Dark Mode Light Mode
Αισιοδοξία για τις αφίξεις Ρώσων τουριστών
Μαρκόπουλος – Βογιατζίδης περί της αδειοδοτήσεως του εργοστασίου των λιπασμάτων
Μία δίκη που δεν έπρεπε να γίνει

Μαρκόπουλος – Βογιατζίδης περί της αδειοδοτήσεως του εργοστασίου των λιπασμάτων

Το πρωί της Πέμπτης επρόκειτο να αναρτηθεί στη Διαύγεια η απόφαση που υπέγραψε την Τετάρτη ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος για το εργοστάσιο των λιπασμάτων. Η άδεια της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και όχι της ΒΦΛ, είναι εκείνη που μεταφέρεται στη νέα εταιρία. Με την ίδια απόφαση αναγνωρίζεται ότι ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων είναι η ΒΦΛ. Αντίγραφο των σχετικών εγγράφων και της απόφασης ζήτησε το σωματείο των απολυμένων εργαζομένων.

Αναφορικά με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας που αποδέχθηκε και την απόφαση που υπέγραψε, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ σημειώνοντας: «Δε γνωρίζω για ποιο λόγο η απόφαση δεν αναρτήθηκε άμεσα στη Διαύγεια. Προφανώς υπήρξε κάποιος τεχνικός λόγος. Για θέματα σχετιζόμενα με επιχειρήσεις, όπως αδειοδοτήσεις κι επιβολές προστίμων, δεν εκδίδονται ενημερωτικά δελτία τύπου.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την άποψή της επί του θέματος της αδειοδοτήσεως μέσω διαφόρων εκφραστών της, ένας εκ των οποίων ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας. Βεβαίως, υπάρχει και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της περιφέρειας σύμφωνα με την οποία ανάλογα θέματα δεν άπτονται της διαδικασίας αλλαγής του ονόματος στην άδεια λειτουργίας. Καθοριστικό ρόλο για εμένα έπαιξε η τελική εισήγηση της περιφέρειας, η οποία ενσωμάτωσε την άποψη της εποπτεύουσας υπηρεσίας και την άποψη του νομικού συμβούλου, καταλήγοντας σε κάποιο συμπέρασμα.

Η περίπτωση της συγκεκριμένης αδειοδοτήσεως ήταν περίπλοκη αφού άλλος ήταν ο φορέας που χρησιμοποιούσε την άδεια (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ) και άλλη ήταν η ανώνυμη εταιρεία –ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων στις οποίες αναφέρεται η άδεια. Κατόπιν έρευνας, οι υπεύθυνοι κατέληξαν στην ορθή διατύπωση, προσκομίστηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κι έτσι προέκυψε το τελικό συμπέρασμα».

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι εκτίμησαν ότι ο κ. Μαρκόπουλος πήρε θέση υπέρ των νέων δεδομένων, διατυπώνοντας τα παράπονά τους. Απ’ αυτού ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε: «Κανείς δε διατύπωσε προσωπικά σ’ εμένα κάποιο παράπονο. Άλλωστε, ο πρόεδρος των εκτός εργασίας υπαλλήλων δήλωσε ενώπιον του διευθυντού ανάπτυξης ότι με αυτούς τους όρους είναι νόμιμη η μεταβίβαση. Άρα αυτό που έγινε είναι πολύ κοντά στην άποψη του κ. Βογιατζίδη».

Ο πρόεδρος των απολυμένων εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης μίλησε επίσης από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ για το ίδιο θέμα τονίζοντας: «Εμείς ζητούσαμε τη μεταβίβαση της άδειας με νόμιμη διαδικασία. Εάν αυτή τηρήθηκε τότε καλώς μεταφέρθηκε η άδεια. Το κραυγαλέο σημείο της προηγούμενης περίπτωσης που διαπιστώσαμε από τα έγγραφα τα οποία είχαμε πάρει μέσω εισαγγελικής παραγγελίας αφορούσε στη μεταβίβαση μιας άδειας της ELFE που όμως δεν υπήρχε.

Επειδή δεν έχουμε ελέγξει ακόμη τα έγγραφα διατηρούμε μια επιφύλαξη για το εάν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Φυσικά, το γεγονός ότι στην άδεια αναγράφεται ως προηγούμενος χρήστης η ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ είναι κάτι θετικό. Ωστόσο, μάθαμε ότι το υπουργείο διαθέτει κι άλλα στοιχεία επί των οποίων είχε ενστάσεις και γι’ αυτό ζητούσε να μη δοθεί η άδεια. Εάν αυτό όντως ισχύει τότε μιλούμε για παρακράτος που λειτουργεί αυτόνομα και μη υπακούοντας στα αρμόδια υπουργεία.

Αν και αρχικά μας είχαν χαρακτηρίσει ως ταραξίες, τελικά η υπηρεσία αποφάνθηκε ότι ευτυχώς που διαμαρτυρηθήκαμε διότι έτσι αντιλήφθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες το λάθος επί της αδειοδοτήσεως που θα συνέβαινε».

Προηγούμενο άρθρο

Αισιοδοξία για τις αφίξεις Ρώσων τουριστών

Επόμενο άρθρο

Μία δίκη που δεν έπρεπε να γίνει