Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ για μία συνολική εκτίμηση για τη μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής, ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε την εξής εισήγηση:
Φτάνοντας προς το τέλος του 2ου χρόνου της θητείας της Δημοτικής Αρχής, τα σημάδια για την πορεία του Δήμου μάς κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους. Μπορεί η διοίκηση του Δήμου να πανηγυρίζει για τα «αυτονόητα» και για τα «έτοιμα», αλλά η πραγματική συζήτηση για την ίδια και τα στελέχη της είναι:
1. το πώς διαχειρίζονται τις υποθέσεις του Δήμου
2. το τι αποτελέσματα φέρνουν οι επιλογές τους
3. το ποιες αρνητικές επιπτώσεις προκαλούν οι παραλείψεις τους.
Βλέπουμε τη διοίκηση του Δήμου να βγάζει ανακοινώσεις ακόμη και για απλές επιδιορθώσεις σε βλάβες του δικτύου ύδρευσης, να πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση έργων, που ξεκίνησαν και προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό οι προηγούμενες διοικήσεις, να διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι, ορισμένες φορές τη μία πάνω στην άλλη, τώρα που ούτως ή άλλως η Καβάλα είναι στο τουριστικό της φόρτε.
Δεν βλέπουμε όμως τη διοίκηση του Δήμου να λύνει απλά προβλήματα της καθημερινότητας (όπως τα χόρτα και τα καλάμια στο Περιγιάλι και στην Καλαμίτσα, τις παιδικές χαρές που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τις λάμπες και τις κακοτεχνίες στους δρόμους στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων).
Δεν τη βλέπουμε να σχεδιάζει νέα μεγάλα έργα για τον Δήμο μας ούτε να διεκδικεί με σοβαρότητα κτίρια και οικόπεδα, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και να αυξήσουν τα έσοδά του.
Δεν τη βλέπουμε να αξιολογεί με συγκεκριμένα στοιχεία την ανταπόδοση των εκδηλώσεων, που έχει διοργανώσει ο Δήμος μέχρι τώρα και το κατά πόσο αυτές προκάλεσαν αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή μας.
Πιο συγκεκριμένα:
1. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Είναι εξωφρενικό η διοίκηση του Δήμου να θεωρεί ότι το να χάνει οικόπεδα και κτίρια, που διεκδικούσαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις, είναι «φυσιολογικό»!
Η Ακτή Καλαμίτσας είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», το Κάτω Νοσοκομείο κινδυνεύει, επειδή εδώ και 15 μήνες δεν έχει ασχοληθεί κανείς, το στρατόπεδο Ασημακόπουλου κινδυνεύει επίσης, γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έχει εκπονήσει ακόμη ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίησή του.
Ειδικά για το Κάτω Νοσοκομείο, εμείς στείλαμε επιστολή στη Δήμαρχο στις 12 Ιουλίου ζητώντας το έγγραφο που της είχε αποστείλει το Υπουργείο Οικονομικών, για να δούμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Η Δήμαρχος αρνιόταν να μας το δώσει με διάφορες δικαιολογίες και τελικά το λάβαμε στις 28 Ιουλίου. Εκεί διαπιστώσαμε ότι από τον Οκτώβριο του 2014 το Υπουργείο είχε εισήγηση στα χέρια του να πάρει πίσω από τον Δήμο το κτίριο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, που βγήκε η τελική απόφαση, ο Δήμος Καβάλας ήταν «εξαφανισμένος», δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον για το κτίριο! Ελπίζουμε τουλάχιστον με την επιστολή μας να κινητοποιήσαμε τη Δήμαρχο, όπως είχαμε κινητοποιήσει την Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, για να μην χάσουμε τα ενοίκια από τον Μαρινόπουλο.
2. ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ό,τι και να λέει η Δήμαρχος, εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει καταφέρει να προτείνει καμία σοβαρή λύση για στεγασμένο χώρο. Αντίθετα, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις ανησυχίες των κατοίκων του Περιγιαλίου και έπαιξε πολιτικά παιχνίδια «στην πλάτη» τους, νομίζοντας ότι έτσι θα κερδίσει ψήφους από την αντίδρασή τους. Δυστυχώς, το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει μία σοβαρή «πληγή» στην περιοχή.
