Τα οφέλη από την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Βουλευτών».
«Πριμοδοτείται η κυβερνησιμότητα σε πλήρη αναλογικότητα με την επιθυμία της κοινωνίας να κυβερνηθεί», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για τη διαμόρφωση μιας «νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, που ξεκίνησε να οικοδομείται επί βάσεων στερεών με την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019».
Αναφορικά με το χρόνο που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση το συγκεκριμένο νόμο, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε: «Διότι θέλουμε να βάλουμε τους κανόνες του παιχνιδιού από τώρα.Δεν χειραγωγούμε εμείς ένα σύστημα ανάλογα με την προβολή του επόμενου εκλογικού αποτελέσματος. Όπως κάνατε εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, μιμούμενοι το ΠΑΣΟΚ και τον Μένιο Κουτσόγιωργα! Και αυτό διαχωρίζει τη δική μας πρόθεση από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς και εννοώ την απλή αναλογική», η οποία -όπως είπε- «αποτελεί προϊόν δόλιας σκοπιμότητας».
Παράλληλα, κατήγγειλε τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως «θιασώτες του ρητού του Μάο “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”», φέρνοντας ως παράδειγμα«ταόσα οξύμωρα ζούμε σήμερα στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η απλή αναλογική, λοιπόν, δοκιμάστηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε σαφώς ελλιποβαρής», τόνισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό καιροσκοπισμό».
Το κλειδί για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τους πολιτικούς, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «είναι η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας επιλογών. Με την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου κάνουμε ένα τεράστιο βήμα προς την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης. Και λέω βήμα γιατί αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται να γίνουν και άλλα για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε δύο συγκεκριμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο:
- Καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, ώστε ο ελέγχων να μην είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος.
2.Σταθερή διάρκεια κυβερνητικής θητείας. Οι εθνικές εκλογές να διεξάγονται κάθε 4 ή και 5 χρόνια σε σταθερή και προκαθορισμένη ημερομηνία.
«Στη συνολική θεώρησή μας για την πολιτική», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Λαζαρίδης, «αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι τί συμφέρει τη χώρα και όχι τί συμφέρει το κόμμα. Και το παρόν σχέδιο νόμου απαντά ευθέως σε αυτό το ερώτημα».
Δελτίο τύπου