Dark Mode Light Mode

Μαρία Βαρύτη, 6 πρώτοι μήνες στην αυτοδιοίκηση και στην αντιπολίτευση

Τους 6 πρώτους της μήνες στην τοπική αυτοδιοίκηση συμπλήρωσε πρόσφατα η Μαρία Βαρύτη.

Προ έτους και ενώ δεν το περίμενε κανείς, ήταν υποψήφια Δήμαρχος Παγγαίου. Δημιούργησε έναν μεγάλο συνδυασμό, έλαβε τη θέση της αντιπολίτευσης στο Δήμο. Μιλήσαμε μαζί της για τις πρώτες εμπειρίες και τα πρώτα συμπεράσματα.

Η συνέντευξη

Ερ: Άξιζε τον κόπο εκείνη η προεκλογική προσπάθεια που ξεκινήσατε περίπου πριν από 1 χρόνο; Πως είναι να είσαι στην αντιπολίτευση στον Δήμο Παγγαίου;

Απ: Σίγουρα άξιζε η προσπάθεια. Πάντα αξίζει να κάνεις το καλύτερο δυνατό για τον τόπο σου και για τους συμπολίτες σου. Στους 6 πρώτους μήνες οι εμπειρίες είναι πάρα πολλές. Θα τολμήσω να πω ότι ακόμη βαδίζουμε σε λίγο άγνωστα και αχαρτογράφητα νερά. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πως ακριβώς λειτουργεί ο Δήμος. Να καταλάβουμε τα προβλήματα. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Παγγαίου και αυτό πηγάζει από τις επαφές που έχουμε με τους δημότες. Προσπαθούμε να δούμε πως αντιμετωπίζει τα προβλήματα η διοίκηση, προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς στην εξεύρεση λύσεων. Προσπαθούμε να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών. Δυστυχώς αν δε φωνάξουμε λίγο παραπάνω και αν δεν κάνουμε κάποιες καταγγελίες δεν υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση στα προβλήματα των πολιτών. Πρέπει να πάνε σε ένα πρόβλημα, αφού το αναδείξουμε για να βρεθεί λύση. Τα έχουμε επισημάνει αρκετές φορές. Επεμβαίνουν μόνο όταν αναδειχθούν τα προβλήματα στα ΜΜΕ και τότε βρίσκουνε κάποια προσωρινή λύση.

Ερ: Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου πως είναι τα πράγματα;

Απ: Συνήθως είμαστε σε ήπιους τόνους. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές εντάσεων όταν καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά της διοίκησης. Δυστυχώς υπάρχει μια συνεχόμενη αμφισβήτηση των όσων τους καταγγέλλουμε. Εμείς θέλουμε να βρεθούν λύσεις και να διορθωθεί ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου. Δυστυχώς η εξουσία δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της.

Ερ: Πόσες ώρες ασχολείστε την ημέρα με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε του ιδιωτικού τομέα, έχετε οικογένεια. Δεν είναι εύκολο.

Απ: Σ’ αυτούς τους 6 μήνες δυστυχώς ή ευτυχώς προτεραιότητα μου είναι ο Δήμος. Δέχομαι καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα και από δημότες και από μέλη και φίλους του συνδυασμού που μου αναφέρουν διάφορα πράγματα. Πρέπει να τα διαχειρίζομαι, να τα ψάχνω. Προσπαθώ να τα χωρέσω όλα μέσα στο 24ωρο της ημέρας. Με πολύ κέφι και με πολύ όρεξη για δουλειά, θεωρώ ότι θα πάμε καλύτερα.

Ερ: Έχει μέλλον η παράταξη και η Μαρία Βαρύτη στην αυτοδιοίκηση; Έγινε μόνο η αρχή το Φθινόπωρο του 2023;

Απ: Είμαστε στην αρχή. Θα κάνουμε όλοι μας το καλύτερο δυνατό. Να δυναμώσουμε και να καταφέρουμε κάτι καλύτερο και στη διάρκεια των 4,5 ετών που έχουμε μπροστά μας γι` αυτή τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στο μέλλον. Έχουμε όλοι πολύ όρεξη για δουλειά και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Ερ: Αντέχουν οι υποδομές του Δήμου Παγγαίου που έχει πολύ κόσμο το καλοκαίρι; Τι εκτίμηση κάνετε;

Απ: Θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Οι υποδομές κατασκευάστηκαν με την προοπτική πολύ λιγότερων δημοτών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η κίνηση στη παραλιακή ζώνη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχει πάρα πολλές ανάγκες ο Δήμος. Τα προβλήματα είναι συχνά και στην υδροδότηση και στην αποκομιδή σκουπιδιών. Σε  μια πρόσφατη επίσκεψη μου στην Ν.Ηρακλείτσα είδα ότι η παραλία είναι σε πολύ άθλια κατάσταση. Θέλει πολύ δουλειά. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Κυρίως όσον αφορά το νερό, τη ύδρευση αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω της λειψανδρίας, της ανομβρίας.

Ερ: Από οικονομικής πλευράς ο Δήμος Παγγαίου, η αυτοδιοίκηση έχουν την ανεξαρτησία που λέει το κράτος ότι τους δίνει. Είναι οικονομικά δυνατοί και ανεξάρτητοι οι Δήμοι;

Απ: Οι Δήμοι δυστυχώς από την πλευρά της Πολιτείας δεν έχουν την οικονομική ενίσχυση που θα έπρεπε να έχουν στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων τους. Ωστόσο θεωρώ ότι με σωστή διαχείριση των πόρων που υπάρχουν και με ένα πρόγραμμα των εργασιών που πρέπει να γίνουν, μπορεί να μπει μια τάξη και να προχωρήσει η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.

Προηγούμενο άρθρο

Καίγονται χόρτα στην παραλία Οφρυνίου (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

«Όχι στην υποβάθμιση των Δ.Ο.Υ. και στις νέες συγχωνεύσεις»