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΥ
Η Δημοτική Αρχή κάνει συνεχώς νέες σπατάλες και προτιμά να χρηματοδοτεί αδρά εκδηλώσεις αντί να ωριμάζει νέα έργα. Για παράδειγμα, αντί να δώσει χρήματα για να καταρτίσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, ξοδεύει χρήματα για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Με τον πολιτισμό παρά πόδα». Και ρωτώ: Πώς θα φέρουμε νέα έσοδα στον Δήμο, αν δεν αξιοποιήσουμε αυτό το παραλιακό «διαμάντι»; Πώς θα δώσουμε δουλειές στους δημότες μας, για να ζουν με αξιοπρέπεια;
4. ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Η Δημοτική Αρχή εμφανίζει δυστυχώς διπρόσωπη συμπεριφορά. Λέει διαφορετικά πράγματα στον καθένα, προκειμένου να χαρίσει «προσωρινή ικανοποίηση» στο κάθε αίτημα και να παραπλανήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από τη μια υποσχέθηκε στους κατοίκους των Φιλίππων ότι θα κάνει δυναμική αντίδραση σχετικά με την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη και από την άλλη αποδέχθηκε τις χορηγίες της εταιρείας για το Air Sea Show και το COSMOPOLIS!
5. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ
Είναι γνωστό πλέον στην τοπική κοινωνία ότι η πόρτα του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων «ανοίγει δύσκολα» για όσους δεν είναι φίλοι, συγγενείς, υφιστάμενοι ή υποψήφιοι πολιτικοί «πελάτες» της διοίκησης.
Στο πλαίσιο του COSMOPOLIS, είναι γνωστό ότι αδικήθηκαν πολλές τοπικές επιχειρήσεις στην κατανομή των αγορών και των γευμάτων που πληρώθηκαν από τον Δήμο, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν οι δαπάνες αυτές να κατανεμηθούν περισσότερο ισορροπημένα.
Το ίδιο έχει γίνει και με τις 400.00 ευρώ για τους πρόσφυγες, για τις οποίες ακόμη περιμένουμε έναν πλήρη απολογισμό.
Τέλος, ανάμεσα στις πολλές αναθέσεις που γίνονται ιδιαίτερα στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και στη ΔΕΥΑΚ, βρήκαμε και ορισμένες που δόθηκαν σε στενά συγγενικά πρόσωπα της Δημάρχου και Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας, άγνωστο με ποια κριτήρια (πάντως όχι λόγω… εμπειρίας).
Ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει, να ασκεί κριτική, να καταθέτει γόνιμες προτάσεις και να διαφυλάσσει τη νομιμότητα. Εμείς από την πλευρά μας ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!
Δυστυχώς όμως από την πλευρά της διοίκησης συναντάμε (και όχι μόνο εμείς) ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΑΞΙΩΣΗ.
Εδώ και μήνες έχουμε επισημάνει ότι άλλοι Δήμοι της χώρας έχουν πετύχει πολλά πράγματα εκεί που η Δήμαρχος Καβάλας βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες και ρίχνει ευθύνες στους άλλους.
Υπάρχουν λοιπόν Δήμοι που:
· έχουν αποκτήσει στρατόπεδα (όπως ο Δήμος Καρδίτσας), δημόσια κτίρια και οικόπεδα (ακόμη και σε ζώνες λιμένων, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης),
· έχουν προωθήσει δικό τους πρόγραμμα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για προσωρινή διαμονή προσφύγων σε σπίτια (όπως ο Δήμος Ιωαννίνων),
· έχουν αναπτύξει σχέσεις με ξένες χώρες προς όφελος του κύρους και της τοπικής τους οικονομίας (όπως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με την ίδρυση Ρωσικού Προξενείου).
Όλα αυτά λοιπόν μας δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, γιατί ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, που θα τον βοηθούσαν να ξεχωρίσει και να αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματά του. Τη στιγμή μάλιστα που έχει χρηματικό απόθεμα στο ταμείο του, ώστε να στηρίξει και μόνος του ένα μικρό πρόγραμμα δημοτικών επενδύσεων!
Η Δημοτική Αρχή οφείλει λοιπόν να ανασκουμπωθεί και να μας παρουσιάσει έναν ουσιαστικό και ειλικρινή απολογισμό πράξεων και στόχων. Πιο συγκεκριμένα, ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή:
· Να διοικεί τον Δήμο με διαφάνεια και αξιοκρατία προς όφελος όλων των πολιτών, χωρίς ρουσφέτια και αποκλεισμούς.
· Να παρέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο πλήρη ενημέρωση και στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, ώστε να μάθουμε επιτέλους ποιο είναι το πραγματικό αποθεματικό του Δήμου και να συζητήσουμε πώς θα το αξιοποιήσουμε σε άμεσα έργα προτεραιότητας.
· Να κάνει νομικές ενέργειες για την κατοχύρωση των περιουσιακών μας στοιχείων και να επεξεργαστεί προτάσεις για την αξιοποίηση όλων των κτιρίων και οικοπέδων, που διεκδικούμε ως Δήμος, κατά προτεραιότητα για το Κάτω Νοσοκομείο και το στρατόπεδο Ασημακόπουλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο ιδέες, δεν υπάρχει κανένα κοστολογημένο πλάνο.
· Να μας απαντήσει επί της ουσίας και να μην αρχίσει τις γνωστές «διασκεδαστικές» προσωπικές επιθέσεις.