Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα από τις 4/5/2023 έως τις 9/5/2023, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας μαθητών από το σχολείο Johannes-Scharrer Gymnasium Nurnberg στο 1ο Γυμνάσιο Καβάλας.
Η συγκεκριμένη συνάντηση νέων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγών με θέμα “Η Αντίσταση(Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) – Τότε και Τώρα” και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ).
Τα θέματα τα οποία διερευνήθηκαν σε εργαστήρια που υλοποιήθηκαν κατά το πρόγραμμα, αφορούσαν την Αντίσταση στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, καθώς και μορφές Αντίστασης σε σύγχρονα προβλήματα όπως είναι η αρνητική επίδραση της τεχνολογίας στις ανθρώπινες σχέσεις κ.α.
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης οι μαθητές τίμησαν τους Εβραίους της πόλης μας (θύματα του ναζισμού).Επισκέφτηκαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας και ακολούθησε ξενάγηση στο παλιό εβραϊκό σχολείο, σημερινό Λύκειο Ελληνίδων.
Ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη, με έμφαση στην επίσκεψη της Οχράνας, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Φιλίππων. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε επίσης, ο ιστορικός περίπατος που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Θάσου.
Στον χώρο του σχολείου συμμετείχαν σε θεατρικό εργαστήρι για την ενίσχυση της αντίστασης σε κάθε είδους καταπίεση, εφαρμόζοντας τεχνικές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, με στόχο την αφύπνιση των συνειδήσεων και την ενδυνάμωση των νέων μας.
Ένα ακόμη βιωματικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε σε ομαδοσυνεργατική βάση και σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, είχε ως θέμα “Αφήνω το κινητό, κάνω φίλους”.
Στο σχολείο οργανώθηκε διαπολιτισμική βραδιά με συμμετοχή μαθητών και γονέων για τη γνωριμία με την ελληνική μουσική και ελληνική κουζίνα. Παρακολούθησαν οι μαθητές μας επίσης, συναυλίες των Μουσικών Σχολείων που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…», και βέβαια την τελική συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Την τελευταία ημέρα του προγράμματος επισκέφτηκαν τον τόπο της συλλογικής έκφρασης των πολιτών, το Δημαρχείο της πόλης, και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι στόχοι της συνάντησης επιτεύχθηκαν: Με τη διερεύνηση των θεμάτων στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς οι μαθητές ήρθαν σ’ επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της Καβάλας και προβληματίστηκαν ανάλογα….
Με την όξυνση της κριτικής διεργασίας και του προβληματισμού των μαθητών σχετικά με το βασικό θέμα του προγράμματος, δηλαδή την αντίσταση του ατόμου στις απειλές της σύγχρονης κοινωνίας ενάντια στην ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που διερευνήθηκε στα εργαστήρια και στις συζητήσεις που ακολούθησαν. Με τη δημιουργία επίσης, φιλικών σχέσεων μεταξύ τους .
Η ομάδα Ελλήνων-Γερμανών αποτελούνταν από είκοσι τέσσερις (24) μαθητές, και έξι συντονιστές. Από το 1ο Γυμνάσιο συντονίστριες ήταν οι καθηγήτριες: Καμίδου Ματούλα, Τσίμπλιου Φαίδρα, Θεοφιλίδου Κέλλυ.
Θερμές ευχαριστίες στο ΕΓΙΝ για την επιδότηση του προγράμματος, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την οικονομική και ηθική στήριξη, στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και στον κ. Λεωνίδη Βλ. , στο ΚΠΕ Φιλίππων και στην κ. Αντωνάρα Ελ., στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και στην κ. Τσελεπή Μ. για τα πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια που σχεδίασαν και υλοποίησαν.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το video από την ανταλλαγή:
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)