Αυτή η συνέντευξη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα έγινε σε άλλη βάση.
Σαφώς αισιόδοξη. Βελτίωση του καιρού, Πάσχα, τουρισμός. Οι λόγοι της γενικότερης αισιοδοξίας. Κι ενώ κάπως έτσι άρχισε να μας μιλά ο κ. Δέμπας, σύντομα επανήλθε στα προβλήματα. Στο βασικό. Το ενεργειακό. Τους λογαριασμούς ρεύματος. Ζητά μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, την ύπαρξη της οποίας (προς όφελος των εταιριών παρόχων ρεύματος) δεν αντιλαμβάνεται.
Η συνέντευξη
Ερ: Εδώ και 10 περίπου μέρες έχει αλλάξει άρδην η κατάσταση. Έχουμε βελτίωση του καιρού και ο κόσμος είναι έξω στην αγορά, στην εστίαση. Έχουν έρθει και τουρίστες. Οι επαγγελματίες διαπιστώνουν αυτή την αλλαγή και τα οφέλη της;
Απ: Το πρώτο Πασχαλινό τριήμερο, τετραήμερο, έδειξε μια πολύ καλή, θετική εικόνα. Επίσης για το επόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, τα ακούσματα από την Καβάλα και κυρίως από τη Θάσο, είναι πολύ θετικά. Είδαμε αρκετούς τουρίστες, αρκετούς Έλληνες, τους ντόπιους τους Καβαλιώτες να βγαίνουν έξω και να υπάρχει μια καλή κίνηση στους χώρους εστίασης αλλά και στα εμπορικά καταστήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Εκτιμώ επίσης ότι τα ακούσματα για την καλοκαιρινή περίοδο, αν δεν έχουμε κάποιες άλλες δραματικές εξελίξεις, συνεχίζουν να είναι θετικά. Βλέπουμε ότι ίσως ο στόχος να φθάσουμε στα επίπεδα του 2019, που ήταν μια από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους, μάλλον θα είναι εφικτός. Νομίζω ότι αυτό το κρατάμε γιατί μέσα στις δύσκολες και μίζερες μέρες και εβδομάδες και μήνες που περνάμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχεται αυτό το αισιόδοξο μήνυμα. Το οποίο θα μας κάνει να κρατηθούμε ζωντανοί, δυναμικοί για να μπορέσουμε να δούμε στο τέλος και αυτής της δύσκολης χρονιάς τι θα συμβεί. Αισιόδοξα μηνύματα από τη μια. Ταυτόχρονα και από την άλλη είναι αυτά που βλέπουμε με την ακρίβεια. Τόσο στο ενεργειακό κόστος όσο και στα καύσιμα, στις μετακινήσεις. Είναι κάτι που μας προβληματίζει. Γιατί μπορεί να λέμε ότι θα έχουμε καλή κίνηση, θα έχουμε καλούς τζίρους αλλά στο τέλος πιθανόν το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει…κάποιος να μας πάρει τα χρήματα από την τσέπη… Και τελικά δεν θα είναι τόσο θετικό αυτό που σχεδιάζουμε και επιθυμούμε.
