Οι χαμηλές πληρότητες δυναμιτίζουν την κατάσταση στην περιοχή – Πιο ευάλωτα σε ενδεχόμενο λουκέτο τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Απαισιόδοξοι και ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα του τουρισμού αλλά και για την ίδια τους την επιβίωση δηλώνουν ξενοδόχοι της Καβάλας που βλέπουν τις ακυρώσεις τις τελευταίες ημέρες να αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια και την ζήτηση τόσο από τους ξένους τουρίστες, όσο και από τους εγχώριους να είναι ανύπαρκτη.
Ο κίνδυνος για λουκέτα τουριστικών μονάδων από το Σεπτέμβριο και μετά είναι υπαρκτός καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση λόγω του κορωνοϊού και τα έξοδα που τρέχουν, δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
«Δεν μπορούν να κρατηθούν ξενοδοχεία με πληρότητες στο 20%. Υπό κανονικές συνθήκες στην Καβάλα η πληρότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα ήταν πάνω από 80% και σήμερα κινούμαστε στα επίπεδα Ιανουαρίου. Εντονότερο πρόβλημα από το Σεπτέμβριο, αν δεν λάβουν στήριξη αντίστοιχη με αυτή των εποχικών, θα αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Έχουν μόνιμους εργαζόμενους που σήμερα είναι σε αναστολή, οι άνθρωποι αυτοί έχουν οικογένειες και δεν μπορούν να ζουν με επιδόματα» λέει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης υπογραμμίζοντας πως η Καβάλα έχει ενεργά 30 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 10 βρίσκονται στην πόλη.
Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία της περιοχής άνοιξαν με την προσδοκία πως θα μπορούσαν να κινηθούν συμπαθητικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, κυρίως χάρη στον οδικό τουρισμό. «Δυστυχώς οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν.
Αν δεν μπορείς να δημιουργήσεις τα εχέγγυα δεν υπάρχει λόγος να παροτρύνεις τους ανθρώπους του τουρισμού να ανοίξουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες» λέει με νόημα ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζοντας πως παρά το γεγονός πως ζητήθηκε από το Μάϊο, από την κυβέρνηση να δοθεί βαρύτητα στα οδικά σύνορα της χώρας, καθώς από εκεί εκτιμούσαν οι εκπρόσωποι του τουρισμού, πως θα εισερχόταν ο περισσότερος τουρισμός, τελικά δεν εισακούστηκαν.
Και μπορεί ο Προμαχώνας να αποτελεί την κύρια είσοδο των τουριστών για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων τις προηγούμενες ημέρες -και πριν την απόφαση πως θα πρέπει να φέρει ο κάθε ταξιδιώτης αρνητικό μοριακό τεστ, 72 ωρών, προκειμένου να εισέλθει στη χώρα μας – ωστόσο το αεροδρόμιο της Καβάλας έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα.
Μέχρι σήμερα κινείται ελάχιστα με τους Πολωνούς και τους Τσέχους , το 95% αυτών που φτάνουν στην Καβάλα, έχουν ως τελικό προορισμό τη Θάσο, και με τους ομογενείς που επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη. Αρκετές πτήσεις που επρόκειτο να έρθουν στην Καβάλα από τη Γερμανία και θα μετέφεραν τουρίστες ακυρώθηκαν. Επειδή όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν πως η εικόνα θα αλλάξει προς το θετικότερο από τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου.
Δεν υπάρχει ζήτηση από Έλληνες
Μέχρι στιγμής οι Έλληνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένεση, έστω και περιορισμένης… αποτελεσματικότητας για τα τουριστικά έσοδα, δεν έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση για κατάλυμα στην Καβάλα.
«Μετά τις 25 Ιουλίου θα καταγραφεί το όποιο ενδιαφέρον από Έλληνες. Ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι οι Βαλκάνιοι που προβαίνουν σε μαζικές ακυρώσεις των κρατήσεων τους. Ένας τουρίστας με οικογένεια μπορεί να έχει budget κατ΄άτομο τα 200 ευρώ κατά συνέπεια δεν θα μπει στη διαδικασία να δαπανήσει χρήματα για τη διενέργεια μοριακών τεστ» σημειώνει ο κ. Μητζάλης λέγοντας πως δεν αποκλείεται η απαίτηση για την ύπαρξη τεστ όποιου περνά τα ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα, να είναι ένας εύσχημος τρόπος για να περιορίσουμε σημαντικά την είσοδο στην Ελλάδα, Βαλκάνιων, καθώς ούτως ή άλλως τα επιδημιολογικά στοιχεία σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες, είναι άκρως ανησυχητικά.
«Προέχει η υγεία. Όλοι το κατανοούμε αυτό» καταλήγει ο κ. Μητζάλης επισημαίνοντας ωστόσο «πως δεν θα πρέπει μόνο οι ξενοδόχοι, επιλεκτικά, να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και η υπόλοιπη χώρα να συμπεριφέρεται σαν μην υπάρχει κορωνοϊός».
Πηγή:www.voria.gr