ερ: Ανανεώνονται οι Καβαλιώτες εικαστικοί; Έρχονται καινούργιοι, νέοι άνθρωποι;
Απ: Ναι, βέβαια. Υπάρχουν καινούργιοι καλλιτέχνες. Η Καβάλα είναι ένα «φυτώριο» ζωγράφων και γενικά καλλιτεχνών απ’ όλες τις μορφές της τέχνης. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται καινούργια άτομα.