Dark Mode Light Mode

Μάθε όσα χρειάζεσαι για τα Σ.Μ.Ν

Καλοκαίρι και η διάθεσή για φλερτ είναι ανεβασμένη, ενώ η λίμπιντο είναι αυξημένη λόγω της ψυχολογίας των διακοπών. Πριν αφεθείς στον καλοκαιρινό έρωτα, ενημερώσου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Η δερματολόγος -αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής CosmeticDermaMedicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, θα σου εξηγήσει όλα όσα πρέπει να ξέρεις σχετικά με τα Σ.Μ.Ν.

«Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα – αφροδίσια νοσήματα είναι δυνατόν να προσβάλλουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στις μέρες μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων δεδομένης της νεαρότερης ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής, την εναλλαγή πολλών συντρόφων και τη λήψη πλημμελών μέτρων προστασίας. Ορισμένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι δυνατόν να μην εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερη συμπτωματολογία, ωστόσο το άτομο που νοσεί να είναι μεταδοτικό. Παράλληλα, αρκετά ΣΜΝ, αν και είναι δυνατόν να έχουν ήπια συμπτωματολογία, αν δεν θεραπευθούν και γίνουν χρόνια, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δυσάρεστες και σοβαρές για την υγεία επιπλοκές»,εξηγεί η Δρ. Τσιατούρα.

Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

Κονδυλώματα

Πρόκειται για το πιο συχνό αφροδίσιο νόσημα. Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων γνωστό και ως HPV. Τα τυπικά κονδυλώματα (που ονομάζονται και οξυτενή) παρουσιάζονται σαν ροζ ή στο χρώμα του δέρματος (σπανιότερα ως καφέ) αλλοιώσεις, μαλακές με ομαλή, ή μυρμηγκιώδη επιφάνεια και βάση ευρεία ή μισχωτή.

Διάγνωση:Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως κλινικά και επισκοπικά και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο δερματολόγο ώστε να προτείνεται η κατάλληλη μέθοδος για τη θεραπεία της πάσχουσας περιοχής.

Αντιμετώπιση:Στην Cosmetic Derma Medicine εφαρμόζονται όλες οι μέθοδοι αντιμετώπισης κονδυλωμάτων με έμφαση στη laser αντιμετώπιση. Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών επιλέγεται η αντιμετώπιση κονδυλωμάτων με τοπικές κρέμες ή αντιμετώπιση κονδυλωμάτων με καταστροφικές μεθόδους, όπως κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, laser.

 

Έρπης γεννητικών οργάνων

Είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη, που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω σεξουαλικής επαφής.Η πρώτη λοίμωξη από τον ιό ονομάζεται πρωτολοίμωξη και έχει πιο έντονη κλινική εικόνα, κατόπιν ο έρπης γεννητικών οργάνων υποτροπιάζει στα γεννητικά όργανα με εικόνα φυσαλίδων πάνω σε ερυθρή βάση. Μπορεί να μεταδοθεί με κολπική, πρωκτική ήστοματογεννητική επαφή, ενώ συχνά μεταδίδεται και από άτομα που δεν πάσχουν την στιγμή της επαφής, αλλά είναι ασυμπτωματικοί φορείς.
Η ιογενής αυτή νόσος μπορεί να μεταδοθεί και από άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα με τα δάχτυλα, τα μάτια και το στόμα.

Διάγνωση:Η διάγνωση γίνεται συνήθως κλινικά μετά από εξέταση από τον δερματολόγο. Επίσης η καλλιέργεια του ιού από υγρό των φυσαλίδων θα δώσει οριστικό συμπέρασμα.

Αντιμετώπιση:Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μόνιμη θεραπεία για τον ιό του απλού έρπητα. Ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος για τα υποτροπιάζοντα επεισόδια της νόσου και την μετάδοσή του κατά τη σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία των επεισοδίων και της πρωτολοίμωξης γίνεται με από του στόματος αντιϊκά φάρμακα που ελέγχουν τα συμπτώματα και τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, χωρίς όμως να εκριζώνουν τον ιό.

 

Κολπίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται συνήθως από λοίμωξη. Τα κλασικά συμπτώματα της κολπίτιδας που περιλαμβάνουν ερεθισμό και κνησμό στον κόλπο και στο αιδοίο,ερυθρότητα στα τοιχώματα του κόλπου, λευκή παχύρρευστη έκκριση από τον κόλπο με ή χωρίς πρόσμιξη αίματος και χαρακτηριστική οσμή.Τα πιο συχνά αίτια κολπίτιδας είναι οι μύκητες, τα βακτηρίδια, οι τριχομονάδες, το μυκόπλασμα, τα χλαμύδια, ιοί (πχ HPV και ο HSV-2) και η ατροφική κολπίτιδα (πχ στην εμμηνόπαυση).

Διάγνωση:Η διάγνωση επιτυγχάνεται με άμεση αναζήτηση υφών στο μικροσκόπιο και με καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Αντιμετώπιση:Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με την αιτία εμφάνισης της κολπίτιδας. Συχνά θα πρέπει να γίνει θεραπεία και του συντρόφου.

 

Πρόληψη

 

Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθείς από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι επίσης σημαντικό να προβαίνεις συχνά σε διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμα και αν δεν έχεις διαπιστώσει την ύπαρξη συμπτωμάτων, ώστε να προλάβεις εγκαίρως την ανάπτυξη κάποιου νοσήματος.

 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες, επισκέψου www.cosmeticdermamedicine.gr

 

ή κάλεσε:

Αθήνα: 210 6980451

Κηφισιά: 210 6232220

Θεσσαλονίκη: 2310 224240

Πάτρα: 2610 226562

Ρόδος: 22410 32700

Λεμεσός: +357 25251040

Προηγούμενο άρθρο

Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη

Επόμενο άρθρο

Καβάλα BC: Ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Καπινιάρη