Ερ: Στις άλλες χώρες όντως έγινε κάτι πιο καθοριστικό με την ακρίβεια στην ενέργεια; Το έχετε ψάξει επ’ αυτού;
Απ: Στην Ισπανία όπου το παρακολουθώ γιατί είναι και η κόρη μου εκεί, είχαν τα ίδια προβλήματα. Με τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Είδαν κάποιες προσαρμογές προς τα κάτω, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εγώ θεωρώ ότι πράγματι η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτές τις επιδοτήσεις. Έχει την α ή τη β δυνατότητα να ενισχύσει το ενεργειακό κόστος αλλά αυτό το οποίο καταλαβαίνουμε βλέποντας τους λογαριασμούς κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο, είναι ότι αυτή η επιδότηση δεν επαρκεί. Αυτή η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι δυσβάσταχτη και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να διορθωθεί αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις. Για μένα προσωπικά μια γενναία απόφαση θα είναι αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής να μειωθεί. Με απόφαση της πολιτείας, της κυβέρνησης τουλάχιστον κατά 50% ή 60%. Για ποιο λόγο το εκτιμώ αυτό; Οι εταιρείες, οι πάροχοι ενέργειας που έχουν προς όφελος τους αυτή τη ρήτρα αναπροσαρμογής…Ενώ οι δικές μας οι πολύ μικρές επιχειρήσεις όταν και εμείς πουλάμε προϊόντα, δραστηριοποιούμαστε, κατασκευάζουμε, παράγουμε κάτι, έχουμε συμβάσεις με το Ελληνικό δημόσιο που το προμηθεύουμε προϊόντα, εμπορεύματα. Ή μια τεχνική εταιρεία που κατασκευάζει ένα έργο έκανε μια προσφορά πριν από ένα χρόνο. Αυτές οι εταιρείες, αυτές οι προμήθειες δεν έχουν λάβει καμία ρήτρα αναπροσαρμογής ούτε για σας, ούτε για μένα, ούτε για κανέναν. Υπάρχει ένα θολό τοπίο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Κανείς δεν μπορεί να μας εξηγήσει, τι ακριβώς είναι αυτό. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι κάποιος πάροχος πχ η ΔΕΗ πριν από ένα χρόνο σου έλεγε ότι η τιμή πχ θα είναι 0,19 ή 0,15 αλλά εάν αυξηθεί στην πορεία θα έχω αυτή τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έρθω να σου ζητήσω τα χρήματα στη συνέχεια. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία ρήτρα αναπροσαρμογής. Εμένα αυτό με προβληματίζει. Δε θα μπορούσε και μια τεχνική εταιρία που σήμερα κατασκευάζει ένα έργο πχ την πλατεία Καπνεργάτη, η οποία έχει δώσει προσφορά πριν ένα χρόνο. Όπου τα κοστολόγια έχουν αυξηθεί. 30% ή και 40-50% παραπάνω, δεν υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση μια ρήτρα αναπροσαρμογής;
Ερ: Πήρατε και μια άλλη πρωτοβουλία που έχει ενδιαφέρον. Λέτε τα Επιμελητήρια στην Περιφέρεια ΑΜΘ, να επανέλθει και να στηρίξει την αγορά. Αυτή τη φορά όχι με το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας αλλά με το πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιτηρήσεων. Το είδατε σε άλλες Περιφέρειες; Είναι κάτι που γίνεται; Αφορά χρήματα του ΕΣΠΑ:
Απ: Ακριβώς αφορά χρήματα του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα τρέχει και σήμερα που μιλάμε στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Εκεί το πρώτο πρόγραμμα έχει ονομαστεί «Ανάσα της μη επιστρεπτέας». Βγήκε ένας δεύτερος κύκλος ο οποίος ξεκίνησε τώρα, το Μάρτιο του 2022 και τελειώνει στις 30 Απριλίου. Αυτές τις μέρες δηλαδή. Αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα, ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Θεωρούμε ότι κάτι αντίστοιχο μπορούμε να δούμε και στη δική μας Περιφέρεια ή ακόμη και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Βέβαια έχουν βγει προγράμματα στοχευμένα. Όπως για την εστίαση και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Αυτό το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλία στοχεύει και λέει, όσες επιχειρήσεις έχουν για παράδειγμα 20% με 40 % πτώση του τζίρου τους το 2020 σε σχέση με το 2019. Μπορεί να πάρουν 2.000 ή 3.000 ευρώ. Εάν έχουνε 50% ή 60% πτώση τους δίνει 5.000 ευρώ. Τρέχει σήμερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκτιμώ ένα τέτοιο πρόγραμμα της τάξεως 25-30 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να δοθούν στις επιχειρήσεις που πραγματικά συνεχίζουν και έχουν χαμηλούς τζίρους και πλήττονται από την πανδημία ακόμη και τώρα. Θεωρώ ότι υπάρχουν πόροι (χρήματα). Μπορούν να εξοικονομηθούνε πόροι. Έρχεται έτσι και αλλιώς ο σχεδιασμός ενός καινούριου προγράμματος και νομίζω όπως η Θεσσαλία ή και άλλες Περιφέρειες γιατί και η Κεντρική Μακεδονία είχε κάνει ανάλογες προσπάθειες. Θεωρώ ότι μπορούν να βρεθούν τα χρήματα. Δε μιλάμε για μεγάλο κόστος. Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας που είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας, δίνει 25 εκατομμύρια ευρώ, διότι επιχειρήσεις οι οποίες έχουνε αυτή την κλιμάκωση της πτώσης του τζίρου είναι πολύ λιγότερες.