Δεν είναι υπερβολή. Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι μια πραγματικότητα. Αυτήν τη γενικότερα δύσκολη περίοδο υπάρχουν καταστήματα εστίασης στην Καβάλα που προτιμούν να μην λειτουργούν.
Αποφεύγουν να λειτουργούν βράδια αφού δεν υπάρχει κίνηση. Κλείνουν γενικώς και ως την Άνοιξη ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους αφού δεν βγαίνουν. Υπάρχουν σχετικά παραδείγματα.
Κι ενώ η εστίαση ήταν περιζήτητη, πλέον είναι επαγγελματικός χώρος προς αποφυγή. Εντάξει, την ίδια ώρα κάποια νέα μαγαζιά ετοιμάζονται. Όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα ανοίξουν (κι ας έχουν τη δυνατότητα) πριν τον Μάρτιο.
Αυτήν την νέα πραγματικότητα παραδέχεται και ο πρόεδρος του σωματείου των Καφεζυθοπωλών κ. Γιώργος Βαφείδης.
Στην Πρωινή είπε μεταξύ άλλων:
«Όντως στην πόλη μας κλείνουν μαγαζιά εστίασης. Τα χωρίζω σε τρεις κατηγορίες. Αυτά που καθημερινά κλείνουν το απόγευμα και αποφεύγουν να λειτουργούν το βράδυ. Αυτά που κλείνουν ως την Άνοιξη, θεωρώντας ότι μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί η γενικότερη κατάσταση και τέλος αυτά που λόγω της κρίσης κλείνουν οριστικά. Ιδιαίτερα μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο τέλος του 2021.
Στην ουσία από τότε επιβλήθηκε lockdown στα καταστήματα της εστίασης και της διασκέδασης. Πολλοί συνάδελφοι μπήκαν στη διαδικασία να ζυγίσουν την κατάσταση. Αποφάσισαν άλλοι να τα κλείσουν, άλλοι να τα κλείσουν προσωρινά ως τη βελτίωση των συνθηκών. Κάποια καταστήματα έκλεισαν και δεν πρόκειται να ξανανοίξουν. Η εστίαση αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, τόσο μεγάλο που θα το χαρακτήριζα το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών.
Δεν υπήρξαν χειρότερα για τον κλάδο της εστίασης. Ακούσαμε τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση. Μακάρι να γίνουν πράξη. Η πρώτη εντύπωση που έχουμε από τις ανακοινώσεις αυτές είναι ότι μέχρι να υλοποιηθούν τα μέτρα χρειάζεται να περάσει πάρα πολύς χρόνος. Ίσως και η κεντρική διοίκηση να είναι σε κατάσταση πανικού; Κι λόγος είναι ότι δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη στην πανδημία».
Όσα καταστήματα λειτουργούν προσπαθούν να έχουν διαθέσιμους με κάθε τρόπο τους εξωτερικούς τους χώρους. Σε εποχές και συνθήκες πραγματικού Χειμώνα. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Τα δε μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται για τους εξωτερικούς χώρους ανεβάζουν κι άλλο το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Ο κ. Βαφείδης σχολιάζει:
«Όλα τα καύσιμα είναι πανάκριβα. Ο επαγγελματίας κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να βελτιώσει τον εξωτερικό του χώρο. Μπαίνει στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει τα διάφορα θερμαντικά σώματα. Τις σόμπες κτλ. Ηλεκτρικά ή με υγραέριο.
Όπως ξέρετε ένας εξωτερικός χώρος σε συνθήκες πραγματικού Χειμώνα, ότι και να κάνεις δεν θα μπορέσεις να τον έχεις στις συνθήκες του εσωτερικού χώρου. Έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξήσουμε τα έξοδα μας.
Το ενεργειακό κόστος γενικά εδώ και δύο – τρεις μήνες είναι το μεγαλύτερο αγκάθι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ένα μαγαζί εστίασης που λειτουργεί. Και όχι μόνο ο κλάδος μας. Όλη η κοινωνία, το εμπόριο, τα νοικοκυριά κτλ. Στα δικά μας μαγαζιά και σε πολλές περιπτώσεις το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει ακόμη και το μίσθωμα!».
(φωτογραφία αρχείου)