Να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το σχέδιο νόμου που προτίθεται να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή για τα εργασιακά, κλήθηκε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις στον «Alpha 88.6» και στην «Πρωινή 93.7» και τους δημοσιογράφους, κυρία Σ. Ακοκαλίδου και κ. Ν. Γενικόπουλο, αντίστοιχα.
«Θα σύστηνα στον κ. Τσίπρα και στις άλλες δυνάμεις της Aριστεράς να περιμένουν να δημοσιοποιηθεί πρώτα το νομοσχέδιο, να το διαβάσουν και μετά να το κρίνουν», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης. Από την άλλη, όμως, όπως είπε, «η πενταετής παραμονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία συνδυάστηκε με μία ανερμάτιστη πολιτική για τα εργασιακά.
Αναρωτιέμαι, τι έκανε ο ίδιος για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά και σύγχρονα προβλήματα στην αγορά εργασίας, όπου η αδήλωτη εργασία δίνει και παίρνει, όπως αναγνωρίζει και αυτός; Πώς απαντά σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία σε όλο τον κόσμο;
Η απάντηση του είναι συνθήματα του 19ου αιώνα, ενώ θα έπρεπε να υιοθετεί ρυθμίσεις που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Και είναι γνωστό ότι στην Ευρώπη έχουν θεσπιστεί οι πιο φιλικές προς τους εργαζόμενους ρυθμίσεις».
Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όχι μόνο δεν καταργεί το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, αλλά αντίθετα, μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσα σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του εργοδότη προς τους εργαζόμενους.
Τώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι με τους λίγους, δηλαδή με τους εργοδότες και όχι με τους πολλούς, δηλαδή με τους εργαζόμενους, είναι πρόβλημά τους, απλά να βγουν να μας το πουν. Και εν πάσει περιπτώσει, ας το δουν πρώτα το νομοσχέδιο και μετά να ξεκινήσουν τις όποιες αντιδράσεις.
Εκτός και αν, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις ότι καταρρέουν, λαϊκίζουν και προσπαθούν να βρίσκουν εχθρούς κάθε φορά».
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «θα εκσυγχρονίσει τον μηχανισμό εφαρμογής του ωραρίου προς όφελος του εργαζομένου και κατά της ανομίας και της μαύρης εργασίας.
Θα δώσει απαντήσεις σε ζητήματα, όπως η τηλεργασία, που μπήκε έντονα στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ θα περιλαμβάνονται πρόνοιες για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση.
Παράλληλα, θα ενισχύσει τους εργαζόμενους που είναι ή ονειρεύονται να γίνουν γονείς, θα δώσει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να οργανώσουν την λειτουργία τους, όπως απαιτεί η εποχή και να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)